HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition: topprestaties met een prachtig design

Toen we in september de HP Spectre x360 G1 onder de loep namen waren we aangenaam verrast door de prestaties en mogelijkheden. Ondertussen heeft HP de Spectre x360 van een hardware upgrade voorzien. De belangrijkste verandering is de nieuwe Skylake processor en de rest van hardware is nagenoeg onveranderd gebleven. Naast de nieuwe modellen heeft HP ook een speciale editie uitgebracht, die in Nederland de naam HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition heeft gekregen. Deze heeft een mooie zwart met gouden (of koperen) verfbeurt gekregen. Dit is gedaan om het 90-jarige bestaan van hun speaker partner Bang & Olufsen te vieren. In dit artikel zullen we de essentiële verschillen van de nieuwe Spectre x360 bekijken en voor de onveranderde aspecten kan je het blog artikel lezen dat we in september gepost hebben.

HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition (closed)

 

Beeldscherm

Voor de Special Edition heeft HP gebruik gemaakt van een FHD IPS paneel, wat minder is dan het QHD 2560x1440 scherm van de normale versies, maar dit is mogelijk gedaan om de accuduur te verlengen, aangezien een lagere resolutie minder vraagt van het backlight en de GPU. FHD is echter prima voor een 13,3 inch beeldscherm en je zal het verschil zo goed als niet merken, maar mocht je toch een scherper beeld willen hebben, dan kan je altijd de standaard versie aanschaffen. Je zal wat accuduur inleveren en in plaats van het mooie zwart met goud zal je Spectre gewoon grijs zijn, maar je zal wel een iets hogere resolutie hebben. De gemiddelde helderheid van het FHD scherm is 400 cd/ m² waarmee de x360 de dicht in de buurt komt van de top. Het eerste verschil met de x360 G1 is dat er nu een betere zwartwaarde van 0,34 cd/ m² en een hogere contrast van 1000:1 wordt bereikt. Als een gevolg ziet zwart er een stukje natuurlijker en dieper uit. Voor buiten gebruik in direct zonlicht reflecteert het scherm mogelijk iets te veel, maar in de schaduw zou je zonder problemen moeten kunnen werken. Al met al presteert het scherm iets beter dan het vorige model, waardoor hij wat inloopt op de concurrentie op dit gebied.

Specificaties

De HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition is uitgerust met een Intel Core i7-6500U processor, 8GB DDR3L geheugen, 256GB M.2 SSD, Intel HD 520 graphics, Bang & Olufsen speakers, Bluetooth 4.0, HDMI, 3 x USB 3.0 en Windows 10 Home 64. Een aantal van deze onderdelen zullen we hieronder uitgebreider bespreken.

Processor

Nu komen we tot de grootste verandering van deze upgrade, namelijk de nieuwe Skylake processor. De frequentie van de i7-6500U processor is 2,5GHz en de turbofrequentie 3,1GHz. Het belangrijkste is nu natuurlijk om te kijken of er een prestatiewinst wordt bereikt ten opzichte van de vorige Broadwell processor. In Cinebench 11.5 Multi en OpenGL wordt een mooie prestatiewinst van gemiddeld 11% bereikt. Bij Cinebench 11.5 Single waarbij een enkele core wordt belast is het verschil echter minimaal. Ook in 3DMark, Lightroom en Handbrake wordt een mooie prestatiewinst bereikt. Het mooiste van de nieuwe Skylake processor is echter dat de processor constant een hoge frequentie aan kan houden. Bij de Broadwell schommelt dit vaak.

Daarnaast kan na de nieuwe update van Windows 10 in november gebruik gemaakt worden van de Speedshift technologie van Skylake. Zonder al te technisch te worden, betekent deze nieuwe technologie dat de controle over de frequentie en voltages weer in handen is van de processor. Voorheen bestuurde het besturingssysteem dit wat inhoudt dat er een beetje snelheid verloren gaat, aangezien het besturingssysteem dit naar de processor moet sturen. Ook op het gebied van batterij efficiëntie zou dit een positief effect moeten hebben. Tijdens testen tussen processors met en zonder Speedshift werd een zeer minimale prestatiewinst tijdens normaal computer gebruik bereikt, maar bij het bewerken van foto’s zag men een winst tot wel 50%. Qua batterijduur van laptops werd een iets langere tijd bereikt, maar dit was een tiental minuten en dus nagenoeg verwaarloosbaar.

Opslagapparaat

Ook in de HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition wordt er gebruik gemaakt van een SSD van Samsung. De 256 GB in M.2 formaat behaald erg goede lees- en schijfsnelheden. Zo wordt een erg competitieve leessnelheid van 364 MB/s bereikt, terwijl het vorige model meer moeite had om de competitie bij te benen. In onze AS SSD benchmark werd een score van 980 punten bereikt, wat aardig wat sneller is vergeleken met de 783 van de x360 G1. Ook voerde we een SD test uit, waarbij de lees- en schijfsnelheden van verbonden opslagmedia wordt gemeten. AS SSD gaf een leessnelheid van 80,8 MB/s en schijfsnelheid van 59,7 MB/s aan. SD kaarten worden vaak gebruikt om foto’s te kopiëren en daarom hebben we 250 jpg bestanden (elk 5 MB) gekopieerd en de gemiddelde tijd na drie testen gemeten. De x360 Special Edition volbracht dit in 17 seconden, wat 64,4 MB/s is.

Grafische kaart

De tweede verandering is de geïntegreerde grafische kaart van de processor. De Intel HD Graphics 520 is de directe opvolger van de HD Graphics 5500. Qua design verschillen ze niet erg van elkaar, maar de nieuwe grafische kaart heeft een hogere kloksnelheid, waardoor hij dus ook sneller zou moeten zijn. Dit blijkt ook het geval te zijn tijdens onze 3DMark test. Daarnaast kan je de laptop ook van het netstroom afhalen zonder verlies van prestaties.

HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition (screen)

 

Gameprestaties

Met de game Bioshock: Infinite willen we kijken in hoeverre de gameprestaties veranderd zijn. Met het Broadwell model kon je de game op de laagste instellingen spelen. Het huidige model behaald een significant hogere frame rate op dezelfde instellingen. Op medium is het verschil kleiner, maar nog steeds soepeler. Bij andere games wordt ook een prestatiewinst behaald.

Uitstoot & energie

Systeemgeluid

Tijdens minimaal gebruik hebben we een maximum geluid van ongeveer 34 dB(A) gemeten. Tijdens belasting is dit 38dB(A). Dit is allemaal vergelijkbaar met de voorganger. Alhoewel je de convertible kan horen, is het geluid zeker niet vervelend. De ventilator maakt ook geen hoge geluiden.

Temperatuur

Als je kijkt naar waar de HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition voor bedoeld is, dan zal hij bijna nooit lange tijd onder zware belasting komen te staan. Desalniettemin wilde we toch een extreme test doen om te kijken wat voor temperaturen dat op zou leveren. Het heetste gedeelte van de laptop bereikt een temperatuur van net onder de 40 °C. Tijdens normaal gebruik wordt de laptop maar iets warmer dan tijdens stilstand. In tablet modus kan je het apparaat zonder problemen op je schoot houden.

Ook wilde we de temperatuur van de CPU tijdens een stresstest meten. Gedurende een twee uur durende test in FurMark en Prime95 werd een gemiddelde kloksnelheid van 2,1 GHz bereikt en de minimale snelheid was 1,4 GHz. Hieruit kunnen we halen dat er sprake was van throttling, waarbij de processor de prestaties vermindert om niet te warm te worden. De CPU kan echter meerdere keren de frequentie weer verhogen en blijft niet hangen op 1,4 GHz. De core temperatuur behaalde een maximum van 75 °C. Toen we na de stresstest keken hoe de x360 in 3DMark presteerde, bleken de prestaties net zo goed te zijn, dus al met al zou je geen limieten moeten ondervinden tijdens realistisch gebruik.

Energieverbruik

Als je de HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition niet gebruikt, dan heeft hij tussen de 3,9 en 9,2 watt nodig. Het maximale verbruikt schommelt tussen de 28,7-29,9W en komt uiteindelijk op een constante 27,6W uit. Dit bevestigt de eerder aangegeven throttling. Vergeleken met de Broadwell is het energieverbruik lager.

Batterijduur

De vorige Spectre x360 had een uitstekende batterijduur van zo’n 9 uur. De capaciteit van de batterij in het nieuwe model is onveranderd gebleven en nog steeds 56 Wh. Tijdens het browsen van het internet houdt het oude model het zo’n 40 minuten langer uit. Bij het kijken van een 1080p houdt het nieuwe model het echter zo’n 15 minuten langer uit en tijdens een PCMark test wordt dit verschil 50 minuten. De reden hiervoor is de iets betere prestaties van de Skylake processor, waardoor taken sneller afgerond worden en de Speedshift technologie.

Conclusie HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition

Met de HP Spectre x360 13-4159nd Special Edition heeft HP wederom een convertible laptop gemaakt die makkelijk mee kan doen aan de top. De keuze van de materialen en het mooie zwart met gouden design is uitstekend en het grote touchpad is een ideale muisvervanger waar zelfs grote handen zonder problemen mee kunnen werken. Het beeldscherm is iets beter dan die van het vorige model en de nieuwe Skylake processor biedt uitstekende systeemprestaties en betere grafische prestaties dan de Broadwell. De batterijduur is er niet echt op vooruit gegaan tijdens normaal gebruik, maar met een sterkere processor en grafische unit is het knap dat dit nog steeds hetzelfde is gebleven.

Mocht je de HP Spectre x360 G1 al bezitten, dan zijn de prestaties van dit nieuwe model geen reden om over te stappen, maar in alle andere gevallen zal je zeker geen spijt krijgen van je aankoop en waarom dan niet meteen een Special Edition kopen, zodat je kan genieten van deze convertible laptop met een uniek design. Bij Beat-it.nl koopt u deze, zoals altijd, voor de laagste prijs!