HP Z440 Workstation: essentieel voor de professional

De workstation markt is vandaag de dag erg divers en bedrijven bouwen machines met verschillende vormen, afmetingen, mobiliteit mogelijkheden en uiteraard prijzen. Eén segment is echter het populairste bij CAD professionals, namelijk de deskside tower met een single-socket (of ‘1S’, die maar één CPU heeft). Er worden over het algemeen twee modellen op dit gebied aangeboden, namelijk één gefocust op de prijs (1S instapmodel) en één die meer gefocust is op features en prestaties (premium 1S modellen).

Veel bedrijven hebben recentelijk nieuwe modellen uitgebracht, zoals Maingear, Dell, Lenovo en ook HP. In dit artikel zullen we de HP Z440 bespreken, de opvolger van de Z420.

HP Z440 Workstation (voorzijde)

Systeem features
In 2009 bracht HP hun eerste Z workstation merk uit met baanbrekende ergonomische features die nu vanzelfsprekend zijn bij hun nieuwste modellen. Ook bij de Z440 zie je dit weer terug, met onder andere een geïntegreerde handgreep, zodat je hem makkelijk kan vervoeren. Alle Z modellen hebben ook de geweldige feature dat je zonder gereedschappen toegang hebt tot de verschillende componenten die zich in de tower bevinden, waardoor het upgraden en onderhouden erg simpel en snel gedaan kan worden. Als je naar de prijs van de HP Z440 kijkt, dan is het niet verrassend dat dit model veel bevat, maar niet alle toeters en bellen die wel beschikbaar zijn in andere leden van de Z familie, zoals de Z640 en Z840. En daarnaast mist het ook een aantal nuttige dingen, zoals een modulaire voeding die makkelijk vervangen kan worden, maar de meeste gebruikers hoeven de 85% efficiënte 700W PSU waarschijnlijk nooit te vervangen.

Premium 1S workstations zijn niet ontworpen om de maximale hoeveelheid componenten met geweldige prestaties (en veel energieverbruik) te ondersteunen, daar zijn premium 2S modellen voor. Maar een premium 1S model zoals de Z440 ondersteunt hardware configuraties waar de meeste CAD professionals tevreden mee zijn. Met afmetingen van 16,9 x 44,5 x 43,2 cm wordt de Z440 in het minitower formaat geleverd, wat gebruikelijk is voor de meeste 1S workstations. Hij kan een maximum van zes PCI Express slots ondersteunen (twee x16 voor dual GPUs), 128 GB geheugen en meer dan 12 TB voor opslag, wat normale cijfers zijn voor dit soort machines.

De Z440 is niet alleen kleiner dan zijn voorganger, maar HP beweert ook dat hij stiller is, ook al zit er een krachtigere CPU en GPU in. Dit komt volgens HP door hoe het team alles ingebouwd heeft. Er wordt gebruik gemaakt van een nieuw luchtgekoeld systeem en volgens HP is deze nieuwe hitteoplossing gelijk of beter dan de waterkoeling van de Z420. Ook wordt het geheugen gekoeld, wat één van de vele ventilatoren is die verschillende gebieden van de machine koelen. De ventilatoren kunnen ook langzamer draaien, zodat ze bijna fluisterstil zijn.

De configuratie van ons testmodel begint met Intel Xeon E5-1660 v3 CPU (de ‘1’ in de ‘1600’ serie geeft aan dat het een 1S model is). Deze CPU heeft 8 cores (processorkernen) en een maximale turbo-frequentie van 3,5 GHz, voor de snelle uitvoering van single-thread code wat nog steeds veel voorkomt in CAD berekeningen. Het andere belangrijke onderdeel is de GPU en in ons testmodel zit de Nvidia Quadro K4200, wat een zeer goede kaart is. Ook heeft ons testmodel 32 GB DDR4 geheugen wat een snelheid van 2.133MHz behaald en niet één maar twee harde schijven. Eén daarvan is een supersnelle 512 GB z Turbo SSD waar het besturingssysteem op geïnstalleerd is en daarnaast zit er ook nog een 1 TB SATA III harde schijf in, die over het algemeen voor opslag wordt gebruikt.

De connectiviteit specificaties van de Z440 zijn normaal voor een machine in deze klasse en zouden voldoende moeten zijn voor de meeste gebruikers. Aan de voorkant zitten vier supersnelle USB 3.0 aansluitingen en de te verwachten audio-in en -out poorten. Aan de achterkant heeft de gebruiker toegang tot nog eens vier USB 3.0 poorten, zeven USB 2.0 poorten, nog een setje audiopoorten, twee PS/2 poorten (muis en toetsenbord en een Gigabit Ethernet ingang. HP biedt ook ondersteuning voor Thunderbolt 2 en een 15-in-1 media kaartlezer, maar deze zitten niet op ons testmodel.

Dit alles resulteert in een prijs van €4.971, maar het is uiteraard ook mogelijk om een goedkoper of juist duurder model samen te stellen, zodat je uiteindelijk een systeem hebt die perfect aan je wensen en behoeften voldoet.

Prestaties
Om de algehele systeemprestaties te meten hebben we gebruik gemaakt van verschillende benchmark tools tijdens het gebruik van AutoCAD 2016, maar ook door gebruik te maken van de prestatietesten van SPEC. De tools van SPEC meten prestaties op verschillende manieren en zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de prestaties van het systeem, de GPU en rendering prestaties. Voordat we gingen testen hebben we de meest recente driver van Nvidia gedownload en tijdens het testen maakten we gebruik van een schermresolutie van 1.920 x 1.080.

HP Z440 Workstation (open)

De prestaties van de Z440 tijdens deze testen waren geweldig, wat passend is voor het prijskaartje, maar desalniettemin hadden we niet gedacht dat ze zo goed zouden zijn. De beste score werd bij de 3D index behaald, maar de scores van de 2D, Disk en CPU index waren ook zeer goed. Dit alles resulteert in een geweldige prijs-prestatie verhouding en alhoewel het installeren van bijvoorbeeld een sterkere GPU de prestaties nog beter zou maken, is de huidige configuratie meer dan voldoende voor alle CAD werkzaamheden (3D en 2D).

Ook tijdens de SPEC testen werden zeer goede prestaties behaald. Hierbij werd naar CAD specifieke prestaties gekeken, maar deze testen kijken verder dan alleen AutoCAD. Zo kijkt de SPECviewperf benchmark bijvoorbeeld naar de maximale rendering mogelijkheden van een workstation. Alhoewel deze test zo goed mogelijk een realistische werklading probeert te geven, blijft het synthetisch en kan deze test beter gebruikt worden om de prestaties van de GPU te meten. De Quadro modellen van Nvidia worden zo ontworpen dat elke GPU goede prestaties levert, maar ook een goede prijs-prestatie verhouding, waarbij geen enkel model veel beter op dit laatste gebied presteert dan een andere. Dit konden we ook terug zien in onze test. De K4200 is één van de duurdere modellen en presteert vele malen beter dan de K2200. Dit laatste model is geschikt voor standaard AutoCAD werkzaamheden, maar wanneer je met zeer complexe 3D modellen gaat werken, dan is deze niet toereikend. Dit zijn echter wel dingen die je moet overwegen wanneer je een workstation aan gaat schaffen. Als je alleen maar standaard CAD werkzaamheden uitvoert en niet verwacht dat dit snel zal veranderen, dan is de goedkopere K2200 een veel betere keuze.

Conclusie

HP is niet voor niks het bedrijf dat de meeste workstations verkoopt. De directe concurrenten Dell en Lenovo, hebben beide de competitieve druk verhoogd door nieuwe modellen uit te brengen, maar HP blijft zeker niet achter en behoudt de koppositie door solide, logische en innovatieve producten, zoals de Z440 uit te brengen. Naast de Z230, het goedkopere 1S instapmodel, is de Z440 een aantrekkelijke optie voor het overgrote deel van de CAD gemeenschap. Ons testmodel is geschikt voor de meest geavanceerde CAD werkzaamheden, maar als je alleen maar standaard CAD werkzaamheden uit gaat voeren, dan kan je geld besparen door te kiezen voor minder geheugen (bijvoorbeeld 16 GB) en een goedkopere GPU (zoals de K2200).

Wat de HP Z440 configuratie onderscheidt van veel vergelijkbare modellen in deze prijsklasse, is de PCI Express Z Turbo SSD opslag. De prestaties van een SSD (zowel door de minimale latency en hoge lees- en schrijfsnelheden) kunnen een geweldige boost geven, vooral als je met grote CAD modellen werkt en het Z Turbo model doet hier nog eens een flinke schep bovenop. De prestaties zijn zelfs zo goed dat de aanwezigheid van deze SSD het mogelijk maakt om te kiezen voor minder geheugen. Om die reden zou iedereen die vandaag de dag een CAD workstation samenstelt zonder twijfel een SSD toe moeten voegen en dan bij voorkeur een PCI Express versie. Alleen als je een erg goede reden hebt zou je het niet moeten doen, maar je kan uiteindelijk beter geld besparen op het geheugen. Onze testresultaten lieten duidelijk de voordelen van de Z Turbo SSD zien.

Voor geavanceerde CAD werkzaamheden is ons testmodel geweldig. Deze configuratie is moeilijk te verslaan en de prijs-prestatie ratio is geweldig. Zoals gezegd is 16 GB geheugen en de Quadro K2200 voldoende voor standaard werkzaamheden, maar probeer nooit geld te besparen op een SSD. Mocht u het lastig vinden om te bepalen welke configuratie geschikt is voor uw situatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder om een workstation samen te stellen die aan uw wensen en behoeften voldoet.

Wij leveren de HP Z440 met Laagste Prijsgarantie en hebben deze bijna altijd op voorraad.