Intel SSD DC P4500: 3D NAND SSD die een brug tussen Optane biedt

Als u het geld niet overheeft voor de supersnelle Optane SSDs van Intel, maar wel een enorme snelheidsboost nodig heeft, dan zullen de nieuwste Intel SSD DC P4500 en P4600 mogelijk aan uw behoefte voldoen. De nieuwe SSDs zijn gebaseerd op conventionele 3D NAND en gericht op datacentra.

Intel SSD DC P4500

De SSDs zullen hoofdzakelijk gebruikt worden in servers of opslagarrays om snelle videostreams, voice-assistant AI-antwoorden en zelfs informatie uit databases te halen. Deze SSDs zijn een betrouwbare upgrade als u nog niet volledig vertrouwen heeft in Optane, wat gebaseerd is op een volledig nieuwe geheugentechnologie. Volgens ruwe schattingen van Intel zijn de P4500 en P4600 schijven twee keer zo snel als de voorgangers, de DC P3520 en P3600. De NVMe-schijven zijn niet compatibel met de veelgebruikte SATA-interface.

Wat bieden de Intel SSD DC P4500 en P4600?

De P4600 is beschikbaar in capaciteiten van 1,6TB en 3,2TB voor de U.2-vormfactor en 2TB en 4TB voor de AIC-vormfactor. De schijf heeft willekeurige leessnelheden van 702.500 IOPS (input/output activiteiten per seconde) en schrijfsnelheden van 257.000 IOPS in 4K-blokken. Daarnaast heeft de schijf sequentiële leessnelheden van 3300MBps (megabytes per seconde) en schijfsnelheden van 2100MBps.

De P4500 is beschikbaar in capaciteiten van 1TB, 2TB en 4TB. De willekeurige leessnelheid is 710.000 IOPS en de schijfsnelheid is 68.000 IOPS, wat een stuk lager is dan de P4600, maar u betaalt ook een stuk minder voor de Intel SSD DC P4500. De sequentiële leessnelheid is 3290MBps en de schrijfsnelheid is 1890MBps.

De verwachting is dat rond eind 2017 begin 2018 ook nog een 8TB model beschikbaar gesteld zal worden en het mooiste van deze SSDs, is dat ze snel, maar betaalbaarder dan Optane zijn. Dit wordt mogelijk gemaakt door aanpassingen die de SSDs specialiseren voor datacentra. De schijven en hun controllers zijn verbeterd vergeleken met de voorgangers, waardoor de snelheid en de betrouwbaarheid verhoogd kan worden.

De Intel SSD DC P4500 en P4600 zijn gericht op cloudverwerking, maar kunnen ook voor andere applicaties gebruikt worden. Alle flash opslagarrays kunnen gebruikt worden voor een grote verscheidenheid aan applicaties. De primaire taak voor de SSDs, is fungeren als cache of tijdelijke opslag, terwijl applicaties uitgevoerd worden. De schijven hebben ook foutcorrectie en hulpmiddelen om hoge prestaties en betrouwbaarheid te garanderen. Deze SSDs zijn voor de rest nauw ontwikkeld om met de x86-chips van Intel te werken en dan voornamelijk met de nieuwe Skylake serverchip.

Intel SSD DC P4500 en P4600 vs. de DC P3xxx en functies

Tot op heden gebruikte de datacenter PCIe SSDs van Intel nog 20nm MLC NAND flash, alhoewel de P3500 vervangen werd door de P3520 die 3D MLC gebruikte. De nieuwe P4x00 generatie verplaatst alles naar de 3D TLC NAND flash met 32 lagen. Met een per-die capaciteit van 384GB (48GB) vergeleken met 128GB (16GB) van 20nm MLC, is het geen verrassing dat we veel grotere capaciteiten zien. De oude P3x00 generatie bood capaciteiten van 400GB tot 2TB en de nieuwe Intel SSD DC P4500 en P4600 beginnen bij 1TB en bieden in eerste instantie tot 4TB opslag. Maar zoals we al aangaven wordt 8TB snel verwacht en Intel sluit ook niet uit dat 16TB in de toekomst aangeboden zal worden.

SSDs voor bedrijven hebben de laatste jaren voornamelijk MLC NAND gebruikt, aangezien SLC opgegeven werd door de markt, maar de keuze van Intel om voor 3D TLC voor alle PCIe-SSDs voor bedrijven te kiezen is zeker niet ongewoon. Micron heeft dit jaar nieuwe SATA-SSDs uitgebracht die ook allemaal gebruik maken van 3D TLC en Samsung gebruikt ook 3D TLC voor hun vlaggenschip NVMe-SSD. Nu dat de Optane SSD DC P4800X het marktsegment voor de hoogste prestaties dekt, door gebruik te maken van 3D XPoint-geheugen in plaats van flashgeheugen, is het logisch dat Intel voor de hogere capaciteit kiest die aangeboden wordt door TLC en een mogelijk nadeel in schrijfvermogen goedmaakt met een betere overprovisioning.

Het flashgeheugen dat gebruikt werd in de vorige generatie van PCIe-SSDs was echter niet het enige ouderwetse onderdeel. Met de uitzondering van de dual-poort DC D3700, D3600 en de DC P3100, was het hele aanbod van Intel nog gebaseerd op de eerste NVMe-controller die geïntroduceerd werd in de P3700. Die controller was verantwoordelijk voor het 2TB limiet, wat niet voldoende is voor de markt van vandaag de dag (en omzeild werd door de dual-controller P3608). Intel heeft niet aangegeven wat de maximale schijfcapaciteit is die ondersteund wordt door de nieuwe controller, maar zoals we eerder al aangaven heeft Intel al gesproken over een 16TB U.2-schijf met de huidige 3D NAND. Hogere capaciteiten zijn binnenkort ook mogelijk (alleen niet bepaald economisch) met de nieuwe 512GB 3D TLC met 64 lagen.

De nieuwe controller biedt maar 12 kanalen voor het verbinden met het flashgeheugen, wat minder is dan de 18 kanalen die door de vorige generatie geboden werden, maar nog steeds veel hoger dan de kanaalhoeveelheid van op consumenten georiënteerde NVMe-controllers. Elk mogelijk verlies in doorvoer door de lagere kanaalhoeveelheid wordt echter aangepakt doordat elk kanaal nu de snellere ONFI 4.0 interface ondersteunt en de nieuwe SSDs kunnen sequentiële leessnelheden van 3290MBps halen vergeleken met 2800MBps voor de Intel P3700.

Sinds de lancering van de Intel SSD DC P3700 is de NVMe-specificatie significant uitgebreid en de nieuwe controller die de P4500 en P4600 aandrijft voegt aardig wat nieuwe functies toe van de 1.1 en 1.2 revisies van de NVMe-standaard. De basisfunctionaliteit is ook verbeterd door het bereik van NVMe-commando’s uit te breiden die hardware versneld zijn en weinig of geen firmware invloed hebben. Daarnaast is de hoeveelheid ondersteunde wachtrijen ook verhoogd van 32 naar 128 (nog steeds met een maximum van 4k commando’s per wachtrij). De hogere wachtrij hoeveelheid zal helpen om de prestatieverlaging in systemen met een grote hoeveelheid CPU-cores te verminderen, aangezien het standaard voor NVMe-schijven is om een wachtrij per core toe te wijzen.

De grootste nieuwe functie die ondersteund wordt door de Intel SSD DC P4500 en P4600 is volledige ondersteuning voor de NVMe Management Interface standaard voor out-of-band beheer via PCIe of SMBus. Dit geeft IPMI (Intelligent Platform Management Interface) uitgeruste servers de mogelijkheid om volledige toegang te bieden tot de SMART-gegevens van de schijf en maakt firmware bijwerken via de BMC (Baseboard Management Controller) ongeacht het besturingssysteem dat gebruikt wordt op de server mogelijk. De nieuwe SSDs ondersteunen ook meerdere NVMe-naamruimtes (tot 128), een door schijf beheerd partitieprogramma dat voornamelijk handig is voor virtualisatiescenario’s. De vorige NVMe-SSDs van Intel ondersteunde allemaal thermische throttling, maar dit is nu blootgesteld en configureerbaar via het standaard NVMe-energiestandmechanisme., wat schijven de mogelijkheid geeft om verschillende energiestanden aan te geven (zowel in gebruik als inactief), naast het maximale stroomverbruik van de schijf in elke stand en de latentie van het schakelen van inactief naar actief.

De Intel SSD DC P4500 en P4600 brengen ondersteuning voor meerdere firmware slots en firmware updates zonder dat een volledige PCIe-bus reset nodig is. Hierdoor is het updateproces van de firmware veiliger en sneller en maakt het ook mogelijk om te schakelen tussen firmware voor verschillende rollen. De nieuwe SSD-controller biedt ook ondersteuning voor encryptie en Intel belooft ook dat een toekomstige firmware update TCG OPAL functionaliteit zal bieden.

Prestaties en verbruik van de Intel SSD DC P4500 en P4600

Wanneer we een kijkje nemen naar de prestatiespecificaties, passen de Intel SSD DC P4500 en P4600 in het standaard patroon van een langzamer model die bedoeld is voor zware leesbelastingen, terwijl het hogere model afgestemd is voor betere prestaties en schijfuithoudingsvermogen voor zware schrijfbelastingen. Beide schijven profiteren van sterk verbeterde sequentiële en willekeurige leesprestaties vergeleken met de vorige generatie, maar de P4500 presteert iets beter op dit gebied. De P4600 heeft iets betere sequentiële schrijfsnelheden en veel betere willekeurige schrijfsnelheden dan de P4500 of de oude P3700. Het piekstroomverbruik is iets verlaagd vergeleken met de 25W die het overgrote deel van de laatste generatie gebruikte voor schrijven, en wanneer u de nieuwe P4x00 generatie vergelijkt met dezelfde capaciteiten, dan zult u merken dat ze veel energiezuiniger zijn.

De 0,7 DWPD- beoordeling (schijf schrijven per dag) van de P4500 is een significante verbetering vergeleken met de 0,3 DWPD-beoordeling van de P3500 en vergelijkbaar met de op 3D MLC gebaseerde P3520. De P4600 dekt de prestatierol van zowel de P3600 als de P3700, maar zijn uithoudingsvermogen komt alleen maar in de ~3 DWPD-klasse van de P3600 en niet de 17 DWPD die geboden wordt door de P3700. Voor extreme schrijfuithoudingsvermogen is de aanbevolen oplossing van Intel nu de Optane SSD DC P4800X met 30 DWPD.

Intel SSD DC P4500 (printplaat)

Conclusie

De Intel SSD DC P4500 en P4600 zijn uitstekende keuzes voor bedrijven die op zoek zijn snelle prestaties voor hun datacentrum, maar nog niet voldoende vertrouwen hebben in het nieuwe 3D XPoint geheugen van de Optane SSDs of niet bereid zijn om de meerprijs hiervoor te betalen. Het maximale geheugen dat momenteel aangeboden wordt door Optane is ook aan de lage kant en daardoor zijn de enorme capaciteiten van de P4500 en P4600 zeer geschikt voor bedrijven die een hoop opslagruimte nodig hebben. De nieuwe schijven zijn betrouwbaar, energiezuinig en bieden uitstekende lees- en schrijfsnelheden.

Mocht u op zoek zijn naar een nieuwe SSD voor uw datacentrum, maar niet zeker weten welke het beste bij uw wensen en behoeften past, neem dan gerust contact op met onze klantenondersteuning, zodat we samen met u een keuze kunnen maken die het beste bij u past.