Cisco Catalyst 2960-X Series switches

De Cisco Catalyst 2960-S/SF access switch is na de introductie in 2010 uitgeroeid tot 's werelds meestgebruikte ethernet switching platform. Maar de ontwikkelingen gaan altijd door en de opvolger 2960-X verdubbelt niet alleen de capaciteit van de voorganger, maar voegt bovendien tal van verbeteringen en extra opties toe aan het succesvolle concept. Hierdoor zijn de nieuwe switches optimaal voorbereid op het veranderende en veeleisende IT- en netwerklandschap. Met de nieuwe access switches van Cisco kan een netwerk eenvoudig worden aangepast en wordt de implementatie van nieuwe toepassingen ondersteund om te kunnen voldoen aan veranderende bedrijfsbehoeften.

Cisco Catalyst 2960-X Series switch (front)

Het is een bekend gegeven dat netwerkbeheerders driekwart van hun tijd bezig zijn met het configureren en optimaliseren van netwerkapparatuur. De nieuwe Cisco Catalyst 2960-X serie kan operationele verlichting geven door de simpele bediening en stack-optie. Door de ingebouwde security bieden de switches ook meer veiligheid zonder de daarmee vaak gepaard gaande kostbare manuren.

Cisco Catalyst 2960-X switches zijn combineerbare gigabit ethernet switches met vaste configuraties en  bedoeld voor toepassing door bijvoorbeeld het midden- en grootbedrijf, universiteiten en vestigingsnetwerken. Ze zijn ontworpen voor simpel operationeel gebruik om de kosten laag te kunnen houden. Daarnaast zijn ze schaalbaar, veilig en zuinig en maken ze natuurlijk gebruik van de bekende geavanceerde Cisco IOS software.

De switches uit de nieuwe Catalyst 2960-X serie hebben slimmere eigenschappen en presteren beter dan voorgaande modellen, bij gelijkgebleven kosten. Doordat ze wel probleemloos gebruikt kunnen worden in combinatie met de voorgangers Catalyst 2960-S en SF, blijven eventuele gedane investeringen hun waarde behouden.

De Cisco Catalyst 2960-X modellen bieden Layer 2 switching en beschikken over een ingebouwde 740W stroomvoorziening plus een redundante externe stroomvoorziening. Verder hebben ze 24 of 48 gigabit ethernetpoorten, PoE/PoE+ ondersteuning, en vier 1G small form-factor pluggable (SFP) uplinks of twee 10G SFP+ uplinks.

Cisco Catalyst 2960-X Series switch (poorten)

Eigenschappen Cisco Catalyst 2960-X Series switches

  • 24 of 48 gigabit powered ethernet-poorten met line-rate forwarding, voor aansluiting van bijvoorbeeld IP-telefoons, access points en camera's.
  • Gigabit small form-factor pluggable (SFP), of 10G SFP+ uplinks;
  • Optie voor het combineren tot 8 switches, met 80 Gbps stack throughput (FlexStack Plus);
  • Ondersteuning voor Power over Ethernet Plus (PoE+) tot maximaal 740W;
  • 24-port PoE ventilatorloze switch voor gebruik buiten de netwerkkast- of -ruimte, in situaties waar geluidsoverlast ongewenst is;
  • Gereduceerd stroomverbruik en geavanceerd energiemanagement;
  • USB en ethernet management interfaces voor eenvoudige bediening;
  • Applicatie-zichtbaarheid en capaciteitsplanning met het geïntegreerde NetFlow-Lite;
  • LAN Base of LAN Lite Cisco IOS software;
  • Verbeterde ingebouwde veiligheidsfuncties;
  • Cisco Auto Smartports, voor automatische Plug & Play configuratie van daarvoor geschikte eindapparatuur zoals IP-telefoons.

 

Cisco Catalyst 2960-X Series switch (NetFlow)

Schaalbaar door stacking
Door gebruik van FlexStack-Plus technologie zijn Catalyst 2960-X switches in hoge mate schaalbaar. Ze kunnen tot maar liefst 8 exemplaren gecombineerd worden, voor een gezamenlijke capaciteit van maximaal 80 Gbps. Mocht een switch uitvallen dan nemen de andere switches de traffic zonder enige onderbreking over.

Het stacken of combineren van afzonderlijke switches tot 1 'logical' switch heeft als voordeel dat de specificaties toenemen, er betrouwbaarheid en veiligheid door redundantie wordt ingebouwd, het beheer van 1 (super)switch is veel eenvoudiger en dus kostenefficiënter is dan het beheren van allemaal losse apparaten. Bovendien is het een schaalbare oplossing: het aantal benodigde switches kan simpel worden afgestemd op de behoefte. Het toevoegen van losse switches aan een netwerk is veel complexer.

Cisco Catalyst 2960-X Series switch (stacking)

Cisco FlexStack en FlexStack-Plus stacking voor Cisco Catalyst 2960-S, 2960-X and 2960-XR switches bieden een volledige oplossing voor het combineren van maximaal 8 switches. Alle switches in een  FlexStack of FlexStack-Plus configuratie gedragen zich dan in alle opzichten als één enkele switching unit. De hele stack is verbonden met één IP-adres en wordt door het netwerk als één entiteit gezien. Dit moet overigens niet worden verward met clustering. Dit is een wat oudere Cisco-techniek waarmee meerdere losse apparaten via één IP beheerd kunnen worden. Hoewel de Catalyst 2960 serie zowel clustering als stacking ondersteunt, gaat de stacking-techniek dus veel verder.

FlexStack-Plus is gebaseerd op FlexStack en verdubbelt de snelheid van de stack-bandbreedte en het maximale aantal aangeloten switches. FlexStack-Plus is compatibel met 2960-S en FlexStack, dus het combineren van 2960-X en 2960-S switches in een stack is geen probleem. FlexStack-Plus valt in dat geval wel terug naar de specificaties van FlexStack:  maximaal 40Gbps stack bandbreedte (ipv 80Gbps) en maximaal 4 switches per stack (ipv maximaal 8).

Om gebruik te kunnen maken van FlexStack en/of FlexStack-Plus moet er overigens wel een aparte  module worden toegepast. Een stacking-module is 'hot swappable' en moet achterin de switch worden gestoken, waarop vervolgens de kabels van en naar de overige switches worden aangesloten. Zonder de extra module voor iedere switch in een stack is combineren dus niet mogelijk. De losse switches worden met elkaar verbonden via speciale kabels van 0,5m, 1m, of 3m.

Cisco Catalyst 2960-X Series switch (FlexStack)

Doordat de stack-modules hot swappable zijn kunnen nieuwe switches toegevoegd worden aan een draaiende stack. Het is niet nodig de stack uit schakelen. De nieuwe switch zal na toevoeging automatisch eenmalig worden gereboot om de stack-configuratie over te kunnen nemen. Er zal tijdens dit proces slechts twee keer een minimale interruptie in traffic plaatsvinden, door de wijziging in de fysieke kabelconfiguratie.

Energiezuinig door dynamisch stroombeheer
De Cisco Catalyst 2960-X serie switches zijn extreem energiezuinig. In slaapmodus ('hibernation')kan het energiegebruik bij sommige modellen zelfs 18% worden teruggebracht. Dit weet Cisco te bereiken via energiemanagementsoftware als Cisco EnergyWise, en de Energy Efficient Ethernet (EEE) techniek. Zo wordt automatisch energie bespaard als het rustig(er) is op het netwerk, bijvoorbeeld 's avonds en 's nachts, en tijdens weekends en vakanties. De switches kunnen zowel automatisch op basis van regels en/of triggers, als handmatig (ook op afstand!) in slaapmodus gezet worden.

Cisco EnergyWise is een energiebeheersysteem voor het meten, beheren en optimaliseren van  stroomverbruik, afgestemd op afzonderlijke locaties en situaties. De aangesloten IP-apparaten kunnen aan- en uitgezet worden op basis van voorgedefinieerde regels. Zo kunnen bijvoorbeeld IP-telefoons die niet fulltime aan hoeven staan (voor bijvoorbeeld alarm en bereikbaarheid) automatisch buiten werktijd uitgeschakeld of in slaapmodus gezet worden.

EnergyWise bespaart ook energie tot wel 98% op downlink-poorten wanneer deze niet gebruikt worden. Hierdoor gebruiken ze slechts 0,5W per poort, in plaats van 30W voor PoE+. Bij het grootschalige gebruik waarvoor deze switches bedoeld zijn levert dat alles bij elkaar opgeteld een aanzienlijke besparing op.

In de slaapmodus schakelt de switch de CPU-kernen uit, evenals applicatiespecifieke geïntegreerde circuits (ASIC), en de verbonden PoE-apparatuur. De meeste hardware-componenten in het datapad worden uitgeschakeld. Wanneer de switch weer wordt ingeschakeld wordt een complete reload doorlopen. Het systeem schakelt zichzelf weer in op basis van het geldende schema, maar kan daarnaast op elk gewenst moment ook handmatig uit de slaapmodus gehaald worden door simpelweg op de Mode-knop te drukken.

Veiligheid
Nog meer dan voorheen staan talloze apparaten van allerhande gebruikers continu via bedrade en draadloze netwerkprotocollen met elkaar in verbing, met allerlei veiligheidsrisico's vandien. De 'connected society' is een gegeven en het eind is nog niet in zicht. Om zonder zorgen van de connectiviteit gebruik te kunnen maken, moet de veiligheid van het netwerkverkeer gewaarborgd kunnen worden.

Cisco onderkent het toenemende belang van de beveiliging van netwerkverkeer en heeft de Catalyst 2960-X serie uitgerust met diverse eigenschappen en mogelijkheden om deze veiligheid te bewaken. Dit betreft onder ander flexibele authenticatie met 802.1x, rol-gebaseerde toegangsontrole met Cisco ISE and IPv6 First Hop Security, en SXP Cisco TrustSec voor policy-beheer. Ook waarborgen de switches de bescherming en integriteit van netwerkdata door middel van encryptie op poortniveau.

Wat is er nieuw?
Vergeleken met de voorganger Catalyst 2960S biedt de nieuwe 2960X-serie de volgende verbeteringen:

  • Forse mogelijke kostenbesparing door slaapmodus en energie-efficiënt ethernet;
  • Switcing-capaciteit 216Gbps, ipv 176Gbps;
  • Gecombineerde (stacked) bandbreedte tot maximaal 80Gbps (8 switches), ipv 40Gbps (4 switches);
  • NetFlow Lite software voor het monitoren en vastleggen van traffic flows in het netwerk;
  • Cisco onePK ready;
  • MACsec ready voor optimale encryptie.

 

Support en verkrijgbaarheid
Cisco Catalyst 2960-X series switches hebben een zogenaamde 'enhanced limited lifetime warranty' (E-LLW). Deze garantie biedt hetzelfde als Cisco's standaard 'limited lifetime warranty', maar biedt daarnaast 'next business day delivery of replacement hardware' plus 90 dagen ondersteuning.

Beat-it.nl heeft een mooie voorraad van diverse uitvoeringen van de Cisco Catalyst 2960-X beschikbaar, waarvan sommige met een aantrekkelijke korting. Uiteraard bieden we ook voor deze switches onze laagste prijs garantie.