Microsoft Windows Server 2012 R2

Microsoft Windows Server 2012 R2 levert allerlei cloudservices voor uw infrastructuur, maar dit is natuurlijk niet het enige wat Windows Server 2012 R2 aanbiedt. In dit artikel willen we graag door de volledige functionaliteit van Windows Server 2012 heen leiden.

Microsoft Windows Server 2012 R2

Aangebrachte wijzigingen Windows Server 2012 R2

Eén van de features die werd aangepast is de Server Manager. Tijdens het ontwikkelen van Windows Server 2012 R2 werd er heel wat nadruk gelegd op het gemakkelijk beheren, controleren en gebruiken van meerdere servers.

Er werden ook heel wat nieuwe commandlets toegevoegd aan deze nieuwste Windows Server versie. De vorige versie, Windows Server 2008 R2 had slechts 200 commandlets. Windows Server 2012 R2 heeft maar liefst 2300 commandlets in zijn Windows Powershell.

Het uiterlijk van het taakbeheer werd ook bijgewerkt. Zo maakt het tabblad voor processen gebruik van verschillende geeltinten om de processen aan te tonen. Hoe donkerder de kleur, hoe meer ruimte de bronnen in beslag nemen. Wanneer u gebruik maakt van Windows Server 2012 R2, dan geeft uw taakbeheer ook de naam van het programma, CPU-gebruik, geheugengebruik, harde schijf en netwerkbronnen weer.

Verder kunnen programmaontwikkelaars gemakkelijk schakelen tussen Server Core en GUI en hoeven hiervoor niets opnieuw te installeren.

Als u momenteel werkt met een oudere versie van Windows Server, dan kunt u uw bestaande versie altijd bijwerken. De standaardversie van Windows Server 2008 met SP2 of Windows Server Enterprise met SP2 kan worden bijgewerkt naar Windows Server 2012 Standaardeditie of het Windows Server 2012 Datacenter. Alle versies van Windows Web Server 2008 kunnen ook bijgewerkt worden naar de standaardversie van Windows Server 2012.

De belangrijkste functies in Windows Server 2012 R2

Hoewel Windows Server 2012 R2 op het eerste zicht niet echt verschilt van de vorige versies, toch werden er enkele cruciale wijzigingen doorgevoerd die het programma heel wat gebruiksvriendelijker maken. Er zijn heel wat nieuwe updates aan Windows Server 2012 R2 toegevoegd, maar de belangrijkste zijn toch wel de Hyper-V en verbeteringen voor het beheren van uw eigen apparaten.

Hyper-V
Hyper-V is zonder twijfel één van de opmerkelijkste updates in Windows Server 2012 R2. Hyper-V maakt niet alleen het gebruik van Windows Server 2012 R2 gemakkelijker, maar kan ook kosten drukken.

Deze nieuwe feature stelt programmaontwikkelaars in staat om meerdere virtuele machines op één fysieke host te laten werken. Hyper-V is niet alleen geschikt voor Windows systemen, maar ook voor Linux en Mac.

Altijd beschikbare opslag
Het opslaan van informatie is essentieel voor elk bedrijf en daarom mocht deze functie ook niet ontbreken in Windows Server 2012 R2. U kunt namelijk gebruik maken van de ingebouwde SAN’s en ook op-maat-gemaakte opslagoplossingen creëren via de standaardprogramma’s en Windows Server 2012 R2. Hierdoor heeft u altijd toegang tot uw bestanden, ook wanneer u ze het meeste nodig heeft.

Netwerkbeheer
Windows Server 2012 R2 maakt netwerkbeheer heel gemakkelijk. Het aantal netwerken maakt weinig uit, want u kunt ze allemaal beheren als één server en dit betekent ook lagere kosten!

Met Windows Server 2012 R2 heeft u ook minder last van uitvaltijden. Er zijn automatische omleidingen aanwezig die allerlei storingen kunnen vermijden en uw bestandsservices online houden, deze functie zorgt ook voor een minimale uitvaltijd.

Windows Server 2012 R2 heeft ook concrete oplossingen voor de Cloud, want Windows Server werkt samen met System Center 2012 R2 en biedt end-to-end netwerkoplossingen.

Gemakkelijk Serverbeheer
De software bevat een platform die het automatiseren van enkele routinetaken mogelijk maakt. Het Windows Management Framework maakt het serverbeheer hierdoor niet alleen gemakkelijker, maar u kunt hiermee ook de configuratie van uw datacenters ook beter controleren.

Betere Beveiliging
Toegang en gegevensbeveiliging is ook aanzienlijk beter in Windows Server 2012 R2. U krijgt de mogelijkheid om de identiteit van elke individuele gebruiker te beheren, niet alleen voor de server zelf maar ook voor SaaS-toepassingen op afstand en in de cloud zelf.

Microsoft Windows Server 2012 R2 server manager

Specifieke features die het leven van de systeembeheerder vergemakkelijken

Er kan veel gezegd worden over Microsoft, maar de verbeteringen in Windows Server 2012 R2 zijn moeilijk te ontkennen. De nieuwe Hyper-V en flexibiliteit voor individuele apparaten zijn hieronder de meest opmerkelijke.

Gedeelde virtuele schijven
Het beheren van meerdere projecten en applicaties kan vrij moeilijk zijn, maar daar komt dus verandering in met Windows Server 2012 R2. Het programma laat u toe om virtuele schijfbestanden te delen, waardoor deze kunnen dienen als opslagruimte voor uw verschillende applicaties.

Vroeger moest u altijd uw opslagmethode bekend maken aan het gastsysteem en dit maakte gepersonaliseerde methoden en gebruikersgemak vaak moeilijk. Met de nieuwe Windows Server 2012 R2 kunt u dus vaarwel zeggen aan deze verouderde methoden, maar u kunt ook een VHDX-bestand opnieuw configureren terwijl het verbonden is met een SCSI schijf! De virtuele machine zal online blijven tijdens het bewerken van het bestand, dus krijgt u ook niet te maken met uitvaltijd.

Goede opslagkwaliteit
Opslagkwaliteit is ook aanzienlijk verbeterd met Windows Server 2012 R2, want het laat gebruikers toe om een minimum en maximum lading voor elke virtuele schijf in te stellen. Hierdoor worden andere gebruikers beschermd, want het opslaan van bestanden door één gebruiker zal een andere gebruiker niet langer negatief beïnvloeden.

Gemakkelijk exporteren

Administrators moesten vroeger hun virtuele machine afsluiten voordat zij een virtuele machine konden exporteren en dit veroorzaakt ook heel wat uitvaltijd. Windows Server 2012 R2 levert extra ondersteuning voor het exporteren van virtuele machines, hierdoor kunnen heel wat aspecten ook gecontroleerd kunnen worden wanneer de virtuele machine nog altijd aanstaat.

IP adresbeheer
Windows Server 2012 R2 bevat ook een functie voor het beheren van IP adressen. Deze functie wordt vooral toegepast voor het beheer en controleren van DNS systemen en DHCP servers. IPv4 en IPv6 worden ook volledig ondersteund.

Extra server en back-up optie
Het opslaan van een offline kopie van een virtuele machine behoort ook tot de mogelijkheden wanneer u gebruik maakt van Windows Server 2012 R2. Wanneer uw originele virtuele machine faalt, dan kan deze kopie onmiddellijk online worden gebracht.

Windows Server 2012 R2 brengt u nog meer bescherming via een derde herstelserver. Wanneer de tweede herstelserver moet overnemen door het falen van de originele virtuele server, dan wordt er automatisch een kopie opgeslagen op de derde server.

Bestanden delen
Dropbox is ondertussen een populair programma voor het veilig delen van bestanden. Windows Server 2012 R2 maakt ook gebruik van een gelijkaardige functie en deze maakt het delen van bestanden en folders heel wat gemakkelijker. Er wordt ook altijd een kopie van de bestanden bewaard, waardoor u altijd uw bestanden kunt terugvinden.

Schijfherstel
Een fout in een harde schijf kan u ongelooflijk veel problemen opleveren en kan u ook veel tijd kosten. Het herstellen van een harde schijf wordt alsmaar moeilijker, vooral omdat harde schijven alsmaar groter worden. Windows Server 2012 R2 laat u toe om falende opslagruimtes parallel te herstellen en bespaart u hierbij heel wat tijd. Door gebruik te maken van de nieuwe Windows Server 2012 R2 feature, kunt u bijvoorbeeld een 3TB harde schijf in minder dan een uur herstellen.

Onze mening over Windows Server 2012 R2

Microsoft heeft van tijd tot tijd nieuwe releases die een behoorlijke verbetering zijn ten opzichte van de voorgaande edities en wat ons betreft mag u Windows Server 2012 R2 tot een van deze edities rekenen. Op het eerste zicht lijkt Windows Server 2012 R2 niet echt te verschillen van de vorige versies, maar de updates hebben de nieuwe Windows Server heel wat functioneler gemaakt. De Hyper-V en het gemakkelijk delen van bestanden zijn zonder twijfel de belangrijkste voordelen die samengaan met de nieuwste versie van Windows Server.

Hoewel het heel moeilijk is om enkele nadelen te vinden voor Windows Server 2012 R2, wij hebben er toch enkele kunnen ontdekken. Windows Server 2012 R2 biedt meer bescherming dan de vorige versies, maar het kan toch beter. Er is ook nog geen ondersteuning voor de zogenaamde USB Passthrough voor bepaalde virtuele machines. Ook is het prijskaartje van het programma redelijk hoog, maar toch is dit programma zijn geld meer dan waard.

Systeemvereisten voor Windows Server 2012 R2 vallen ook goed mee. U heeft minstens een 1,4 GHz processor nodig en 512 MB RAM. Verder hebt u ook minstens 32GB vrije ruimte nodig op uw harde schijf, maar dit kan variëren wanneer u meer dan 16 GB RAM geïnstalleerd heeft.

Programmaontwikkelaars met 32-bit processoren en Itanium processoren kunnen echter heel wat problemen ondervinden. Deze processoren worden namelijk niet langer ondersteund door Windows Server 2012 R2.

Conclusie Windows Server 2012 R2

Onze conclusie over Windows Server 2012 R2 is positief. Als u momenteel nog met een oudere versie werkt, dan loont het zeker om Windows Server 2012 R2 aan te kopen. Uw taken worden makkelijker gemaakt en er is ook veel automatisering aanwezig, waardoor u minder tijd hoeft te besteden aan routinetaken. De uitvaltijden zijn ook heel wat minder dan bij vorige versies, dus voldoende redenen om niet te kiezen voor Windows Server 2012 R2.

Windows Server 2012 R2 Standaard is leverbaar in 2 uitvoeringen; een OEM en een OLP licentie. De OEM licentie is alleen te gebruiken bij aanschaf van een nieuwe server en ook machine gebonden (dus zodra u de server niet meer in gebruik heeft, kunt u de licentie eveneens niet meer gebruiken). De OLP licentie is taal- en machine onafhankelijk en kunt u dus overzetten op een andere server, mocht uw huidige server vervangen worden. Beat-it.nl levert beide licentietypen.