Microsoft Surface Book: krachtige twee-in-een laptop

De Surface tablets van Microsoft beginnen langzaam aan steeds populairder te worden sinds de release van het eerste apparaat in 2012. En dit komt niet alleen door goede marketing. De Microsoft Surface Pro 4 uit 2015 bood uitstekende specificaties met een handig draagbaar design en is nog steeds een van de beste tablets van dit moment. Op het gebied van bruikbaarheid als een laptop waren er echter een aantal tekortkomingen, zoals het missen van een discrete GPU en het gebundelde toetsenbord, welke u apart moet kopen. Op papier lost de Microsoft Surface Book al deze problemen op en hij wordt door Microsoft op de markt gebracht als op de eerste plaats een laptop en ten tweede een tablet. Of het bedrijf er in geslaagd is om deze beweringen waar te maken, zult u ontdekken in het blog van vandaag.

Microsoft Surface Book (voorzijde)

 

Design

Sinds de Microsoft Surface Pro 3 levert het bedrijf een aantal prachtige apparaten op het gebied van design en daarom is het goed om te weten dat Microsoft die trend voortzet met de Surface Book. Op afstand zou u de tablet secties van de Surface Book kunnen verwarren met de Surface Pro 4. Het chassis van het apparaat is gemaakt van hetzelfde grijze magnesium, met een glanzend Windows logo op de achterkant.

Wanneer u echter dichterbij komt zult u een aantal veranderingen opmerken. Om te beginnen is hij een beetje groter dan de Pro 4, met een dikte van 7,7mm en breedte van 312mm. Met deze afmetingen is hij ongeveer net zo groot als de 13-inch MacBook.

De standaard is ook verwijderd en vervangen door een toetsenbord dock, wat een van de grootste features is van de Microsoft Surface Book. In tegenstelling tot andere Surface modellen wordt dit nieuwe model geleverd met een fysiek toetsenbord in plaats van een Type Cover.

In het toetsenbord vindt u mogelijk een van de meest interessante features terug: een optionele secundaire Nvidia GeForce GPU. De GPU activeert wanneer de tablet sectie verbonden is met het toetsenbord en zou de prestaties flink moeten verbeteren. Als u alleen gebruikt maakt van de tablet sectie, dan zult u alleen de beschikking hebben over de minder krachtige Intel HD Graphics.

In het toetsenbord vindt u ook de primaire accu en een royale hoeveelheid poorten terug, wat wederom duidelijk maakt dat dit eerst een laptop en daarna een tablet is. Gezien de afmetingen heeft u de keuze uit een flinke hoeveelheid poorten. Zo zijn er twee USB 3.0 poorten, een SD kaartlezer, een Mini DisplayPort, een koptelefoon aansluiting en een aansluiting voor de oplader.

Toetsenbord & trackpad

Het fysieke toetsenbord is nog een mooie toevoeging. Veel personen hadden problemen met de Type Cover van vorige Surface modellen, aangezien de Microsoft Surface Pro 4 op de schoot gebruiken door het zachte toetsenbord er niet makkelijker op wordt. Het touchpad vond men ook te klein en reageerde niet goed genoeg.

De nieuwe Microsoft luistert echter naar de feedback van klanten en heeft daarom voor een fysiek backlit toetsenbord gekozen, welke de type ervaring flink verbetert. De handige scharnier van het toetsenbord helpt hier ook bij. Deze is ontworpen om het gewicht gelijkmatig te verdelen, waardoor dit een van de meest schoot vriendelijke convertibles tot op heden is.

Het trackpad is ook verbetert. Naast dat hij groter is, reageert hij ook beter en is hij meer accuraat door de glas afwerking. Touch gebaren met twee vingers werken erg goed en we ervoeren geen problemen.

Beeldscherm

Het scherm van de Microsoft Surface Book is ook lichtjes aangepast. Zo is het PixelSense scherm 13,3-inch, waardoor deze een inch groter is dan die van de Surface Pro 4. De 3.000 x 2.000 resolutie en 267ppi pixel dichtheid betekent dat iconen en teksten constant scherp zijn. De helderheid en kijkhoeken zijn ook uitstekend en we merkte geen lekkend backlight op.

De contrast ratio is 1.750:1, wat betekent dat u diepe zwarte kleuren naast heldere witte zult zien. De kleurtemperatuur van 6.377K is daarnaast nog geen 200K lager dan het ideaal van 6.500K, waardoor kleuren er niet te warm of te koud uit zullen zien. De Delta E van 0,19 is tot slot fantastisch, aangezien een score onder of rond de 1,0 een uitstekende accuraatheid van de kleuren betekent.

Stylus & software

Naast het toetsenbord wordt ook een Surface Pen meegeleverd, welke hetzelfde is als die van de Pro 4. De Surface Pen is gebaseerd op N-trig stylus technologie en kan een duizelingwekkende hoeveelheid van 1.024 drukniveaus herkennen. Microsoft heeft ook een palm detectie software aan het scherm toegevoegd, welke de Surface instrueert om alles behalve de input van de pen te negeren wanneer de stylus in de buurt van het scherm is.

De sneltoetsen van de pen maken hem echter pas echt geweldig. De Surface Pen heeft een enkele, lange selecteer toets aan de zijkant van de stylus, met een functie controle aan de bovenkant. De knop aan de bovenkant wordt gebruikt om verscheidene sneltoetsen op de Surface Book te activeren. Met een enkele druk activeert u OneNote, met een dubbele klik maakt u een screenshot en een lange druk zal Cortana activeren, de digitale assistente van Microsoft.

De Nvidia GPU lost nog een oud probleem op. De Surface Pro 4 had totaal geen problemen met kleine tot middelgrote digitale verf of 3D modeling projecten. De Intel HD Graphics had echter problemen met geavanceerde grafische ontwerpen in bijvoorbeeld AfterFX of 3D Studio Max.

Met de discrete GPU van de Microsoft Surface Book hadden we deze problemen echter niet. Er wordt gebruik gemaakt van de Optimus technologie van Nvidia, welke ervoor zorgt dat de discrete GPU geactiveerd wordt wanneer krachtige applicaties opgestart worden.

Prestaties

Wanneer u de Microsoft Surface Book koopt heeft u de keuze uit verschillende configuraties. Om te beginnen kunt u kiezen voor een Skylake Intel core i5 of i7 CPU. De tablet sectie zal bij beide configuraties gebruik maken van Intel HD Graphics 520. Daarna heeft u de keuze uit 8GB of 16GB RAM geheugen. Alleen de meest basis versie zal geen Nvidia GeForce GPU hebben. Tijdens onze test maakte we gebruik van het meest uitgebreide model.

Een benchmark met de op GPU gefocuste 3DMark FireStrike laat een score van 1.901 zien als laptop en 865 als tablet. Wanneer u gebruikt maakt van de GPU is de Surface Book bijna twee keer zo snel als de Surface Pro 4 en concurrerende Ultrabooks, zoals de Lenovo Yoga 900, welke respectievelijk een score van 853 en 834 behaalde.

Ook tijdens de Geekbench 3 benchmark werden goede scores gehaald, welke voornamelijk op CPU gefocust is. Single-core en multi-core scores waren respectievelijk 3.522 en 7.362. Hier was geen groot verschil in scores wanneer we gebruik maakte van de Surface Book als laptop of tablet, aangezien de test focust op de CPU.

De GPU heeft 1GB VRAM, maar het spelen van nieuwere games is echter niet mogelijk met de Surface Book, zelfs met de laagste instellingen. Oudere games op lage instellingen zou geen probleem op moeten leveren.

Accuduur

De accuduur van de Microsoft Surface Book reflecteert de focus op de laptop als eerste en tablet als tweede. Het toetsenbord dock en de tablet hebben individuele accu’s, welke uiteraard verschillende gebruikstijden bieden. Microsoft claimt dat wanneer u de Surface Book als een laptop gebruikt, deze 12 uur gemengd gebruik zal bieden wanneer beide accu’s volledig opgeladen zijn. De tablet sectie heeft een verwachte accuduur van 3 uur.

Zoals normaal is, is de aangegeven accuduur een beetje optimistisch. Tijdens het streamen van video’s op Netflix met de helderheid van het scherm op de aanbevolen instelling, verloor de Surface Book ongeveer 9-14% accuduur per uur. Meer intensieve taken, zoals gamen en fotobewerking verhogen dit percentage naar 15-20%. Dit is een aardig goede score voor een laptop en dit betekent dat de Surface Book de meeste werkdagen zou moeten kunnen overleven.

Toen we alleen de tablet sectie gebruikte verloor de accuduur 33% per uur toen we dezelfde Netflix video’s bekeken. We konden zo’n drie uur surfen op het internet. Op het gebied van tablets is deze score niet echt indrukwekkend. Microsoft heeft echter na het schrijven van dit artikel nieuwe firmware updates uitgebracht die de accuduur van zowel de laptop als tablet verlengen.

Conclusie Microsoft Surface Book

De Microsoft Surface Book is de beste Windows 10 laptop die we top op heden in onze handen hebben gehad. Hij heeft krachtige hardware in een klein, reisvriendelijk chassis en ook een solide en goed verbonden toetsenbord dock.

Dankzij de toevoeging van de optionele Nvidia GPU presteert de Surface Book beter dan concurrerende Ultrabooks, zoals de Lenovo Yoga 900 of Dell XPS 13. Als u echter niet de extra grafische kracht nodig heeft en gewoon een redelijk krachtige twee-in-een wilt, dan is de Microsoft Surface Pro 4 een betere optie, die ook nog eens goedkoper is. U zult alleen wel de verbeteringen missen die toegevoegd zijn aan de Microsoft Surface Book. Beat-it.nl levert zowel de Surface Pro 4 als de Surface Book uit voorraad.