Microsoft Surface Pro 4: de tablet die je laptop kan vervangen

Bijna elke verandering van de Microsoft Surface Pro 4 lijkt een subtiele verbetering van het bestaande ontwerp. Van het verminderen van de dikte terwijl de schermgrootte vergroot wordt, tot het significant verbeteren van de Type Cover met kleine veranderingen. Microsoft heeft duidelijk aandacht besteed aan de feedback en het resultaat is het meest verfijnde stukje hardware van Microsoft tot op heden. In ons blog een volledige review!

Microsoft Surface Pro 4 (overzicht)

 

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Groter en scherper beeldscherm
  • Veel betere Type Cover
  • Nog betere Surface Pen

 

Negatief

  • Type Cover is nog steeds niet bij de prijs inbegrepen
  • Intel Core m3 voor het instapmodel
  • Batterijduur is niet veel beter

 

Design en beeldscherm

Microsoft heeft de schermgrootte ten opzichte van het model van 2014 iets vergroot van 30,48 naar 31,24cm en ook qua dikte hebben ze een kleine verandering gemaakt van 9,1 naar 8,4mm. Zelfs met deze aanpassingen zit er echter nog steeds een mobiele processor met standaard afmetingen in.

Laten we het nu eens hebben over pixels. Alhoewel het niet echt nodig was, heeft Microsoft de resolutie verhoogt van 2.160 x 1.440 (216 (ppi of pixels per inch) in het oude model naar 2.736 x 1.824. Dat is een enorme 267 ppi waarmee de MacBook Air (128 ppi) van de tafel wordt geveegd en de nieuwe iPad Pro met 264 ppi net achterblijft.

Maar nog belangrijker is dat het nieuwe scherm een stuk helderder is en meer accurate kleuren heeft dan de het beeldscherm van de Surface Pro 3. Dat is zeker een belangrijk verkoopargument voor creatieve professionals die nog steeds een Wacom tablet gebruiken. Voor de rest van ons betekent dit simpelweg films die er realistischer uitzien en meer levendige foto’s en games.

Surface Pen en Type Cover

Microsoft laat deze extra ruimte niet ongebruikt en heeft hun Surface Pen en Type Cover accessoires een aantal serieuze upgrades gegeven. Zo zijn er 1.024 niveaus van drukgevoeligheid en de Surface Pen is ook aangepast om meer als een pen aan te voelen (de stylus heeft nu een platte kant).

De Pen heeft ook een nieuwe en verrassend functionele verwijderknop op de knop die niet alleen doet wat er gezegd wordt, maar ook drie unieke toepassingsmogelijkheden heeft. Met een enkele druk op de knop wordt OneNote geopend, met een dubbele klik wordt een screenshot gemaakt en OneNote geopend en de knop lang ingedrukt houden zorgt ervoor dat Cortana naar voren komt om je vragen te beantwoorden.

Deze verbeteringen verbleken echter in vergelijking met de Type Cover, die jammer genoeg nog steeds niet bij de prijs inbegrepen is. Deze keer is Microsoft erin geslaagd om de ruimte tussen de toetsen te vergroten, waardoor je beter aan kan voelen op welke toetsen je vingers zitten en het maakt het mogelijk dat elke toets een individuele backlit heeft.

De nieuwe Type Cover is ook iets dikker en een stuk robuuster dan voorheen, waardoor de toetsen verder ingedrukt kunnen worden en je een betere feedback krijgt. Ook is het oppervlakte veel steviger en stiller om op te typen, wat het een stuk dichter in de buurt brengt van een laptop toetsenbord. Het ontwikkelteam heeft tot slot het touchpad ook wijder gemaakt en bedekt in glas in plaats van plastic.

Deze twee enorme verbeteringen zorgen voor een wereld van verschil om de vraag of de tablet van Microsoft je laptop kan vervangen te beantwoorden. Het toetsenbord van de Surface Pro 3 bood al bijna een typ ervaring die dicht in de buurt van een laptop komt, maar de nieuwe Type Cover heeft dit gat zo goed als gedicht.

Reparatiemogelijkheden

Als je aardig wat geld neerlegt voor een apparaat als de Surface Pro 4, dan is het normaal dat je graag wilt weten of deze opengemaakt en gerepareerd kan worden wanneer dat nodig is. Jammer genoeg is de tablet van Microsoft niet erg vriendelijk op dit gebied, aangezien er aardig wat lijm wordt gebruikt om de onderdelen op hun plaats te houden. De SSD kan je echter makkelijk verwijderen en vervangen. Mocht je iets anders dan de SSD willen vervangen, dan raden we aan om dit te laten doen door een expert.

Specificaties

Qua configuratie heb je de keuze uit de volgende hardware:

  • Processor: Intel Core m3, i5 of i7 (nieuwste Skylake modellen)
  • Geheugen: 4, 8 of 16GB RAM
  • Graphics: De eerdergenoemde processors zijn respectievelijk uitgerust met Intel HD Graphics 515, Intel HD Graphics 520 en Intel Iris Graphics
  • Opslag: 128, 256 of 512GB SSD

 

Voor de rest is elke versie onder andere uitgerust met een USB 3.0 poort, 802.11ac Wi-Fi netwerkkaart, draadloze Bluetooth 4.0 technologie, microSD kaartlezer, headsetaansluiting, 5.0 megapixel HD camera aan de voorkant en 8.0 megapixel camera aan de achterkant.

Mocht je de Microsoft Surface Pro 4 aan willen schaffen, dan raden we aan om het instapmodel over te slaan en iets dieper in de buidel te tasten voor het i5 model. De prestaties zijn vele malen beter en het verschil in prijs is niet enorm groot.

Prestaties

Laten we nu eens een kijkje nemen hoe de Microsoft Surface Pro 4 het doet in benchmark testen ten opzichte van de concurrenten. De onderstaande prestaties worden behaald met het i5 model en 8GB RAM geheugen:

  • 3DMark: Cloud Gate: 5,873; Sky Diver: 3,673; Fire Strike: 856
  • Cinebench CPU: 305 punten; Graphics: 37 fps
  • Geekbench 3 Enkele Core: 3,135; Multi-Core: 6,649
  • PCMark 8 Home: 2,406
  • PCMark 8 Batterijduur: 3 uur, 15 minuten

 

De Microsoft Surface Pro 4 verslaat de (oude) HP Spectre x360 in bijna elke test met bijna 25% en alleen in de PCMark 8 Home test scoort de Spectre iets beter. HP heeft ondertussen een nieuwe Spectre x360 uitgebracht die vergelijkbare prestaties als hierboven behaald. In de multi-core Geekbench 3 test behaald de MacBook Air een score van 5.768, wat aardig wat minder is dan de Surface Pro 4.

Uiteindelijk zal je echter niet een groot verschil zien hoe deze drie machines dagelijks presteren, afgezien van de MacBook Air die een veel langere batterijduur heeft. Op het gebied van games zal je met de Surface Pro mogelijk een iets soepelere framerate dan met de Spectre x360 krijgen.

Batterijduur

PCMark 8 Home Batterijduur is een van de meeste extreme testen op dit gebied en de Microsoft Surface Pro 4 houdt het 3 uur en 15 minuten uit. De Spectre x360 hield het echter 4 uur en 38 minuten vol. Op gebied van video playback behaald het apparaat van Microsoft een veel beter resultaat van 5 uur en 15 minuten.

Tijdens een vergelijkbare test kon de MacBook Air 1080p video streamen via Wi-Fi gedurende een indrukwekkende 13 uur en 24 minuten. Dit resultaat wordt echter grotendeels behaald door een beeldscherm met een veel lagere resolutie en een grotere batterij.

Microsoft beloofd echter 9 uur video playback en daar komen we niet bij in de buurt. Deze resultaten zijn echter beter dan de Surface Pro 3, terwijl de resolutie nog hoger is, wat niet over het hoofd gezien zou moeten worden. De batterijduur is dus het enige punt dat voorkomt dat de Surface Pro 4 je laptop echt kan vervangen of tenminste de MacBook Air. Als je dit apparaat buiten beschouwing laat, dan is de batterijduur iets minder dan gemiddeld.

Conclusie Microsoft Surface Pro 4

Dus is het Microsoft eindelijk gelukt? Dat hangt er vanaf wat je van de iets minder dan gemiddelde batterijduur vindt. Als dit belangrijk voor je is, dan kan je de 4e poging met een veel betere Type Cover, Surface Pen en Trackpad zien als een nipte mis. Maar als deze batterijduur echter acceptabel voor je is, dan vinden wij de Surface Pro 4 een uiterst geschikt alternatief voor een laptop. De batterijduur is lang genoeg voor Europese vluchten en bus- en/of treinreizen naar en van je werk/school en de hoge resolutie zorgt voor een realistische ervaring bij alles wat je ook maar doet.

Microsoft heeft duidelijk naar de feedback van de gebruikers van de Surface Pro 3 geluisterd en (kleine) aanpassingen gemaakt die een grote impact hebben op de totale gebruikerservaring, waardoor het een uitstekend apparaat voor creatieve professionals, studenten en alledaagse mensen is. Het is nog steeds betwistbaar of de Surface Pro 4 je laptop echt kan vervangen, maar de meeste van de tegenargumenten van voorheen zijn weggewerkt met dit nieuwe model. Als Microsoft de Type Cover nu nog eens standaard meelevert (of als bundel aanbiedt) en de batterijduur een beetje opschroeft, dan zal het bedrijf eindelijk zonder twijfel slagen in zijn missie.

De Microsoft Surface Pro 4 is bij Beat-it.nl inmiddels uit voorraad leverbaar en u koopt deze bij ons voor de laagste prijs. Gegarandeerd.