Panasonic Toughpad FZ-M1: robuuste tablet voor professionals

De Toughpad serie van Panasonic bestaat uit erg robuuste tablets die de meeste valpartijen kunnen weerstaan en niet echt veel aangetast worden door stof en vochtigheid. Deze serie is gericht op professionele gebruikers, aangezien de meeste thuisgebruikers al snel interesse zullen verliezen na het zien van de prijs (zo’n €1.500 tijdens het schrijven van dit artikel). In dit artikel zullen we de Panasonic Toughpad FZ-M1 uitgebreid onder de loep nemen en kijken of het een goede keuze voor professionals is.

Panasonic Toughpad FZ-M1

 

Behuizing en connectiviteit

Met afmetingen van 203 mm x 132 mm x 18 mm is de Toughbook aardig groot, maar dat is een noodzakelijke compromis die geaccepteerd moet worden wanneer je een robuuste tablet wilt hebben. Het chassis is gemaakt van plastic, de voor- en achterkant hebben een zilvergrijze kleur en alle andere onderdelen zijn grijs. Aan de achterkant van de tablet heb je de mogelijkheid om hem verder uit te breiden. Ons testmodel had een barcode scanner en SmartCard lezer, maar je kan onder andere ook een optionele Ethernet en seriële poort toevoegen.

Aan de rechterkant zit een klepje waar je de audio combo aansluiting en USB 3.0 poort kan vinden. De MicroSD kaartlezer en de SIM kaart aansluiting kan je vinden achter een luikje in de buurt van de batterij. Met een LTE modem kan je verbinding maken met een mobiel netwerk om toegang te krijgen tot het internet of het bedrijfskantoor. Voor het verwijderen van de batterij wordt er gebruik gemaakt van een handig hendel, waardoor je geen andere gereedschappen nodig hebt. Aan de onderkant zit tot slot een docking poort, waarmee je met verscheidene optionele docking stations kan verbinden die ontworpen zijn voor verscheidene scenario’s.

Het besturingssysteem is Windows 8.1 Professional (64 Bit), maar het is echter mogelijk om te downgraden naar Windows 7 Professional (64 Bit). De tablet wordt niet geleverd met herstelsoftware, maar met de van te voren geïnstalleerde ‘Recovery Disk Creation’ is het mogelijk om je eigen herstelschijf te creëren.

Invoerapparaten

De Panasonic Toughpad FZ-M1 is uitgerust met een capacitief touchscreen, welke 10 invoeren tegelijk kan herkennen. Het touchscreen reageert snel en we hadden geen problemen met de prestaties tijdens onze testperiode. Panasonic heeft ook een stylus toegevoegd en deze maakt een handgeschreven invoer veel makkelijker.

Beeldscherm

De tablet wordt geleverd met een matte-reflecterend 7-inch touchscreen met een standaard resolutie van 1280 x 800 pixels. Dankzij de helderheid van 528 nits en de contrast ratio van 729:1 kan je de Toughpad zonder problemen buiten gebruiken. De DeltaE afwijking is 5.55, wat redelijk dicht in de buurt komt van de ideale waarde (DeltaE minder dan 3). We merkte geen blauwige tint op.

De Panasonic Toughpad FZ-M1 is uitgerust met een IPS paneel en vanwege dit is de stabiliteit van de kijkhoek uitstekend. We konden de inhoud op het beeldscherm vanuit bijna elke hoek lezen. Zoals gezegd kan je de tablet ook buiten gebruiken, aangezien het beeldscherm helder genoeg is voor dit.

Prestaties

Panasonic richt zich met de Toughpad niet echt op thuisgebruikers, aangezien de slate is ontworpen voor business applicaties. Modules geven de je de mogelijkheid om de FZ-M1 aan te passen aan je behoeften.

Processor

Het hart van de tablet is een Intel dual-core i5-4302Y (Haswell) processor. De ‘Y’ geeft aan dat deze CPU erg zuinig is. Met een TDP van 11,5 watt is de i5-4302Y zelfs nog zuiniger dan een normale ULV processor (TDP 15 watt). De Core i5-4302Y heeft één verschil ten opzichte van de bijna identieke Core i5-4300Y en dat is iets lager energieverbruik tijdens normaal gebruik. De kloksnelheid van de processor is 1,6 GHz, maar de Turbo kan een enkele core overclocken naar 2,3 GHz.

Aangezien de CPU passief gekoeld wordt is de prestatie niet constant en tijdens onze stresstesten heeft de processor na een paar minuten last van het zogenaamde throttling om te voorkomen dat deze niet oververhit raakt. We voerde de Cinebench R11.5 benchmark test drie keer achter elkaar uit en tijdens de eerste keer kon de CPU de maximale frequentie aanhouden, tijdens de tweede test daalde de snelheid naar 1,2 – 1,3 GHz en bij de laatste test zagen we snelheden van minder dan 1 GHz. Deze testen zijn echter zeer zwaar en onrealistisch en hier zal je tijdens normaal gebruik nooit last van hebben.

Systeemprestaties

Een snelle Solid State Disk zorgt voor een systeem die erg snel reageert en het RAM geheugen van de Panasonic Toughpad FZ-M1 draait ook in dual-channel modus wat de prestaties nog beter maakt. Tijdens de PC Mark benchmark testen zagen we dus ook goede scores en als er geen gebruik gemaakt werd van passieve koeling, dan zouden deze resultaten nog beter geweest zijn. Maar al met al waren we zeker tevreden met wat we konden bereiken.

Opslag

Panasonic maakt gebruik van een Solid State Disk van Samsung. Het M.2 model biedt een capaciteit van 128 GB, waardoor ongeveer 100 GB schijfruimte overblijft voor de gebruiker. De rest wordt gebruikt door het besturingssysteem en de herstelpartitie. De lees- en schrijfsnelheden waren zeer goed, wat je ook zou verwachten van een SSD.

GPU prestaties

De Intel HD Graphics 4200 is verantwoordelijk voor de grafische verwerking. De GPU ondersteunt DirectX 11 en werkt met snelheden tussen de 200 – 850 MHz. De resultaten van de benchmark laten goede resultaten zien, maar de volledige potentie wordt jammer genoeg niet bereikt door de passieve koeling. Net als bij de andere testen daalde de prestaties na meerdere keren. Erg zware games spelen zal dus niet een mogelijk zijn, maar normale tablet games zijn echter geen probleem.

Emissies & energie

Temperatuur

De Panasonic Toughpad FZ-M1 presteert hetzelfde tijdens onze stresstest (Prime95 en Furmark tegelijkertijd gedurende tenminste een uur) wanneer hij verbonden is met het netstroom of op de batterij werkt. De snelheid van de CPU en GPU dalen lichtjes door de passieve koeling en ondanks de lage snelheid maten we temperaturen van 50 graden Celsius in sommige gebieden. Dit is echter geen verrassing, aangezien het chassis redelijk dik en robuust is en geen koel slots heeft.

Speakers

De enkele speaker kan je links op de achterkant vinden. De algehele geluidskwaliteit is een stuk beter dan we verwacht hadden. Uiteraard mis je wat bass en is het geluid een beetje gedempt omdat er geen openingen zijn waar het geluid door kan gaan. Maar desalniettemin hebben we veel tablets (en notebooks) in onze handen gehad die veel slechter klonken.

Energieverbruik

De Toughpad is uitgerust met een zuinige processor, dus het lage energieverbruik van veel minder dan 10 watt wanneer je de tablet niet gebruikt zou niet als een verrassing moet komen. Tijdens onze stresstest maten we een energieverbruik van maar 12,5 watt, maar dit heeft deels te maken met de throttling.

Geluid

Aangezien er gekozen is voor passieve koeling raakt deze tablet tijdens erg zware taken oververhit, maar het voordeel van deze design keuze is echter dat de tablet muisstil is. Zodoende zal je andere personen dus nooit storen wanneer je gebruik maakt van de tablet.

Batterijduur

Tijdens onze Wi-Fi test simuleren we omstandigheden tijdens het surfen op het internet. We activeerde het ‘gebalanceerde’ profiel en verlaagde helderheid van het beeldscherm naar 150 nits. De Toughpad schakelde tijdens deze test na 4 uur en 6 minuten uit. Met dit resultaat is de tablet terug te vinden in de middenmoot.

Conclusie Panasonic Toughpad FZ-M1

De Panasonic Toughpad FZ-M1 is een tablet voor professionals. Verscheidene modellen geven de gebruiker de mogelijk om de slate aan te passen aan verschillende applicaties. Eén van deze opties is een seriële poort, wat nog steeds gebruikt wordt in sommige professionele scenario’s. Aangezien het chassis erg stevig is, zullen zelfs kleine valpartijen geen beschadigingen opleveren.

Ondanks het feit dat de Panasonic Toughpad FZ-M1 is uitgerust met een Core i5 CPU, is hij niet ontworpen voor erg zware applicaties en dit komt door het feit dat er gekozen is voor passieve (en daarom stille) koeling. Deze keuze heeft voor- en nadelen en hetzelfde geldt voor actieve koeling, dus het is aan de gebruiker om te beslissen wat hij/zij belangrijk vindt. Wil je met erg zware applicaties werken, dan is actieve koeling een must, maar mogelijk kan je dan misschien beter een notebook aanschaffen, aangezien deze hier meer geschikt voor zijn.

Het IPS beeldscherm is erg helder en maakt het daarom mogelijk om in veel verschillende omgevingen te werken. De batterijduur is niet geweldig, maar je kan een tweede batterij aanschaffen die bijna twee keer de capaciteit van het basismodel heeft.

Al met al is de Panasonic Toughpad FZ-M1 een robuuste tablet die uitstekende prestaties bereikt tijdens normaal gebruik. Bijna alle nadelen ontstaan tijdens gebruik waar de tablet niet voor ontworpen is, dus het is belangrijk om voor de aanschaf goed te bepalen waar je de tablet voor wilt gebruiken. Als je dit echter goed voor ogen hebt, dan zult u zeer tevreden zijn. Bij Beat-it.nl koopt u deze tablet voor de laagste prijs en heeft u 'm ook nog eens de volgende dag al in huis!