Seagate IronWolf 10TB: interne NAS harde schijf voor kleine tot middelgrote organisaties

Is het mogelijk om te veel opslagruimte te hebben? Nog niet zo lang geleden bewaarden we alles wat belangrijk voor ons was op 1.44 floppy’s, en vandaag bespreken we de nieuwste harde schijf van Seagate, die een ongelofelijke opslagruimte van maximaal 10TB biedt: de Seagate IronWolf 10TB. Reken dat eens om in floppy's! :)

Seagate IronWolf 10TB harddisk

 

Alhoewel harde schijf capaciteiten van deze hoeveelheden misschien op het eerste gezicht overdreven lijken, zijn er twee belangrijke dingen om te overwegen. Ten eerste zijn met het groter worden van de harde schijf capaciteiten de bestandsgroottes ook toegenomen en dat zal waarschijnlijk door blijven gaan. Ten tweede zijn de Seagate IronWolf harde schijven ontwikkeld voor NAS-apparaten (Network Attached Storage), die in het midden van uw thuis- of bedrijfsnetwerk zitten en belangrijke bestanden en onvervangbare back-ups opslaan van meerdere computers.

Als u meerdere computers heeft die bestanden en volledige back-ups opslaan op een harde schijf, dan kan opslagruimte snel verdwijnen. De Seagate IronWolf 10TB is daarom waarschijnlijk niet de harde schijf die u in een enkele desktopcomputer doet. Mocht de 10TB nog steeds als te veel ruimte aanvoelen, dan heeft u ook de keuze uit de 1TB, 2TB, 3TB, 4TB, 6TB, 7TB en 8TB capaciteiten. Voor de 10TB versie betaalt u momenteel zo’n €300 ex. BTW.

Kenmerken en specificaties

Aangezien de IronWolf harde schijf speciaal gemaakt is voor NAS-apparaten, heeft hij een aantal kenmerken die u normaal gesproken niet tegenkomt in een standaard interne harde schijf. Deze kenmerken geven de IronWolf de mogelijkheid om 24/7 betrouwbaar te presteren met een grote hoeveelheid toestroom en uitstroom van data en tegelijkertijd het stroomverbruik laag te houden.

Hij kan geplaatst worden in 1 tot 8-bay NAS-apparaten en voor onze testen hebben twee IronWolf 10TB harde schijven in een 2-bay QNAP TS-251A NAS-apparaat gedaan. Zoals u waarschijnlijk al verwacht van een NAS harde schijf, is de IronWolf geoptimaliseerd voor RAID en hij heeft een technologie die Seagate ‘AgileArray’ noemt. Dit zijn roterende vibratiesensors die de vibratie in NAS-apparaten met meerdere harde schijven verlagen. Andere kenmerken die er uitspringen zijn foutherstelcontrole (essentieel als u de IronWolf harde schijf vertrouwt met onvervangbare documenten) en geavanceerd stroombeheer om de gebruikskosten zo laag mogelijk te houden.

Seagate geeft aan dat de harde schijf een werkbelasting van 180TB per jaar aankan, wat een redelijke hoeveelheid is voor kleine tot middelgrote bedrijven. Als u erover nadenkt om deze harde schijf in uw NAS thuis te gebruiken, dan is het onwaarschijnlijk dat u zoveel data van en naar de IronWolf zult verplaatsen.

Andere specificaties zijn een SATA 6GB/s interface, een maximale constante gegevensoverdracht van 210MB/s voor de 10TB, 8TB en 7TB harde schijven (195MB/s voor de 6TB en 180MB/s voor de 4TB, 3TB, 2TB en 1TB harde schijven), een rotatiesnelheid van 7200RPM voor de 10TB, 8TB, 7TB en 6TB versies (de andere capaciteiten moeten het doen met 5900RPM) en een cache van maximaal 256MB (wat wederom verschilt per capaciteit).

Een deel van de reden waarom Seagate 10TB in het chassis van de IronWolf heeft kunnen stoppen, is het gebruik van zeven PRM-discussen (Perpendicular Magnetic Recording) en het kiezen voor helium, wat dunnere discussen mogelijk maakt. Helium is minder dicht dan lucht, wat de trekkracht op de draaiende discussen verlaagt.

Prestaties

De specificaties geven het idee dat dit een aardig robuuste en betrouwbare harde schijf is, maar hoe presteert hij? Alhoewel we de belofte van 180TB per jaar niet uit kunnen testen, hebben we een aantal benchmarks uitgevoerd om te zien hoe de harde schijf onder druk presteert.

In de CrystalDiskMark benchmark zagen we sequentiële leessnelheden van 250,2MB/s en schrijfsnelheden van 229,2MB/s, wat aardig indrukwekkend is gezien het feit dat dit een 7200RPM harde schijf is. Daarmee verslaat hij ook de Seagate Enterprise Capacity 3.5 HDD V.4 6TB harde schijf, welke 213MB/s lees- en 212MB/s schrijfsnelheden behaalde tijdens dezelfde test.

Tijdens onze Atto benchmark, waarbij de snelheden van de harde schijf gecontroleerd wordt tijdens het versturen van bestanden met verschillende groottes, zorgde de IronWolf wederom voor hoge snelheden die aardig consistent waren van rond de 249MB/s lees en 220MB/s schrijf.

Tot slot deden we nog een PCMark benchmark, wat een score van 2969 opleverde. Hiermee presteert de harde schijf beter dan veel van zijn concurrenten, maar is hij langzamer dan de 3727 score van de Seagate Enterprise Capacity 3.5 HDD V.4 6TB. Deze laatste is echter ook duurder, dus dit komt niet als een verrassing.

Alhoewel we niet de apparatuur hadden om het geluidsniveau in een gecontroleerde omgeving te testen, bleef de IronWolf aardig stil. De enige keer dat we echt geluid konden horen was tijdens het installeren in onze NAS, de harde schijven formatteerde en de NAS-software installeerde.

Het is begrijpelijk dat er geluid is tijdens het uitvoeren van intensieve taken zoals deze en zodra ze geïnstalleerd waren kwamen ze weer tot rust en waren ze bijna fluisterstil. Als u een NAS in uw thuiskantoor of voorkamer heeft, dan is het onwaarschijnlijk dat u gestoord zult worden door het geluid van de IronWolf tijdens gebruik.

Seagate IronWolf product matrix

 

Seagate IronWolf of IronWolf Pro?

Naast de Seagate IronWolf is er ook nog de IronWolf Pro, welke grotendeels hetzelfde is als de normale versie. Hij is echter op sommige punten iets uitgebreider, waardoor hij ook iets duurder is. De IronWolf Pro valt met zijn mogelijkheden precies tussen de IronWolf en Seagate Enterprise Capacity harde schijf in en is daardoor de perfecte NAS harde schijf voor middelgrote bedrijven. De meest noemenswaardige verschillen zijn als volgt:

  • Ondersteuning voor 1 tot 16 bays in plaats van maximaal 8;
  • Keuze uit 2TB, 4TB, 6TB, 8TB en 10TB (geen 1TB, 3TB en 7TB zoals bij de standaard IronWolf);
  • Roterende vibratiesensors voor alle capaciteiten (bij de standaard IronWolf krijgt u deze vanaf 4TB);
  • 300TB per jaar in plaats van 180TB per jaar;
  • Mean Time Between Failures (MTBF) van 1,2 miljoen uur (1 miljoen bij de IronWolf);
  • 5 jaar garantie in plaats van 3 jaar;
  • Rescue Service is standaard en bij de standaard IronWolf optioneel;
  • Rotatiesnelheid van 7200RPM voor alle capaciteiten (de 4TB, 3TB, 2TB en 1TB versie van de standaard IronWolf moeten het doen met 5900RPM);
  • Maximale constante gegevensoverdracht van 214MB/s voor bijna alle capaciteiten (alleen de 2TB heeft 195MB/s, wat nog steeds hoger is dan de 180MB/s van de standaard IronWolf).

 

Conclusie Seagate IronWolf 10TB

De Seagate IronWolf 10TB is een uitstekende harde schijf die snelle en betrouwbare opslag biedt. Het feit dat zijn helium design betekent dat u een grote hoeveelheid capaciteit in een standaard 3,5-inch harde schijf krijgt is ongelofelijk indrukwekkend en betekent zelfs dat als u meerdere van de harde schijven in een RAID-opstelling gebruikt, u nog steeds voldoende opslagruimte heeft om mee te spelen.

Alhoewel u mogelijk wantrouwend bent om zoveel data op een enkele harde schijf te vertrouwen, zorgt de technologie die Seagate in de harde schijf gestopt heeft ervoor dat hij jarenlang onderdruk zal blijven werken. Daarnaast zou dit samen met een garantie van 3 jaar u een geruststellend gevoel moeten geven.

De IronWolf harde schijf (vooral de 10TB versie) zal niet voor iedereen zijn en dat is precies de reden waarom hij zo goed is. Door te focussen op het maken van een harde schijf die ideaal is voor grote (en drukke) NAS-apparaten, heeft Seagate een harde schijf geproduceerd die op uw verlanglijstje zou moeten staan als u een back-up oplossing voor uw (thuis)kantoor bouwt.

Hij krijgt het voor elkaar om betrouwbaarheid, snelheid en capaciteit te combineren, dus als u het budget heeft, dan is het het zeker waard om te investeren in de IronWolf. De keerzijde is natuurlijk dat als u niet geïnteresseerd bent in specifieke NAS-kenmerken en alleen maar een standaard harde schijf met een hoge capaciteit wilt, u eerst goed na moet denken voordat u de Seagate IronWolf koopt, aangezien u dan voor kenmerken betaalt die u mogelijk niet nodig heeft. Bij Beat-it.nl koopt u de Seagate IronWolf voor de laagste prijs en wij hebben deze vrijwel altijd op voorraad.

Mocht u niet zeker weten of de IronWolf geschikt voor u is, neem dan zeker contact met ons op zodat we samen met u een harde schijf uit kunnen kiezen die bij uw wensen en behoeften past.