HP EliteBook 840 G4: premium business notebook met Kaby Lake processor

De EliteBooks van de 800 serie zijn premium business notebooks van HP. Er zijn twee duurdere EliteBooks met de extra Folio benaming, maar deze zijn meer gericht op mobiliteit. De HP EliteBook 840 G4 met zijn 14-inch beeldscherm is al de vierde generatie, maar er zijn alleen maar kleine aanpassingen vergeleken met de vorige 840 G3. We hebben eerder in dit blog al eens de eerste generatie (G1) van de 840 serie besproken en vandaag zullen we kijken of deze nieuwe generatie een waardige opvolger is en of het het waard is om overstappen.

HP EliteBook 840 G4 (front, open)

 

Ons testmodel is een standaardmodel van de 840 G4 serie wanneer u naar de beschikbare onderdelen kijkt. HP heeft dit model uitgerust met een Intel Core i5, 8GB RAM, een 256 GB NVM-SSD en ook een Full-HD-beeldscherm. Deze laatste is geen IPS, maar een TN-paneel, wat ook het geval was bij het vorige model. We hebben echter ook de mogelijkheid gehad om een versie met IPS-paneel uit te testen en onze bevindingen vindt u verderop in dit artikel.

Is dit alles genoeg om tegen de volledige vernieuwde concurrentie van Lenovo, Fujitsu en Dell op te boksen? U ontdekt het in dit artikel.

Behuizing

De elegante behuizing van de EliteBook 840 G4 is dit jaar niet veranderd. HP maakt wederom gebruik van een combinatie van magnesiumlegering en geverfd aluminium en alleen de onderkant is gemaakt van donker plastic. Het deel waar uw palmen op rusten zijn daardoor constant koel en vingerafdrukken zijn geen probleem. We vinden het ontwerp met een mix van zwart en zilver erg mooi. Het deksel heeft een zilver HP-logo, maar voor de rest zijn er geen ontwerpelementen. HP maakt net als bij andere notebooks gebruik van een visueel trucje, waarbij het chassis een beetje slanker wordt richting de voorkant. Hierdoor ziet de laptop er dunner uit dan dat hij eigenlijk is.

De stabiliteit is ook goed en alleen met een hoop druk kunnen de oppervlaktes gebogen worden. Het dunne deksel is iets makkelijker om te buigen, maar nog steeds stevig genoeg om voor normaal gebruik. De maximale openingshoek is 145 graden, wat meer dan voldoende moet zijn.

Dit is het tweede modeljaar met hetzelfde chassis, maar qua afmetingen presteert hij nog steeds prima ten opzichte van de concurrentie. Vergeleken met de concurrentie zijn de afmetingen nagenoeg hetzelfde en alleen de EliteBook Folio 1040 G3 is een stuk dunner. Met een dikte van 1,9cm en een gewicht van zo’n 1,5kg, is de EliteBook 840 G4 erg mobiel en kan hij makkelijk in een tas of rugzak gedaan worden.

Connectiviteit

De beschikbare poorten zijn niet veranderd ten opzichte van het vorige model. De EliteBook 840 G3 was al uitgerust met een moderne USB-C-aansluiting, maar het is nog wel steeds een normale USB 3.1 poort, zonder Thunderbolt, DisplayPort of stroomvoorziening aansluiting. U krijgt echter wel alle andere belangrijke onderdelen, waaronder twee video uitgangen (DisplayPort 1.2, VGA) en ook een dockingpoort. Deze aansluitingen zijn erg belangrijk voor kantooromgevingen en het is daarom fijn dat HP deze weer toegevoegd heeft.

SD-kaartlezer

Het is makkelijk om de SD-kaartlezer over het hoofd te zien, aangezien deze een beetje richting de onderkant van de rechterkant zit en er zit ook nog een plastic klepje voor. De snelheid van deze is standaard en vergelijkbaar met de concurrentie. Foto’s met een grote van elk 5MB werden met een snelheid van 75 MB/s verplaatst.

Communicatie

HP implementeert een Gigabit Ethernet poort met volledige afmetingen, ondanks de relatief dunne afmetingen van de laptop. Draadloze netwerkverbindingen komen tot stand met behulp van verschillende wifi-adapters van Intel. Ons testmodel is uitgerust met de bekende 8265-adapter (2x2), welke alle veelgebruikte standaarden ondersteund, waaronder de snelle 802.11 ac en ook Bluetooth 4.2. Dankzij de geïntegreerde Snapdragon X5 LTE-module zijn mobiele internetverbindingen ook mogelijk; de corresponderende micro-SIM kan aan de rechterkant geplaatst worden.

Tijdens onze standaard WLAN-test met een Linksys router en een afstand van 1 meter vanaf de laptop behaalde we geen nieuwe records, maar een snelheid van meer dan 500 Mbps is nog steeds een erg goed resultaat. Gedurende het gebruik van de laptop hadden we ook geen problemen met de wifi-verbinding.

De bekende HD-webcam zit boven het beeldscherm en deze doet zijn werk. De videokwaliteit is meer dan voldoende voor videovergaderingen en de microfoon werkt ook goed, waardoor een externe headset niet nodig is.

Beveiliging

De nieuwe HP EliteBook 840 G4 biedt wederom alle relevante beveiligingskenmerken. Zo is er een vingerafdrukscanner (swipe stijl), TPM, SmartCard-lezer en een slot voor bijvoorbeeld een Kensington slot. Maar HP implementeert ook verscheidene softwarehulpmiddelen en kenmerken om de beveiliging van de laptop te verbeteren. Deze zijn HP SureStat of HP Client Security, waar vele relevante beveiligingsinstellingen (administratie van wachtwoorden, vingerafdrukken, harde schijf encryptie) terug te vinden zijn. De EliteBook 840 G4 is ook uitgerust met een vibratiesensor, maar dit is alleen belangrijk voor configuraties met mechanische harde schijven.

Accessoires HP EliteBook 840 G4

In de doos vindt u alleen de laptop, een compacte 45-Watt stroomadapter en een aantal brochures terug. HP biedt verscheidene optionele accessoires, zoals verscheidene adapters en dockingstations. Aangezien het chassis niet veranderd is vergeleken met het vorige model, kunt u ook de accessoires van deze gebruiken.

Onderhoud

Het is niet moeilijk om de schroefjes los te draaien nadat u de rubberen klepjes hebt verwijderd. Vergeet ook niet de schroefjes in het SD-kaart slot te vergeten, aangezien deze vaak bedekt is met een plastic klepje. Zodra u het onderste paneel verwijderd heeft krijgt u toegang tot alle componenten. Het lege RAM slot (afhankelijk van uw configuratie) is voornamelijk interessant. De vrije 2.5-inch slot heeft de noodzakelijke aansluiting, maar het frame om een extra harde schijf te bevestigen ontbreekt.

Garantie

HP biedt een gelimiteerde drie jaar garantie voor de HP EliteBook 840 G4, welke verlengd of uitgebreid kan worden met optionele CarePacks. De meest gekozen Care Pack is de 3 jaar next business day garantie upgrade. Maar u kunt ook gaan voor een upgrade naar bijvoorbeeld vijf jaar onderhoud op locatie.

Invoerapparaten

Toetsenbord

Het toetsenbord van vorige jaar was al goed en HP heeft hier niks aan veranderd. De zwarte chiclet invoer (knoeiwater bestendig) biedt nog steeds een ferme feedback met voldoende beweging van de toetsen. De individuele toetsen zijn volledig vlak. Het duurt waarschijnlijk even voordat u gewend bent aan de extra rij aan de rechterkant en hetzelfde geldt voor de kleine verticale pijltjestoetsen.

Al met al zijn we nog steeds erg tevreden met het toetsenbord en zelfs het typen van langere teksten is geen probleem. Er zijn drie verschillende instellingen voor de verlichting en maakt gebruik maken van het toetsenbord tijdens weinig licht makkelijker. De twee extra toetsen voor de communicatiemodules en de speakers in de rechterbovenhoek zijn erg handig.

Touchpad

Het touchpad is uitgerust met aparte muisknoppen welke naar behoren werken. Door deze keuze is het oppervlakte van het touchpad met 10 x 5,5cm niet erg groot, maar hij werkt erg goed dankzij het gladde oppervlakte. HP levert ook een zwarte PointStick mee, waarmee u nauwkeurig kunt werken. Vergeleken met de tegenhangers van Lenovo of Dell werkt deze net zo goed. Er is geen knop om te scrollen.

Beeldscherm

HP biedt een hoop beeldschermopties voor de HP EliteBook 840 G4 en vooral de twee matte IPS-modellen zijn interessant. Wij hebben zowel het TN- als IPS-paneel uitgetest en onze bevindingen ontdekt u in dit hoofdstuk.

Een ding dat ons opvalt, is dat het Full-HD TN-paneel erg licht is en we maten een gemiddelde van 320 nits. Dit heeft echter wel invloed op de zwartwaarde en het contrast, waardoor donkere oppervlaktes er altijd een beetje grijs uitzien.

Na het beeldscherm gekalibreerd te hebben zijn de resultaten echter een stuk beter. Donkere beelden zijn niet meer zo grijs en het contrast is veel beter (en daardoor de kleuren ook). Als u kiest voor een TN-paneel, dan raden we dus zeker aan om deze te kalibreren. Het paneel is echter niet geschikt voor professionele grafische verwerkingstaken, omdat de kleurgamma (80% sRGB, 52% AdobeRGB) gelimiteerd is.

Dankzij het matte schermoppervlakte presteert het TN-paneel van de EliteBook verrassend goed wanneer we buiten zitten. Het scherm wordt ook niet donkerder als u met de accu werkt, dus u kunt dit testmodel prima gebruiken in heldere omgevingen.

Een probleem met elk TN-paneel, is dat de kijkhoeken gelimiteerd zijn. Als u van plan bent om de laptop veelvuldig te gebruiken in een team, dan raden we aan om voor een configuratie met IPS-paneel te kiezen.

TN- of IPS-paneel?

Zoals gezegd heeft u ook de keuze uit IPS-panelen bij de EliteBook 840 G4 en de mogelijkheden zijn een Full-HD of QHD-scherm. Deze IPS-panelen zijn iets donkerder dan de TN-panelen, maar hierdoor zijn de zwartwaarden en contrastverhoudingen ook een stuk beter. De sRGB dekking is zo’n 92% en de dekking voor AdobeRGB is tenminste 60%. Dit is in beide gevallen beter dan het TN-paneel van onze testlaptop en daardoor is het IPS-paneel zelfs geschikt voor fotobewerking.

Het grootste voordeel van een IPS-paneel is echter de stabiliteit van de kijkhoek, waardoor het geen probleem is om met een team rond de laptop te staan en dat iedereen goed kan zien wat er op het scherm gebeurt.

Als u besluit om voor een QHD-scherm te kiezen, dan is het belangrijk om te onthouden dat de accuduur hierdoor beïnvloed wordt. De hogere resolutie betekent een anderhalf uur kortere accuduur, wat zeker niet iets is om licht over na te denken.

Prestaties

HP biedt verschillende componenten voor de HP EliteBook 840 G4. U kunt kiezen tussen moderne Kaby Lake ULV-processors, waarbij begonnen wordt bij de Core i3-7100U en dit loopt helemaal door tot de Core i7-7600U. Bij alle configuraties krijgt u een geïntegreerde videokaart, omdat configuraties met losse videokaarten niet beschikbaar zijn. De twee SODIMM geheugenslots ondersteunen maximaal 32 GB DDR4-RAM-geheugen. Opslagopties bestaan uit conventionele 2.5-inch harde schijven en ook M.2 SSDs (SATA-III en PCIe), dus de systeemprestatie kan een hoop verschillen afhankelijk van de configuratie.

Processor

Ons testmodel van de HP EliteBook 840 G4 is uitgerust met een standaard CPU-optie, de Core i5-7200U. Deze dual-core chip heeft een basisfrequentie van 2,5 GHz, wat verhoogt kan worden tot 3,1 GHz met behulp van de Turbo Boost (ook voor twee actieve cores). Hyper-Threading wordt ook ondersteund, dus de twee cores kunnen maximaal vier threads tegelijkertijd uitvoeren. De prestatie is meer dan voldoende voor standaard kantoortaken.

Er zijn geen verrassingen tijdens onze benchmarks. De 15 Watt TDP is voldoende voor de Kaby Lake chip en de prestatie kan behouden worden tijdens onze testen.

De prestaties met de accu zijn lager, omdat de Turbo Boost dan standaard uitgeschakeld is. Hierdoor zou de accuduur verlengd moeten worden, maar daar zullen we verderop in dit blog zeker een kijkje naar nemen. Tijdens een Cinebench test is het prestatieverschil met of zonder Turbo Boost 24%. Het is echter mogelijk om de Turbo Boost in te schakelen in de BIOS, waarbij u ‘Enable Turbo Boost on DC’ moet activeren.

Systeemprestaties

De systeemprestatie van ons testmodel profiteert zeker weten van de snelle PCI-e-SSD. Alles wat u invoert wordt direct uitgevoerd en applicaties worden zonder vertragingen opgestart. De algehele configuratie is erg gebalanceerd en er zijn geen dingen die de prestaties negatief beïnvloeden. Alle concurrerende laptops behalen vergelijkbare resultaten tijdens onze testen en het is mogelijk om de scores iets te verhogen met een snellere processor en meer RAM-geheugen, maar in de praktijk zult u dit verschil bijna niet merken.

Opslagapparaten

De HP EliteBook 840 G4 wordt uitgerust met een conventionele 2.5-inch harde schijf of M.2-2280 SSD. Ons testmodel heeft een Samsung PM961, welke een opslagcapaciteit van 256GB heeft. De NVMe schijf wordt verbonden via PCIe en wordt momenteel gebruikt in veel premium bedrijfslaptops. De benchmark resultaten zijn erg goed en superieur vergeleken met SATA-III schijven.

GPU-prestaties

We hebben al aangegeven dat de HP EliteBook 840 G4 niet beschikbaar is met een losse videokaart. Alle grafische berekeningen worden uitgevoerd door de geïntegreerde Intel HD Graphics 620 van de processor. De maximale core kloksnelheid kan verschillen per CPU-model, maar die van ons behaalde 1.000 MHz.

De grafische prestaties zijn voldoende voor een kantoorlaptop, maar als u een configuratie met maar één RAM-module heeft, dan zult u niet het volle vermogen van de GPU kunnen benutten. Het toevoegen van een extra RAM-module zorgt ervoor dat u gebruik maakt van zogenaamd dual-channel RAM, waardoor de grafische prestaties zo’n 20-30% verbeteren.

De prestatie van de grafische kaart wordt niet verlaagd als u met de accu werkt.

Gaming prestaties

Het zal niet als een verrassing komen dat de geïntegreerde GPU niet voldoende is voor moderne games. Ook bij oudere titels zult u genoegen moeten nemen met de laagste instellingen en lagere resoluties. Een extra RAM-module (als u er maar een heeft) zal de prestaties iets verbeteren, maar tovert de HP EliteBook 840 G4 uiteraard niet om in een gaming laptop.

Emissies

Systeemgeluid

De HP EliteBook 840 G4 is een erg stille laptop. De ventilator wordt uitgeschakeld wanneer u de laptop niet gebruikt of licht belast en we kunnen ook geen vervelende geluiden horen. Dit geldt uiteraard niet voor configuraties met mechanische harde schijven.

Tijdens belasting is de ventilator nog steeds stil met een maximum dB(A) van 33,7 en u zult alleen maar zachtjes gezoem horen. Vergeleken met de concurrerende laptops is dit een erg goed resultaat.

Temperatuur

Ondanks de stille ventilator stijgt de temperatuur maar lichtjes tijdens belasting. Het chassis wordt tijdens een lichte belasting nagenoeg niet warm en het is geen probleem om de laptop op uw schoot te gebruiken, zelfs tijdens zware belasting.

Zoals normaal is bij ULV-processors, zal het TDP-limiet van 15 Watt bij een volledige belasting ervoor zorgen dat de CPU-kloksnelheid bij een volledige belasting na ongeveer een halve minuut begint te fluctueren tussen de 2,6 – 2,8 GHz. De GPU kan echter zijn volledige snelheid behouden. Een temperatuur van 65 °C is ook geen probleem en een benchmark direct na een volledige belasting zorgde ook niet voor minder goede resultaten.

Speakers

De twee stereospeakers produceren redelijke tot goede resultaten tijdens onze geluidsanalyse met gebalanceerde midden klanken en hoge tonen. De bas is echter gelimiteerd, waardoor het geluid een beetje klein klinkt. Dit is echter gunstig voor videovergaderingen en –gesprekken, aangezien u stemmen goed zult kunnen horen.

Een maximaal volume van 66 dB(A) is voldoende voor een werkplek, maar voor grotere vergaderingen raden we aan om externe speakers te gebruiken.

Energiebeheer

Stroomverbruik

Er zijn geen verrassingen tijdens het meten van het stroomverbruik en het testmodel blijkt zelfs een van de meest efficiënte laptops te zijn vergeleken met de concurrentie. Het is makkelijk om te zien welke apparaten gebonden zijn aan een TDP-limiet, omdat deze rond de 30-32 Watt verbruik zullen schommelen (de HP EliteBook 840 G4 ook). Om deze reden is de 45 Watt stroomadapter meer dan voldoende voor maximale belastingen.

Accuduur

De capaciteit van de accu bij de nieuwe generatie is verhoogd naar 51 Wh. Ons testmodel behaald net geen 10 uur gebruikstijd tijdens onze test, waardoor het geen probleem zou moeten zijn om een hele werkdag zonder stroom te werken.

Wanneer u het systeem echt belast moet u rekening houden met een gebruikstijd van iets meer dan 3 uur. Dit was met de Turbo Boost uitgeschakeld in de BIOS. Wanneer we deze inschakelen voor de accu om te kunnen profiteren van de maximale prestaties, komen we op een accuduur van nog geen 2 uur. Het klopt dus wel zeker dat het uitschakelen van de Turbo Boost de gebruikstijd significant verlengd.

De accu volledig opladen neemt bijna 2,5 uur in beslag wanneer u het apparaat aan hebt staan.

Conclusie HP EliteBook 840 G4

De nieuwe HP EliteBook 840 G4 is in principe een Kaby Lake update vergeleken met het vorige G3 model. Zowel de afmetingen en de kwaliteit van de behuizing kan nog steeds prima opboksen tegen de concurrentie. De makkelijke toegang tot alle onderdelen is nog een positief onderdeel en het is bijvoorbeeld geen probleem om een extra of grotere RAM-module toe te voegen. De invoerapparaten zijn ook nog steeds uitstekend en dan voornamelijk het toetsenbord.

Deze 14-inch bedrijfslaptop stelt ook niet teleur op het gebied van prestaties en emissies. De laptop is stil, wordt niet te warm en de Intel Core i5-7200U kan goed gebruik maken van zijn volledige potentie. HP heeft ook de capaciteit van de accu vergroot, waardoor dit resulteert in een praktische gebruikstijd van bijna 10 uur.

Het is een klein beetje jammer dat er geen toekomstbestendige Thunderbolt 3 poort is, maar alle andere poorten die belangrijk zijn voor bedrijven zijn wel aanwezig.

Iets wat echter mogelijk een probleem kan zijn is het TN-paneel. Als u de laptop voornamelijk voor uzelf gebruikt, dan is er niks aan de hand en u kunt hem zelfs zonder problemen buiten gebruiken. Wanneer er echter regelmatig meerdere mensen naar het scherm moeten kijken, dan kunnen de kijkhoeken limiterend zijn en raden we aan om te kiezen voor een configuratie met een IPS-paneel.

Van de G1 naar de G4 is over het algemeen alleen de processor vernieuwd. De basisconfiguratie in de laatste generatie heeft echter meer RAM-geheugen, u heeft de keuze uit een IPS-paneel vanaf de G3, de SSDs van vandaag de dag zijn sneller en vanaf de G3 heeft HP de behuizing ook aangepakt. Als u de G3 heeft, dan is er geen reden om over te stappen en als u al aardig wat RAM-geheugen in uw G2 configuratie heeft (8 GB of meer) en de laptop voornamelijk voor uzelf gebruikt, dan zou u ook nog steeds prima vooruit moeten kunnen. Als u echter nog steeds een G1 heeft, welke alweer drie jaar oud is, dan zult u wel verschil merken in prestaties met de G4 en dat verschil zal voornamelijk afhangen van uw gekozen configuratie.

De HP EliteBook 840 G4 is via de HP store te bestellen, maar bij Beat-it.nl koopt u dezelfde laptop voor een lagere prijs en wij geven ook eerstelijns support. Als u op zoek bent naar een nieuwe laptop, neem dan zeker contact op met onze klantenservice, zodat we samen met u een configuratie kunnen zoeken die het beste bij uw wensen en behoeften past.