HP Elite x2 1012 G1: een krachtige hybride laptop

HP Elite x2 1012 G1: het jaar 2015 zal herinnerd worden als het jaar van de hybride laptop. Met geweldige nieuwe apparaten, zoals de Microsoft Surface Book, Surface Pro 4 en de iPad Pro van Apple. Consumenten hebben de keuze uit een overvloed aan aantrekkelijke tablets die gebruikt kunnen worden met een keyboard, zodat ze kunnen fungeren als een goede notebook. De hybride laptop categorie is niet nieuw, maar 2015 is het eerste jaar in de geschiedenis waarin bijna elke fabrikant tenminste één goede hybride heeft uitgebracht. HP komt nu met de HP Elite x2 1012.

HP Elite x2 1012 (front)

 

Als je de eerder genoemde tablets weglaat, dan heb je nog steeds de Google Pixel C, Dell XPS 12. HP Spectre x2 en Lenovo IdeaPad Miix 700 waar je van kunt genieten. Om niet verslagen te worden, heeft HP de Elite x2 1011 van een upgrade voorzien: de HP Elite x2 1012. Dit was een business-class hybride met een robuust ontwerp, geweldige batterij, maar hij was te zwaar en bleef in de middenmoot hangen, waardoor hij niet goed genoeg was om alle concurrenten voor te blijven. Met de introductie van de HP Elite x2 1012 heeft HP zich direct naar de top van de hybride markt gewerkt. Het woord middelmatig zal nooit gebruikt worden om de Elite x2 1012 te omschrijven. Dit is een prachtig apparaat, met een aantrekkelijke prijs (adviesprijs €799 excl. Btw en €966,79 incl. Btw). Business gebruikers en consumenten zullen hem zeker weten koesteren.

De HP Elite x2 1012 wordt in de loop van deze maand in Nederland verwacht, dus het wordt hoog tijd om eens een kijkje te nemen wat hij zoal te bieden heeft.

Ontwerp

Net als het model van vorig jaar heeft de HP Elite x2 1012 G1 een strak, aluminium chassis dat stevig genoeg is om de meeste kleine vallen, stoten en krassen te weerstaan. In tegenstelling tot plastic apparaten die buigen wanneer je ze een beetje stevig vastpakt, zal de Elite x2 1012 geen millimeter buigen. Hij voelt aan als een premium apparaat die je zonder problemen meeneemt naar een bouwplaats of een andere plek buiten.

Deze stevigheid betekent echter niet dat de 1012 enorm groot is, want de afmetingen zijn 30 x 21,4 x 1,3 cm wanneer je hem vastkoppelt aan het Travel Keyboard. Dit is maar 1 millimeter dikker dan de Surface Pro 4 en 2,8 millimeter dikker dan de iPad Pro wanneer je deze twee vastmaakt aan hun keyboards. Vergeleken met de Surface Book is hij 1 millimeter dunner.

Ook op het gebied van gewicht kan hij prima opboksen tegen deze veertjes. De Elite x2 1012 weegt maar 1,23kg wanneer je hem aan zijn keyboard vastkoppelt. Als je de directe concurrentie vastmaakt aan hun keyboards, dan weegt de Surface Pro 4 1,08kg, de iPad Pro 0,94kg en de Surface Book 1,51kg. Dus de 1012 zit precies in het midden van de beste hybride categorie op het gebied van draagbaarheid, als je hem gebruikt als een notebook. Wanneer je hem alleen als tablet gebruikt, dan weegt hij 0,84kg, wat zwaarder is dan de drie leiders in de industrie, maar dit is maximaal 0,23kg.

Wat de HP Elite x2 1012 onderscheidt van de concurrentie, is de prachtige roestvrij stalen standaard, welke de sterkste is die we ooit zijn tegengekomen. Het mechanisme, wat vastgemaakt wordt aan het keyboard, kan naar achteren en voren buigen om je toegang tot het apparaat te geven in notebook, display en draw modus. In tegenstelling tot de Type Cover van de Surface, die eigenlijk alleen maar ideaal is in notebook modus, geeft de standaard van de Elite je optimaal gebruik, ongeacht de hoek.

Het keyboard zelf is fenomenaal. Deze heeft chiclet toetsen met een getextureerde bovenkant, wat geweldig is om aan te raken. De toetsen geven precies genoeg mee wanneer je ze indrukt. Daarnaast is het clickpad een van de fijnste die we ooit getest hebben, zowel op volledige notebooks als hybride. Het is bedekt met glad glas dat niet alleen fijn voelt om te gebruiken, maar ook exact reageert zoals zou moeten.

Het enige wat we niet fijn vonden aan het keyboard was de bedekking aan de onderkant. Dit ziet er uit als iets dat veel stof en vuil aan zal trekken, waardoor dit er binnen een paar maanden gebruikt en versleten uit zal zien. Het mooie is dan wel weer dat HP de onderkant van het keyboard versterkt heeft met drie lagen aluminium.

Specificaties

Ontwerp- en videoprofessionals zullen mogelijk een beetje teleurgesteld zijn dat de HP Elite x2 1012 alleen maar geleverd zal worden met een Full HD resolutie touchscreen en het topmodel een Core M7 Skylake processor heeft. Zowel het beeldscherm en de processor zijn echter perfect voor iedereen die zich niet bezig houdt met zware videobewerking of grafisch ontwerpen.

Gebaseerd op benchmark resultaten levert een Core M7 bijna dezelfde prestaties als een Core i5 processor. Daarnaast heb je ook niet echt een 4K scherm nodig voor een 12-inch apparaat, tenzij je echt heel geconcentreerd gaat kijken naar de individuele kleuren op je afbeeldingen. Je zal het verschil dus echt niet merken.

Configuraties

Je kan de HP Elite x2 1012 G1 uitrusten met een Core M3, M5 of M7 processor en opslag begint bij 128GB SSD en het maximum is 512GB SSD. Alle configuraties worden geleverd met 4 of 8GB RAM geheugen en een Intel HD Graphics 515 videokaart.

Je zal dit apparaat kunnen verbinden met de meeste aansluitingen. Hij heeft van de volgende aansluitingen elk één: USB 3.0, USB C, Thunderbolt 3, SD kaartlezer en Kensington Lock. Je kan ook een 4G LTE modem toevoegen als je van plan bent om vaak onderweg te werken.

De HP Elite x2 1012 wordt standaard geleverd met de HP Active Pen. Voor de adviesprijs die we in het begin van dit artikel vermeld hebben krijg je een: Intel Core M3-6Y30, 4GB LPDDR3-1866 geheugen, 128GB SSD, Intel AC WiFi adapter, vingerafdruklezer en Windows 10 Home. Het Travel Keyboard is los verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van €158. Deze prijs is vergelijkbaar met de concurrentie, maar Apple en Microsoft laten je wel betalen voor hun Stylus, dus op het gebied van accessoires wint de HP Elite x2 1012.

HP heeft laten weten dat je zelf eenvoudig onderhoud kan plegen aan de Elite x2. Zo kan de achterzijde van de tablet losgeschroefd worden en kan je het scherm met een zuignap verwijderen. Zodoende krijg je toegang tot de accu, LCD-module, SSD, moederbord en WiFi-modules. Dit maakt het dus mogelijk om componenten te vervangen of te upgraden. Je kan echter zelf niet het RAM of de processor upgraden, aangezien deze onderdelen op het moederbord zijn gesoldeerd.

Qua batterijduur biedt de 1012 volgens HP maximaal 10 uur. Dit is vergelijkbaar met de iPad Pro, maar ongeveer 3 uur langer dan de Surface Pro 4 en 6,5 uur langer dan de Surface Book (wanneer je deze als tablet gebruikt). Het keyboard van de Surface Book heeft echter een interne batterij, wat de batterijduur naar 13,5 uur brengt, dus die staat ver boven de concurrentie.

Hoe zit het met ondernemingen?

Alle HP Elite x2 1012 zijn HP BIOS capabel, dus je IT afdeling kan op afstand toegang krijgen tot het apparaat en de prestaties onderhouden. Daarnaast zullen ze ook toegang hebben tot bepaalde poorten en instellingen. Wil je niet dat je werknemers USB apparaten in de 1012 stoppen? Schakel deze dan uit in de HP BIOS of laat deze je op de hoogte stellen wanneer informatie gecompromitteerd is.

Alle modellen zijn MIL-Spec 810G gecertificeerd, wat inhoudt dat ze extreme hitte en kou, hoogtes en zware schokken en vibraties kunnen weerstaan.

Als je werknemers daarnaast hun 1012 moeten docken, dan is dat mogelijk via de USB 3.0, USB C of Thunderbolt 3 poorten. De USB C en Thunderbolt 3 docks kunnen twee 4K beeldschermen tegelijkertijd aandrijven, mocht dat nodig zijn.

Conclusie HP Elite x2 1012 G1

Wanneer je nagaat dat de instapmodellen van concurrenten een stuk duurder zijn, dan is de HP Elite x2 1012 G1 een investering die het zeker waard is om te maken. De iPad Pro begint bij €919, maar voor dit krijg je maar 32GB opslag en je moet ook nog de Stylus aanschaffen. De Surface Pro 4 en de Surface Book hebben een vergelijkbaar probleem. De Surface Pro 4 heeft een vergelijkbare prijs als de 1012, maar het keyboard en de Stylus zijn erg prijzig. De Surface Book wordt niet geleverd in een Core M model, dus tenzij je echt een Core i5 processor, een 3K resolutie beeldscherm en een drie uur langere batterijduur nodig hebt, hoef je niet zo’n €550 extra te spenderen voor het instapmodel van de Surface Book.

Zoals gezegd wordt de HP Elite x2 1012 in januari in Nederland verwacht maar bij Beat-it.nl kunt u deze hybride laptop alvast in backorder plaatsen. Inkomende exemplaren worden op volgorde van besteldatum uitgeleverd. Zodoende kunnen we je verder helpen om een configuratie samen te stellen die aan je wensen en behoeften voldoet.