HP ProLiant DL380 Gen9 server review

Vorige maand publiceerden wij een review van de HP ProLiant DL360 Gen9 server. Deze maand is het de beurt aan de HP ProLiant DL380 Gen9 server.

HP's bekende ProLiant serverlijn blinkt al jarenlang uit in kracht, betrouwbaarheid en flexibiliteit, en ook nog eens tegen heel aantrekkelijke prijzen. De ProLiant DL380 Gen9 past helemaal in dit profiel.

HP ProLiant DL360 Gen9 rack (front)

Aan de ene kant is de server klein genoeg om te voldoen aan de behoeften van het MKB, en aan de andere kant is hij krachtig en veelzijdig genoeg om gebruikt te worden in een datacentrum van een grote organisatie. De DL380 is ontworpen om ook gebruikt te kunnen worden door bedrijven zonder IT-afdeling en kan continu online blijven doordat hot-swappable drives, stroomvoorzieningen en ventilators toegepast zijn. Hij kan zelfstandig gebruikt worden, maar in bijvoorbeeld datacentrums ook als headless server in een rack geplaatst worden met tientallen of honderden andere units.

Eerst even wat achtergrondinfo: ProLiant servers worden door HP in 4 productlijnen op de markt gezet: de ML, DL, BL en SL. Deze letters hebben betrekking op de form factor. Zo is de DL-lijn een serie rack servers. De DL380 waar we in dit artikel naar kijken, bestaat uit 2U-formaat rack servers voor algemeen gebruik, door bijvoorbeeld het middden- en kleinbedrijf. Een typische bedrijfsomgeving voor de DL380 is een situatie met zo'n 5 tot 10 aangesloten clients.

Hardware
Uit de getallen in de namen van de ProLiant-servers kun je afleiden welke processor ze hebben. Zo bestaan de 100, 200, 300 en 400 series uit single en dual socket systemen. De 500 en 600 series zijn quad socket systemen, en de 700 en 900 series hebben plaats voor eight socket CPU's. Eindigt het getal op een 0 dan zit er een Intel-processor in, en getallen die eindigen op een 5 hebben een AMD als motor.

De HP Gen9 servers, die een halfjaar geleden op de markt zijn gekomen, hebben allemaal een Intel Xeon E5-2600v3 CPU, een Intel Haswell-chipset en DDR4-geheugen. En op die manier kunnen we makkelijk de configuratie van de DL380 Gen9 herleiden. En in tegenstelling tot de 1U hoge 360-versie die we een tijdje geleden hebben besproken, is de 380 dubbel zo hoog, dus een 2U server.

De HP ProLiant DL380 Gen9 servers zijn gehuisvest in een solide server-rack chassis en uitgerust met alle voorzieningen om vele jaren zonder haperen hun belangrijke werk te doen. De Intel Xeon E5-2600v3 processors leveren drie keer zoveel rekencapaciteit in vergelijking met de CPU's uit de voorgaande Gen8-serie, waarbij hun workload zelfs vier keer zo groot is. Gelijkertijd zijn de server efficiënter gemaakt, waardoor het stroomverbuik en de gebruikskosten niet gestegen zijn, maar zelfs minder zijn geworden in vergelijking met voorgaande series. De machine wordt al naar gelang de uitvoering geleverd met 1 of 2 CPU's, voorzien van 4 tot 18 cores.

De DL380 Gen9 ondersteunt - mede afhankelijk van de rest van de configuratie - tot 2 double wide of 3 single wide grafische kaarten, van ieder maximaal 150W. Intern is de server voorzien van een 16MB Matrox G200 videokaart, op resolutie 1280x1024 (32 bpp) of 1920x1200 (16 bpp).

Andere verbeteringen van de Gen9-servers zijn 12 Gb/s smart array controllers voor SAS HDD/SSD drives, waar de HP Gen8-servers slechts de helft daarvan aankon, namelijk 6 Gb/s.

Ook de geheugenconfiguratie heeft een oppepper gekregen, met standaard support voor 24 DIMM slots met maximaal 1,5TB LRDIMM, of maximaal 768GB RDIMM op 2133 MHz. En vanaf halverwege 2015 zal het zelfs mogelijk zijn tot 3TB geheugen aan te sturen, bij gebruik van 128GB DIMMs.

Een Gen9-server kan worden uitgerust met diverse 1Gb of 10Gb ethernet adapters, van het NIC- of LOM-type, met 2 of 4 poorten.

Wat de opslagcontroller betreft is de DL380 standaard uitgerust met een 10-poorts SATA Dynamic Smart Array B140i, en/of een Smart Array P440 of P840. Dit is afhankelijk van de uitvoering die aangeschaft wordt.

Met behulp van de optionele Universal Media Bay is het mogelijk diverse uitbreidingen toe te voegen aan de server, bijvoorbeeld SFF drive bays, een optische drive en/of 2xUSB2- en VGA-poorten. De DL380G9 kan met behulp van deze Universal Media Bay tot 24 SFF SAS/SATA disks, of tot 12 LFF SAS/SATA disks herbergen. In totaal kan op die manier tot maximaal 120TB opslagruimte worden gecreeërd.

DL380 Gen9 servers zijn sowieso al uitgerust met 3 PCIe-slots, maar in geval van dual-CPU configuraties kan dat aantal dmv een optionele extra riser worden verdubbeld tot 6 slots. Aan de achterkant van de server kun je een VGA-poort vinden, evenals de 1GbE-netwerkadapter met 4 poorten (in de zwaardere modellen aangevuld met 2 stuks 10Gb-T Flexible LOM connectors), een iLO-managementpoort, een seriële poort, 2 USB 3.0 poorten en de optionele FlexibleLOM-card.

Qua USB-aansluitingen heeft de server 1 USB3-poort aan de voorkant en 2 USB3-poorten aan de achterkant. Daarnaast zijn 2 USB3-aansluitingen beschikbaar binnenin de server en heb je daar toegang tot een interne microSD-aansluiting (niet hot plugable). En via de optionele Universal Media Bay kun je dus nog eens 2 extra USB2-poorten toevoegen.

HP ProLiant DL380 Gen9 rack (achterzijde)

De power supply van de server is afhankelijk van de uitvoering en bedraagt 500W, 800W of 1400W. De Flexible Slot Platinum power supplies zijn hot pluggable en kunnen op een draaiende server zonder gereedschap worden geplaatst en verwijderd. Het stroomgebruik wordt door de energiezuinige Haswell chipset en het dynamische softwarematige stroombeheer zo laag mogelijk gehouden.

De koeling van de DL380 Gen9's wordt standaard verzorgd door 4 of 6 ventilatoren, afhankelijk van het aantal CPU's en overige componenten die in de server ztten. Voor servertoepassingen in omgevingen vanaf 35 graden Celcius kan een optionele High Performance Fan Kit worden toegevoegd om de server-temperatuur onder controle te houden.

Gebruikers van een server uit de DL380-serie kunnen vertrouwen op een flink aantal beveilingings-features: opstartwachtwoord, toetsenbordwachtwoord, QuickLock netwerkmodus, seriële interface beheer, admin-wachtwoord, iLO 4 met 12 aanpasbare gebruiker-accounts en SSL-encryptie, TPM 1.2 en UEFI Secure Boot.

Via deze UEFI Secure Boot kan het systeem van een cryptografisch beveiligde OS-image opgestart worden. Zo kan worden voorkomen dat geïnfecteerde systemen in een netwerk worden opgenomen. De Secure Boot modus staat standaard ingeschakeld op alle Gen9-servers en wordt ondersteund door de besturingssystemen Windows, Red Hat Enterprise Linux, SLE Server, Ubuntu Server en Oracle Solaris.

Software
HP levert de ProLiant DL380 Gen9 servers niet als kaal hardware-systeem, maar inclusief de nodige softwarematige mogelijkheden:

Ingebouwde beheertools

  • UEFI: configureer en boot de server veilig met de industriestandaard Unified Extensible Firmware Interface (UEFI)
  • HP Integrated Lights-Out (HP iLO): server monitoring, service alerting, rapportages en remote management met iLO
  • Intelligent Provisioning: supersnelle software-installatie via de HP-cloud of externe gegevensdragers, doordat alle benodigde firmware, drivers en tools al standaard zijn voorgeladen in het system board
  • HP RESTful API: de RESTful Web Service API is gekoppeld aan iLO's webserver
  • Embedded Remote Support: HP's embedded remote support, om hardware events direct naar HP of een HP Authorized Partner te sturen voor geautomatiseerde phone home support

Server utilities

  • HP OneView Standard: met behulp van HP OneView kunnen ProLiant G6, G7, Gen8 en Gen9 servers beheerd worden via 1 interface
  • HP Smart Update en HP Systems Insight Manager: monitor de gezondheid van uw HP ProLiant Server en optimaliseer firmware en driver updates
  • HP RESTful Interface Tool: voor het bedienen van de HP RESTful API
  • Scripting Tool Kit en Windows PowerShell: installeer en upgrade software door middel van eigen scripts via 1 server meerdere servers tegelijk
  • HP iLO Mobile Application: beheer uw DL380 Gen9-server via smartphone of andere mobiele apparauur

De DL380 kan overweg met een veelvoud aan besturingssystemen en platformen. MS Server, diverse Linux-versies (Ubuntu, RHEL, SLES), VMware vSphere, Solaris en Citrix XenServer worden allemaal ondersteund.

Support en verkrijgbaarheid
De zeer betrouwbare HP ProLiant DL380 Gen9 servers zijn standaard voorzien van de 3x3-garantie van HP: 3 jaar garantie op onderdelen, op arbeid en op onsite suppport. Verdere garanties en support in de vorm van HP Care Pack services zijn uiteraard ook via ons beschikbaar.

HP levert de DL380 G9 in een aantal standaardconfiguraties: 2 budgetmodellen, 2 basismodellen, 1 performance-model en 2 high performance-modellen. Daarnaast is het mogelijk systemen op maat door ons samen te laten stellen, waarbij uit een groot aantal voor de DL380 beschikbare componenten en combinaties gekozen kan worden. Zo kan er voor iedere situatie en budget een optimale server gebouwd worden.

Zoals u van ons kunt verwachten leveren wij ook de DL380 G9 servers met Laagste Prijsgarantie. U koopt een DL380 Gen9 rack server voor rond de EUR 1.400,-. Met Laagste Prijsgarantie.