Exchange Server 2016: werk overal en slimmer met zakelijke e-mail op uw eigen servers

Exchange Server 2016 is een mail- en agendaserver ontwikkeld door Microsoft, welke alleen maar op Windows Server besturingssystemen werkt. In de laatste jaren focust Microsoft met hun productaanbod steeds meer op werken in de cloud en naadloze samenwerking en dat is bij Exchange Server 2016 niet anders.

Exchange Server 2016

Als u al werkt met Exchange Server 2013, dan zult u niet direct grote veranderingen opmerken. Qua uiterlijk zijn ze bijna identiek aan elkaar en u moet echt diep gaan zoeken om de veranderingen op te merken. Het is echter niet zo dat Microsoft een andere datum op hetzelfde product heeft geplakt en zodra u een tijdje met deze nieuwe versie werkt, zult u deze wijzigingen zeer op prijs gaan stellen. In het artikel van vandaag zullen we alle vernieuwingen uitgebreid bespreken en ook een aantal nieuwe producten bespreken die Microsoft als onderdeel van Exchange Server 2016 (of los) aanbiedt.

Wijzigingen/vernieuwingen in Exchange Server 2016

Een grote verandering in Exchange 2016 is een wijziging in de architectuur. Exchange 2013 had twee primaire rollen (postvak en clienttoegang) en deze zijn nu samengevoegd in één rol (postvak). Die enkele rol bevat alle protocollen voor clienttoegang, transportdiensten en samengevoegde berichtdiensten. Exchange beheerders combineren uiteraard al een tijdje serverrollen bij implementaties als een standaard gewoonte, maar bij Exchange Server 2016 is het echter nu gegaan van standaard gewoonte naar de enige implementeerbare optie. U kunt er echter ook voor kiezen om de Edge Transport rol apart in uw netwerk te implementeren, om zodoende voor een extra laag beveiliging te zorgen.

Andere noemenswaardige verbeteringen zijn:

  • MAPI via HTTP is het standaard protocol voor Outlook connectiviteit. Als u een client gebruikt die dit niet ondersteunt, dan zal er standaard gebruik gemaakt worden van RPC via HTTP.
  • Er zijn verscheidene verbeteringen op het gebied van zoeken, een gebied waar Microsoft vaak kritiek over krijgt vanwege de snelheid en consistentie. Het nieuwe eDiscovery hulpmiddel ‘Compliance Search’ verbetert schalen en prestaties voor grote zoekopdrachten. De Outlook Web App (welke nu simpelweg Outlook genoemd wordt) heeft nieuwe zoeksuggesties en verfijningshulpmiddelen om meer relevante zoekresultaten te bieden.
  • Er zijn geavanceerde samenwerkingsopties met OneDrive en SharePoint en ook de nieuwe Office Web Apps Server (OWAS).
  • De automatische uitbreidende archieven van Exchange Online vinden hun weg naar Exchange Server 2016. Deze functie maakt het mogelijk voor postvakken om te groeien in brokken van 50GB (verbonden in ketens), zodat een enkel overzicht gepresenteerd wordt aan de gebruiker. Gebruikers dienen echter wel gebruik te maken van Outlook 2016 om het volledige archief te zien; bij andere desktopclients ziet u alleen maar de eerste 100GB.
  • Er zijn verbeteringen op het gebied van preventie van dataverlies (DLP). U kunt nu bijvoorbeeld 80 soorten van gevoelige informatie identificeren, in de gaten houden en beschermen. Dit sluit aan bij de verbeteringen van de transportregel, welke u de mogelijkheid geven om naar 80 soorten gevoelige informatie te zoeken. Exchange Server 2016 ondersteunt ook document vingerafdrukken, een functie die al beschikbaar is in Exchange Online.
  • De implementatie van hybride configuraties is verbeterd. De hybride configuratiewizard (HCW) in Exchange 2013 vergemakkelijkte de implementatie van Office 365 en Exchange 2016 zet die inspanning voort. Een voordeel is de mogelijkheid om op cloud gebaseerde functies te gebruiken, zoals encryptie van berichten en geavanceerde bedreigingsbescherming als postvakken zich nog niet op de cloud bevinden. Er zijn veel functies van Exchange Online die nooit een tegenhanger voor op locatie zullen hebben, maar de hybride configuratie geeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van deze alleen online functies met de normale Exchange. Het is een goede manier om de twee werelden beter samen te laten werken.

Verwante producten

Naast de Exchange Server 2016 zijn er een aantal producten en diensten die u kunt koppelen met Exchange 2016 (of los kunt gebruiken) om een zo uitgebreid mogelijke ervaring te bieden. Deze producten/diensten zijn Exchange Online (welke we hierboven al een paar keer genoemd hebben), Exchange Online Protection en Exchange Online Archiving. Deze producten/diensten zullen we nu hieronder kort bespreken, zodat u voor u zelf kunt besluiten of u ze ook nodig heeft. Voor al deze producten/diensten geldt dat u een klein bedrag per maand dient te betalen (naast Exchange Server 2016).

Exchange Online

Exchange Online helpt u om uw informatie te beschermen met geavanceerde mogelijkheden. Zo heeft u onder andere de beschikking over anti-malware en anti-spam filters om uw postvakken te beschermen. Preventie tegen dataverlies voorkomt daarnaast dat gebruikers per ongeluk gevoelige informatie versturen naar onbevoegde personen. Wereldwijde overtollige servers bieden herstel van mogelijke problemen en een team van beveiligingsexperts houden Exchange Online constant in de gaten om uw gegevens te beschermen. Daarnaast kunt u met een gegarandeerde uptime van 99,9% en een financieel ondersteunde SLA (service level agreement) er zeker van zijn dat uw e-mal altijd toegankelijk is.

U kunt met Exchange Online altijd de controle over uw omgeving behouden, terwijl u tegelijkertijd profiteert van het hosten van uw e-mail op de servers van Microsoft. Met het Exchange beheerderscentrum kunt u uw organisatie efficiënt beheren en deze op webgebaseerde interface is erg makkelijk om te gebruiken. Via het eDiscovery-centrum kunt u tevens gebruik maken van in-place eDiscovery voor gegevens van Exchange, SharePoint en Skype voor Bedrijven. Daarnaast kunt u met een beleid voor mobiele apparaten ook een lijst maken met goedgekeurde mobiele apparaten, een PIN-vergrendeling afdwingen en vertrouwelijke bedrijfsinformatie van kwijtgeraakte of gestolen telefoons verwijderen. En als dat nog niet genoeg is, dan heeft u ook nog telefoonondersteuning op IT-niveau ter beschikking, waar u 24 uur per dag en 7 dagen in de week gebruik van kunt maken.

Met Exchange Online is het makkelijker dan ooit tevoren om uw medewerkers te voorzien van een bedrijfsmail die ze nodig hebben om productief te blijven. U kunt daarnaast een hoop tijd en inspanning besparen, aangezien het programma automatisch bijgewerkt wordt, zodat u zich kunt focussen op belangrijkere dingen. Tevens heeft u de mogelijkheid om uw medewerkers een in-place archief te geven, zodat ze al hun belangrijke gegevens op een plek kunnen bewaren. Tot slot kunt u medewerkers overal toegang tot e-mail, agenda’s en contactpersonen geven op alle populaire browsers en alle apparaten. Integratie met Outlook betekent dat ze zullen kunnen genieten van een rijke, bekende e-mailervaring met offline toegang.

Exchange Online Protection

Met Exchange Online Protection krijgt u een betrouwbaarheid en bescherming tegen spam en malware van bedrijfsniveau, terwijl u zowel voor als na noodgevallen toegang tot uw e-mail behoudt. De dienst bevat een laag van beschermingsfuncties die geïmplementeerd worden over een wereldwijd netwerk van datacentra, zodat u de administratie van uw berichtomgevingen kunt vereenvoudigen.

Exchange Online Protection biedt een geavanceerde beveiliging en betrouwbare bescherming om uw informatie te beschermen. Op dit gebied kunt u onder andere profiteren van het volgende:

  • Elimineer bedreigingen voordat ze bij uw bedrijfsfirewall komen met een realtime anti-spambescherming die uit meerdere lagen bestaat en multi-engine anti-malware bescherming.
  • Bescherm het IP-adres van uw bedrijf door gebruik te maken van aparte uitgaande leveringspools voor e-mails die een hoog risico hebben.
  • Vijf financieel ondersteunde SLAs zorgen voor een hoge servicekwaliteit, waaronder bescherming tegen 100% van de bekende virussen en 99% van de spam.

Met Exhange Online Protection behoudt u controle over uw omgeving terwijl u e-mailbescherming van Microsoft ontvangt.

  • Beheer en administratie van het Exchange administratiecentrum, een enkele op webgebaseerde interface.
  • Bijna in realtime rapportage en volgmogelijkheden van berichten biedt inzicht in e-mailomgevingen, door de status van elk bericht dat Exchange Online Protection verwerkt te achterhalen.
  • Een filtering gebaseerd op actieve inhoud, verbinding en beleid maakt naleving met het bedrijfsbeleid en overheidsregelgevingen mogelijk.

Met Exchange Online Protection is het makkelijker dan ooit tevoren om uw organisatie te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf.

  • U hoeft geen hardware of software te installeren, beheren of onderhouden, wat de initiële investering minimaliseert.
  • Ontvang een voorspelbaar betalingsschema via een op abonnement gebaseerde dienst voor klanten met een e-mailimplementatie op locatie. Exchange Online Protection is ook toegevoegd aan Exchange Online en elk Office 365-abonnement waar Exchange Online inzit.
  • Vereenvoudigde IT-omgevingen door de behoefte van in-house e-mailbeveiligingsservers en applicaties te verminderen.
  • Zorgt ervoor dat er geen e-mail verloren raakt of nooit bezorgd wordt door e-mails automatisch in de wachtrij te zetten als de bestemmingsserver om wat voor reden dan ook niet beschikbaar is.
  • Werk snel met een eenvoudige MX-record wijziging.

Exchange Online Archiving

Met Exchange Online Archiving krijgt u een archiveringsoplossing van bedrijfsniveau die u helpt om uitdagingen op het gebied van archivering, naleving, regelgevingen en eDiscovery op te lossen. Deze oplossing wordt gehost op wereldwijde overtollige servers van Microsoft en is compatibel met Exchange Server 2016, 2013 en 2010. Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om het als een add-on dienst voor postvakken die online gehost worden te gebruiken.

U kunt er met Exchange Online Archiving op vertrouwen dat uw informatie beschermd wordt met fysieke en digitale beschermingsmaatregelen die geavanceerd en betrouwbaar zijn.

  • Bewaar al uw belangrijke informatie op een plek door medewerkers een in-place archief te bieden met een bekende, goed geïntegreerde gebruikerservaring.
  • Behoud en bewaar gebruikersinformatie onveranderbaar, zodat u hier op een later moment toegang toe kunt krijgen via in-place bewaring.
  • Bescherm uw gegevens door het te hosten in wereldwijd gedistribueerde datacentra, met continue back-up en uitstekende herstelmogelijkheden na noodgevallen.
  • Archief opslag biedt iedere abonnee 50GB in hun archief postvak, wat toegang tot historische informatie geeft. Automatische toevoeging van opslag is beschikbaar voor bepaalde abonnementen.
  • eDiscovery functies helpen u om gegevens in uw gehele organisatie te vinden, produceren en beheren en dit alles in een makkelijk te gebruiken webinterface.

Met Exchange Online Archiving kunt u uw medewerkers een e-mailarchief van bedrijfsniveau geven, welke ze nodig hebben om productief te blijven.

  • Uw medewerkers hebben toegang tot gearchiveerde e-mail vanuit Outlook en Outlook online zonder dat ze nieuwe hulpmiddelen of een userinterface hoeven te leren, terwijl tegelijkertijd geholpen wordt om te voldoen aan de nalevingsbehoeften van uw bedrijf.
  • Verbeterde eindgebruikersprestatie door medewerkers te helpen bij het beheren van hun gearchiveerde e-mail binnen hun postvak IN, wat de behoefte voor lokaal bewaarde .pst-bestanden elimineert.
  • Een bewaarbeleid helpt uw medewerkers om hun organisatie te organiseren, door ze de mogelijkheid te geven om items te archiveren of verwijderen wanneer ze dat willen.

Exchange Server 2016 (voordelen)

Conclusie

Exchange Server 2016 is een goede aanvulling op Exchange 2013 en gaat verder waar die laatste uitstekende versie gebleven was. Al met al heeft Exchange 2016 niet echt een ‘wow’-factor, maar dit is ook niet de bedoeling van Microsoft. Het bedrijf wil steeds meer naar een volledige cloudomgeving gaan en het zijn de nieuwe online hulpmiddelen die u kunt koppelen met Exchange 2016 (of los kunt gebruiken) waar u de grootste vernieuwingen moet zoeken. Dit kunnen sommige personen als negatief zien, maar het is op deze manier wel mogelijk om een hoop geld op het gebied van onder andere opslag te besparen. Rond eind 2018 wordt Exchange Server 2019 verwacht en wij denken dat Microsoft in die versie nog meer functies zal bieden die gericht zullen zijn op een volledige cloudomgeving, wat zeker weten de toekomst is.