HP EliteBook Folio 1040 G3: de dunste business laptop ooit

Als je op zoek bent naar een Windows laptop die de stijl en prestaties van een MacBook nabootst, dan is de HP EliteBook Folio 1040 G3 mogelijk een uitstekende optie voor je. De EliteBook 1040 is niet het mooiste of lichtste apparaat dat momenteel beschikbaar is, maar hij heeft een stevig aluminium en magnesium chassis die er net zo uitziet en aanvoelt als de Apple concurrent.

HP EliteBook Folio 1040 G3 (front, open)

De HP EliteBook Folio 1040 G3 is een bijgewerkte versie van de G2 en de grootste aanpassingen zijn de nieuwste processors van Intel (Skylake) en DDR4 in plaats van DDR3 geheugen. Hij is uitgerust met hardware die je nodig hebt om zelfs de meest lastige taken af te ronden. Met een dikte van maar 15,8mm is deze notebook superdun voor een business apparaat met zware specificaties. Met een gewicht van 1,43kg is dit niet de lichtste laptop die je kan kopen, maar wanneer je nagaat met wat voor hardware hij geleverd wordt en het duurzame design meerekent, dan is dit gewicht zeker niet overdreven.

Specificaties

De HP EliteBook Folio 1040 G3 wordt aangedreven door een maximum  van 16GB DDR4 RAM geheugen en de nieuwste generatie Intel Core i processors. Daarnaast heb je ruimte voor maximaal 512 GB SSD geheugen, wat niet ideaal is, maar zeker genoeg zou moeten zijn voor de meeste gebruikers. Voor een laptop die erg dun is heeft HP nog best veel poorten toegevoegd voor je externe apparaten. Zo heb je toegang tot twee USB 3.0 poorten, één microUSB poort, een HDMI poort, een smartcard lezer en een microSD lezer.

Als je iemand bent die graag wil genieten van de hoogst mogelijke resolutie, dan moet je waarschijnlijk een andere laptop uitzoeken, aangezien je bij de EliteBook maximaal de keuze hebt uit een QHD scherm van 2560 x 1440. In onze ogen is dit meer dan voldoende voor een 14-inch scherm, maar er zijn ook notebooks beschikbaar die een beeldscherm met 4K resolutie hebben. Op het gebied van het beeldscherm heb je bij de EliteBook 1040 de keuze uit een model met of zonder touchscreen. Deze laatste optie zal uiteraard een iets kortere batterijduur opleveren, maar volgens HP zou deze het nog steeds zo’n 10 uur vol moeten houden op een volle batterij.

Als je je laptop vaak mee moet nemen en op dit gebied niet altijd even voorzichtig bent, dan zal je het Mil-STD 810G certificaat van deze laptop zeker op prijs stellen. Dit certificaat houdt in dat de 1040 G3 flinke valpartijen en een redelijk hoeveelheid stof, schokken en vocht kan verdragen. Het leger van de Verenigde Staten hoeft je echter niet te vertellen dat deze laptop gebouwd is met premium materialen, want je hoeft hem maar één keer aan te raken en je weet dat dit model bestaat uit zeer kwalitatieve onderdelen.

Op het gebied van privacy geeft HP je ook voldoende mogelijkheden. Zo is deze EliteBook bijvoorbeeld uitgerust met HP Sure Start, HP Client Security, HP BIOSphere en een vingerafdruklezer, wat allemaal bedoeld is om ervoor te zorgen dat alleen jij toegang hebt tot je informatie en dat deze informatie onmiddellijk verwijderd kan worden als je je laptop kwijtraakt.

Prestaties

De HP EliteBook Folio 1040 G3 heeft een ULV processor van Intel, die nu gebaseerd is op de Skylake generatie. Het topmodel heeft een Core i7-6600U die uit twee CPU cores bestaat, welke de mogelijkheid voor Hyper-Threading hebben en met de Turbo Boost een frequentie van 3.4 GHz kunnen bereiken. Qua configuratie kan je kiezen uit een Core i5 of i7 chip. Voor de grafische weergave wordt gebruik gemaakt van de Intel HD Graphics 520.

Zoals eerder gezegd is het maximale geheugen 16 GB. Belangrijk om op te merken is het feit dat het bij dit model niet mogelijk om extra geheugen toe te voegen na aanschaf, dus als je verwacht dat je in de toekomst extra geheugen nodig hebt, dan is het een goed idee om direct al wat extra geheugen aan te schaffen. 8 GB is voor de meeste applicaties voor nu en in de toekomst meer dan voldoende, maar als je ook nog fotobewerking  wilt doen, dan is de maximale 16GB zeker weten een vereiste. Het grote verschil op het gebied van het geheugen, is dat er nu gebruik gemaakt wordt van het nieuwe DDR4 geheugen. Dit type geheugen is iets sneller dan DDR3 wat net iets betere prestaties op zal leveren.

Processor

Vergeleken met de Core i7-5600U van de 1040 G2 heeft de nieuwe Core i7-6600U dezelfde basissnelheid (2,6 GHz) en een iets hogere single-core turbo (3,2 GHz – 3,4 GHz). Dit houdt in dat de single-thread prestaties van de Skylake iets beter zijn dan de voorganger. Op het gebied van prestaties hoef je dus niet te upgraden van een Broadwell naar Skylake. De nog oudere Haswell behaald een basissnelheid van 2,1 GHz en single-core turbo van 3,3 GHz, dus zelfs als je het eerste model bezit, dan is upgraden niet direct een vereiste. Zelfs de twee jaar oude 1040 G1 kan dus nog aardig goed meekomen en dat is ook zeker iets wat je van de nieuwe G3 versie kan verwachten.

De Turbo Boost van de processor wordt alleen gebruikt wanneer de EliteBook op het netstroom aangesloten is  en wanneer dit niet het geval is, dan is de maximale snelheid 2,6 GHz. Het is echter mogelijk om dit in de BIOS aan te passen, maar de maximale batterijduur zal hier uiteraard wel minder door worden.

Grafische kaart

Een nieuwe generatie van processors gaat ook altijd gepaard met een bijgewerkte geïntegreerde grafische kaart en het is lang geleden dat Intel hun processors van een zoveel betere grafische kaart heeft voorzien. Intel kreeg vaak te horen dat hun geïntegreerde grafische kaarten een stuk slechter waren dan die van AMD en met deze nieuwe kaart is dat gat een stuk kleiner geworden. Als je ook de maximale grafische prestaties wilt benutten als je de laptop niet aangesloten hebt op het netstroom, dan hoef je alleen de accu instellingen op maximale prestaties te zetten. Dit betekent uiteraard wel dat de maximale batterijduur minder wordt.

Emissies

Passieve koeling was voldoende voor de 1040 G3 tijdens weinig belasting, wat typisch voor bijvoorbeeld office software is en dankzij de SSD bleef hij compleet stil. Tijdens een CPU en GPU stress test konden we na een paar seconden een subtiel geluid horen, maar dit namen we alleen maar waar toen we minder dan een meter van de laptop verwijderd waren. Net als de voorgangers behoort de G3 tot een van de stilste laptops met ventilator die momenteel verkrijgbaar is. Aangezien het toetsenbord niet veel geluid maakt, kan hij zelfs gebruikt worden in omgevingen waar stilte erg op prijs gesteld wordt.

De temperatuur liep tijdens onze testen met volledige belasting op tot zo’n 33 °C op de gebieden waar je polsen rusten en dit is uitstekend als je nagaat dat bij sommige laptops een temperatuur van 40 °C of soms meer wordt gemeten op deze gebieden. De onderkant van het apparaat was iets warmer met 42 °C op sommige plekken. Alhoewel dit je dijbenen een beetje op zal warmen tijdens het spelen van games, ervoeren wij deze warmte nooit als oncomfortabel.

Batterijduur

De batterijcapaciteit van de 1040 G3 is 45,6 Wh, wat iets groter is dan de 42 Wh van het vorige model. De batterijduur is dus iets beter (zo’n 5 uur tijdens normaal gebruik), maar dit komt ook omdat de nieuwe Skylake processors zuiniger zijn en ook gebruik kunnen maken van SpeedShift technologie, waardoor nog meer energie wordt bespaart. Vergeleken met de concurrentie is de batterijduur erg netjes en in elk opzicht beter.

HP EliteBook Folio 1040 G3: onze conclusie

Bij laptops die voorzien worden van een hardware upgrade verandert er vaak niet veel op andere gebieden en dat is bij de HP EliteBook Folio 1040 G3 niet anders. De nieuwe Skylake processors zorgen voor een prestatiewinst, maar dat is minimaal en hetzelfde geldt voor het nieuwe DDR4 geheugen. Er is nu wel ruimte voor een 512GB SSD wat zeker een verbetering is ten opzichte van de maximale schijfruimte van de vorige modellen. Al met al klinken we dus niet echt heel positief over dit nieuwe model, maar dat zijn we zeker wel, want dit geeft gewoon aan hoe goed de hele EliteBook Folio 1040 serie is. De nieuwe HP EliteBook Folio 1040 G3 is een mooie, duurzame en slanke laptop voor business gebruikers. En de hardware en het design betekent dat hij geschikt is voor klanten die zowel prestaties als uiterlijk belangrijk vinden.

Mocht je al in het bezit zijn van de EliteBook 1040 G1, dan is ook deze versie niet direct een reden om over te stappen. Mocht je echter op zoek zijn naar een nieuwe laptop voor alledaagse taken en ook af en toe wat aan foto- en videobewerking willen doen, dan zal je na het aanschaffen van de EliteBook 1040 G3 weer jaren vooruit kunnen.

De HP EliteBook Folio 1040 G3 is bij Beat-it.nl inmiddels uit voorraad leverbaar en u koopt deze bij ons voor de laagste prijs. Gegarandeerd.