Adobe stopt met CS6. En nu..?

Een paar maanden geleden hebben wij onze klanten al op de hoogte gebracht, maar het is nu echt aanstaande: Adobe stopt met het leveren van Creative Suite 6 en gaat volledig over op de Adobe Creative Cloud. Dat heeft voor veel CS6 gebruikers wel wat implicaties. In dit artikel geef ik meer informatie en mijn ideeën over wat u als CS6 gebruiker zou moeten/kunnen doen.


Adobe Creative Cloud: wat is het?

Adobe Creative Cloud is een abonnementsversie van de bekende Creative Suite van Adobe. Voorheen bracht Adobe iedere ca. 2 jaar een nieuwe versie uit, waarna de klant kon kiezen om de software te upgraden naar de laatste editie of met de "verouderde" software te blijven werken (en al dan niet later te upgraden). De softwarelicentie zelf echter was zgn. "eeuwigdurend" en kon dus te allen tijde gebruikt worden. En los van de apps en functionaliteit is dit gelijk de grootste verandering: Adobe Creative Cloud is een abonnement waarbij u gedurende het abonnement gebruik mag maken van de software, maar bij het aflopen van een abonnement door een opzegging niet meer.

Adobe Creative Cloud: wat vind ik ervan (functioneel)

Als Adobe Gold Certified Partner hebben wij de luxe om zelf kostenloos de Cloud te proberen. Ik werk er dus al meer dan een jaar mee, en het is een mooi product. Via een handige app worden de geïnstalleerde apps automatisch bijgewerkt zodra er een nieuwe versie uitkwam. In het begin vond ik de frequentie van updates wat aan de hoge kant, en ook heb ik wat aanmeldproblemen ervaren, maar verder werkt het updaten goed. Hier een idee van de Creative Cloud app:

Creative Cloud app

Adobe heeft diverse apps bijgewerkt in het afgelopen jaar, en voor de installatie van een update kan bekeken worden wat er nieuw is. Dit artikel is niet gericht op een beoordeling van de verschillende apps die in de Creative Cloud zijn inbegrepen, dus laat ik een oordeel over de updates hiervan verder achterwege. Maar de Creative Cloud app zelf is naar mijn idee dus een handige tool voor het up-to-date blijven van uw Adobe software.

Adobe Creative Cloud: wat vind ik ervan (conceptueel)

Functioneel kan ik niet zoveel zeggen van de Creative Cloud; het is een pakket met vele mogelijkheden. Conceptueel, en dan vooral vanuit mijn sales optiek, heb ik echter wel een duidelijke opvatting over de Creative Cloud. Ik vind de one size fits all aanpak van Adobe wat kort door de bocht. Deze opvatting wordt me overigens ook niet altijd in dank afgenomen. Maar ik ben niet zozeer een ambassadeur van Adobe, als wel een ondernemer en adviseur van mijn klanten, en dat prevaleert. Mijn geloofwaardigheid is hierin #1. Maar even naar de argumentatie; het gros van onze klanten gebruikt een Design Standard suite met daarin Photoshop, Illustrator, InDesign en Acrobat. Zij betaalden een vast bedrag van (op dit moment) € 1.199 ex. BTW en konden daar sowieso jaren mee vooruit (los van de upgrade mogelijkheden). In de nieuwe "Creative Cloud situatie" betalen deze gebruikers een jaarlijks abonnementsbedrag van € 744,- ex. BTW en dat betekent een behoorlijke kostenverhoging. De klant krijgt er toegang tot zo'n beetje alle apps voor terug, maar de vraag is in hoeverre ze hier gebruik van gaan maken. Ik gebruik ze in elk geval niet. Ik vind dan ook dat Adobe naar een gedifferentieerd model zou moeten gaan met bijv. een light, normal een pro versie. Waarbij de light versie dan is afgestemd op de huidige Design Standard gebruikers. Het is mijn vermoeden dat dit ook gaat gebeuren. Het laaghangend fruit is voor Adobe de creativelingen die beroepsmatig met Adobe software werken. En zij kunnen dit bedrag nog wel ophoesten. De ondernemers en marketingafdelingen die de software gebruiken voor hun eigen communicatie zie ik niet zo snel ieder jaar dit bedrag vrijmaken. Onze Creative Cloud verkopen worden ook vrijwel exclusief gedaan aan de pro's.

Voor 30 mei nog CS6 aanschaffen of niet?

Klanten die nog geen Adobe software hebben en er wel gebruik van willen maken, zullen sowieso binnen nu en 2 weken hun keuze moeten gaan maken. Mijn advies aan "klanten" die genoeg hebben aan Design Standard is om nog de Design Standard suite aan te schaffen. De terugverdientijd is een krappe 2 jaar. Klanten die een editie hoger nodig hebben (dus Adobe Design & Web Premium, Adobe Production Premium of Master Collection CS6), raad ik toch over het algemeen aan om een Creative Cloud abonnement af te sluiten.

Voor 30 mei upgraden of niet?

Klanten die na 30 mei gebruik willen gaan maken van Adobe software hebben geen keuze meer, dus het is niet zinvol om voor hen verschillen te beschrijven tussen CS6 en de Creative Cloud. Maar klanten die al in bezit zijn van een Design Standard suite raad ik vanuit een kostenperspectief zeker aan om te upgraden. De upgrades zijn verkrijgbaar vanaf € 263,- ex. BTW en dit bedrag is al in een half jaar terugverdiend. Zo lang u met de CS6 software kunt werken, kunt u ermee werken, en overstappen op de Creative Cloud kan altijd nog.