HP ProLiant DL580 Gen9 server: voorbij de QuickSpecs

De nieuwe Gen9 servers van HP hebben sinds de release in 2014 al vele benchmark resultaten verbroken en HP is vastberaden om deze trend door te zetten met de nieuwe HP ProLiant DL580 Gen9 server. Als specialist in HP ProLiant servers hebben we een review gemaakt en daarbij de Gen9 afgezet tegen de voorgaande Gen8 lijn.

HP ProLiant DL580 Gen9 rack (front)

De DL580 Gen9 Server is de vier socket (4S) x86 server van HP die geweldige prestaties, zeer stabiele betrouwbaarheid en beschikbaarheid en een niet te stuiten efficiëntie biedt. Met ondersteuning van de Intel Xeon E7-4800/8800 v3 processors biedt de DL 580 Gen9 verbeterde processor prestaties, tot wel 6TB geheugen, een betere IO bandbreedte (9 PCIe Gen 3.0 slots) en SAS snelheden van 12 Gb/s. Vanwege de eigenschappen op het gebied van beveiliging en databescherming is de DL580 Gen9 ideaal voor het beschermen van belangrijke bedrijfsinformatie en data applicaties. Daarnaast kan je onderneming met HP Oneview en HP iLO 4 een infrastructuur management bereiken die flexibel is met lagere kosten.

Wat is nieuw?
Laten we eens een kijkje nemen naar wat er zoal nieuw is ten opzichte van de vorige generatie:

• 64 GB LRDIMM met ondersteuning voor een maximum van 6 TB geheugen.
• 5 HP NVMe SSD ondersteuning met elk een maximum van 1.6 TB.
• Verbeterde GPU ondersteuning met de nieuwe NVIDIA Quadro M6000 GPU Module.
• HP OneView voor HP ProLiant (DL) Rack Gen9 Servers biedt een infrastructuur management die de complexiteit verminderd door middel van automatisering.

Kenmerken
De DL580 Gen9 is een geweldige server met veel eigenschappen, maar er zijn een aantal kenmerken die er echt uitspringen. Hieronder zullen we deze uitgebreider toelichten.

Indrukwekkende prestaties en schaalbaarheid
Door middel van de Intel Xeon E7-4800/8800 v3 processors biedt de DL580 Gen9 een verbetering van de processor prestaties van 39% en 20% meer cores dan de vorige generatie. Daarnaast zorgt een ondersteuning van maximaal 6 TB DDR4 (96 DIMM slots) en snelheden tot 1866 MHz voor een prestatiewinst van 16%.

HP heeft ook de Flexibele Smart Array en Smart SAS HBA Controllers herontworpen, waardoor je meer flexibiliteit hebt in het kiezen van een optimale 12 Gb/s SAS controller die het beste bij jou omgeving past. Daarnaast wordt er ook extra ondersteuning geboden voor de HP NVMe Mixed Use en Write Intensive PCIe Workload Accelerators.

Standaard wordt de server geleverd met 9 FL/FH PCIe 3.0 slots voor GPGPU’s en de keuze van HP FlexibleLOM of PCIe standup 1GbE, 10GbE of InfiniBand Adapters geeft je een hoop flexibiliteit op het gebied van netwerk bandbreedte zodat je je kan aanpassen en mee kan groeien met de behoeften van je onderneming.

Tot slot voorkomt de HP SmartMemory software verlies van data en downtime met behulp van een verbeterde foutbehandeling.

HP ProLiant DL580 Gen9 rack (front explained)

Geweldige beschikbaarheid en betrouwbaarheid
Met behulp van geavanceerde foutherstel, foutdiagnose en ingebouwde overtolligheid biedt de DL580 Gen9 een verbeterde systeembeschikbaarheid en minder behoefte voor onderhoud, wat allemaal onderdeel is van het uitgebreide foutmanagement en diagnostiek.

De HP Smart Array Controllers bevatten HP SmartDrive technologie en software voor veilige encryptie en geavanceerde dataspiegeling, waardoor een verbeterde betrouwbaarheid en databescherming wordt bereikt. Daarnaast zorgen vier nieuwe niveaus van Secure Boot 3 met Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) modus voor een verbeterde beveiliging.

Tot slot helpt HP Proactive Care Services om problemen te voorkomen voordat ze plaatsvinden, door uptime en productiviteit te integreren in een gepersonaliseerde en vereenvoudigde ondersteuningservaring.

Uitstekende aanpasbaarheid en efficiëntie
Omdat de DL580 Gen9 de verbeterde ASHRAE A3 en A4 omgevingstemperatuur standaarden ondersteunt worden de kosten voor koeling naar beneden gebracht. Ook kunnen de HP Common Slot Power Supplies (4x 1500W) een efficiënte tot 94% (Platinum Plus) bereiken en infrastructuur energie efficiëntie met -48VDC ingang voltages bieden. Daarnaast bieden ze ook ondersteuning voor HP Power Discovery Services.

HP luistert altijd naar de feedback van klanten om hun servers te verbeteren en daarom wordt de DL580 Gen9 met een aantal extra’s geleverd die klanten graag wilden en waar je makkelijk toegang tot kan krijgen. Zo is er bijvoorbeeld een lade aan de voorkant voor toegang tot de processor en het geheugen waardoor onderhoud een stuk makkelijker wordt, hot-pluggable ventilatoren en schijven, optionele SID voor gezondheid en het monitoren van componenten en Quick Reference codes voor snelle toegang tot productinformatie.

Flexibele infrastructuur management voor het versnellen van de IT service levering
HP OneView biedt bij de DL580 Gen9 een infrastructuur management die voor een vereenvoudigde automatisering tussen servers, opslag en netwerken zorgt. Daarnaast biedt HP Insight Online een gepersonaliseerde dashboard voor het monitoren van de gezondheid en ondersteuningsmanagement van de infrastructuur.

Configuratie van de server is mogelijk in UEFI boot modus, lokaal en op afstand met behulp van intelligentie toolkits. Ook is embedded en out of band beheer mogelijk met HP iLO om je server op afstand te gebruiken, monitoren en ondersteunen. Tot slot kunnen firmware en driver updates geoptimaliseerd en downtime verminderd worden met behulp van HP Smart Update. Deze software bestaat uit HP SUM (Smart Update Manager) en SPP (Service Pack voor ProLiant).

Verbeterde software
Voor de Gen8 servers ontwikkelde HP een geavanceerd softwarepakket die de functionaliteit van de servers significant verbeterde en waardoor de volledige mogelijkheden van de servers benut kon worden. Het is daarom goed om te weten dat HP er alles aan heeft gedaan om deze software nog beter te maken voor de nieuwe Gen9 servers, waardoor deze nog beter presteren. Hieronder zullen we de verschillende onderdelen van dit softwarepakket opnoemen en ook kort de functies uitleggen.

• HP iLo Management Engine: Compleet levenscyclusbeheer
• HP iLo: De IT beheerder in elke ProLiant server
• HP Insight Online: Slimme op cloud gebaseerde portal voor IT beheer en ondersteuning
• HP Smart Update: Update je servers eenvoudig met één klik
• HP SmartMemory: Voorkom dataverlies en downtime
• HP SmartDrive: Management ondersteuning voor alle besturingssystemen
• HP FlexibleNetwork: Verbeterd connectiviteit van het netwerk en datatoegang
• HP IO Accelerator: Slimmere en snellere applicaties
• Data centre effeciency: Intelligente infrastructuur en energie efficiëntie
• HP Location Discovery Services: Servers die zichzelf identificeren en inventariseren
• HP Thermal Discovery Services: Verminder energieverbruik en verbeter compute capaciteit
• HP Power Discovery Services: Elimineer configuratiefouten en volg nauwkeurig het energieverbruik

Gen 9 vergeleken met Gen8
Als je een Gen8 server hebt, dan vraag je je waarschijnlijk af waarom de Gen9 zoveel beter is. Daarom zullen we de grootste verschillen op een rijtje zetten.

Ten eerste levert de Gen9 meer compute capaciteit, maakt een snellere service levering mogelijk en geeft de workload prestaties van applicaties een boost, zodat je beter kan presteren dan de concurrentie.

Een groot verschil met de Gen8 server is dat de Gen9 smart array controllers voor SAS HDD/SSD schijven aanbiedt met een ondersteuning van 12 Gb/s. De Gen8 heeft maar ondersteuning voor 6 Gb/s.

Het geheugen heeft ook een boost gekregen door ondersteuning van DDR4 geheugen en snelheden tot 1866 MHz voor de DL580. Er zijn zelfs Gen9 modellen die snelheden tot 2133 MHz halen. De Gen8 servers ondersteunen DDR3 geheugen en behaald een snelheid van 1866 MHz. De Gen9 is hierdoor tot wel 16% sneller.

De netwerkondersteuning is van 10 Gigabit Ethernet naar 40 Gigabit Ethernet gegaan. Deze 40GB ethernet bevat zowel NIC (Network Interface Card) en LOM (LAN op moederbord) adapters. De nieuwe Embedded/FlexFabric LOM en FlexFabric NIC adapters voor de Gen9 servers bieden vier keer snellere prestaties voor kleine pakketten dan de Gen8, wat zal helpen om de prestaties van mobiele applicaties te verbeteren.

Op het gebied van veiligheid is de Gen9 de eerste server van HP die UEFI Secure Boot ondersteund. Met Secure Boot is een image van een besturingssysteem met een cryptografische ondertekening nodig om het systeem op te starten. Secure Boot wordt ondersteund op Windows, Red Hat Enterprise Linux, SUSE Linux Enterprise Server, Ubuntu Server en Oracle Solaris.

Ondersteuning en verkrijgbaarheid
De DL580 Gen9 wordt geleverd met 3x3x3 garantie, wat 3 jaar garantie op onderdelen, arbeid en onsite support inhoudt Daarnaast zijn er ook een aantal services die je bij de aanschaf hier aan toe kan voegen, zoals bijvoorbeeld HP Care Service Pack en Training, HP Install Pack en HP Startup Pack.

Standaard kan je uit 4 DL580 modellen kiezen, waarbij er een verschil is in de soort processor en hoeveelheid en de standaard hoeveelheid geheugen die geleverd wordt. Uiteraard kan je ook een systeem samen laten stellen die volledig aan jou wensen en behoeften voldoet. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit een E7-8800 v3 of E7-4800 v3 processor (2, 3 of 4 processors en 4, 8, 10, 12, 14, 16 of 18 cores).

Conclusie HP ProLiant DL580 Gen9 server

Als je nog steeds met volle vertrouwen gebruikt maakt van je huidige server en nog geen capaciteitsproblemen hebt ondervonden, dan is het uiteraard niet nodig om over te stappen op een nieuwe server en is de Gen9 een server die je op het moment alleen maar in je achterhoofd hoeft te houden. Maar als je echter merkt dat de server in je onderneming niet hetgeen kan leveren wat je graag zou willen en betrouwbaarheid ver te zoeken is, dan is de HP ProLiant DL580 Gen9 server een erg goede keuze en een investering waar je lange tijd profijt van zult hebben.

Zoals u van ons kunt verwachten leveren wij ook de HP ProLiant DL580 G9 servers met Laagste Prijsgarantie.