HP ProLiant DL360 Gen9 server review

HP zet met de innovatieve ProLiant serverlijn een aantrekkelijk combinatie van betrouwbaarheid, kracht, degelijkheid en flexibiliteit in de markt. En dat ook nog eens aantrekkelijk geprijsd. In dit artikel bekijken we de HP ProLiant DL360 Gen9.

HP ProLiant DL360 Gen9 rack (front)

HP ProLiant servers worden geproduceerd in 4 productlijnen: de ML, DL, BL en SL. De verschillen zitten hem in de form factor. The ProLiant ML350-lijn, waar we het eerder in deze blog over hadden, bestaat uit servers in tower-formaat (die overigens wel rack-gemonteerd kunnen worden), met interne uitbreidingsmogelijkheden zoals bijvoorbeeld disks. Maar de DL360-lijn waar we het nu over gaan hebben bestaat uit 1U-formaat rack servers voor algemeen gebruik door bijvoorbeeld het MKB. De DL360 komt het best tot zijn recht in een werksituatie met 5 tot 10 clients.

Hardware
Interessant om te weten is dat de getallen in de namen van de ProLiant-servers betrekking hebben op de processor-configuraties. Zo bestaan de 100, 200, 300 en 400 series uit single en dual socket systemen. De 500 en 600 series zijn quad socket systemen, en de 700 en 900 series kunnen eight socket CPU's aan. Eindigt het getal op een 0 dan zit er een Intel-processor in, terwijl getallen eindigend op een 5 worden aangedreven door een AMD. De HP Gen9 servers, die in het vierde kwartaal van 2014 op de markt zijn gekomen, hebben een Intel Xeon E5-2600v3 processor, Intel Haswell-chipset en DDR4-geheugen aan boord. En zo weten we gelijk al wat meer over de DL360 Gen9.

De HP ProLiant DL360 Gen9 servers zijn behuisd in een stevig 1U chassis en voldoende krachtig uitgerust om vele jaren als betrouwbare, stille werkpaarden onvermoeibaar hun werk te doen. De Intel Xeon E5-2600v3 processors leveren driemaal zoveel rekencapaciteit als hun voorgangers uit de Gen8-serie en hun workload is zelfs viermaal zo groot. En nee, dat gaat niet ten koste van het stroomverbuik en de gebruikskosten. Sterker nog, die zijn zelfs minder dan die van de voorgaande series. Er kunnen Intel Xeon E5-2600v3 CPU's met 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 kernen gebruikt worden.

Nieuw aan de DL360 Gen9 is ook de ondersteuning voor 1 of 2 extra GPU's, van maximaal 150W elk. Dit naast de interne Matrox G200 videokaart die op 1280x1024 (32 bpp) of 1920x1200 (16 bpp) draait. Andere verbeteringen van de Gen9-servers zijn 12 Gb/s smart array controllers voor SAS HDD/SSD drives, waar de HP Gen8-servers slechts de helft daarvan aankon, namelijk 6 Gb/s.

Ook het geheugen heeft een boost gekregen, met support voor 24 DIMM slots met maximaal 768GB DDR4, met een hooogste kloksnelheid van 2133 MHz. Voorganger Gen8 moest het doen met DDR3 op maximaal 1866 MHz.

De netwerksnelheid is eveneens sterk verbeterd: van 10 Gigabit ethernet bij de Gen8, naar support voor 40 Gigabit ethernet bij de Gen9-servers is een forse stap voorwaarts. Aan de 40GB ethernet-aansluitingen op de Gen9-servers kunnen zowel NIC- als LOM-adapters gekoppeld worden. Een HP ProLiant DL360 Gen9 is uitgerust met een 4-poorts 1Gb 331i Broadcom 5720 ethernet adapter, en/of een 10Gb 533FLR-T FlexFabric adapter, afhankelijk van de desbetreffende servervariant.

Wat de opslagcontroller betreft is de DL360 uitgerust met een Dynamic Smart Array B140i, of een H240ar Host Bus Adapter, of een Smart Array P440ar/2GB FBWC. Dit ook weer afhankelijk van de uitvoering die aangeschaft wordt.

Een Proliant DL360 Gen9 server beschikt over een Universal Media Bay, waarin diverse uitbreidingen kunnen geplaatst, bijvoorbeeld 2 SFF drive bays, of een optische drive plus VGA-poort. De server kan maximaal 8 SFF SAS/SATA disks plus een Universal Media Bay kwijt, of 4 LFF SAS/SATA disks.

DL360 Gen9 servers zijn uitgerust met 1 standaard PCIe riser met 2 PCIe-slots, maar met een optionele extra riser kan worden voorzien in een derde PCIe-slot voor dual-CPU configuraties. Aan de achterkant van de server kun je een VGA-poort vinden, evenals de 1GbE-netwerkadapter met 4 poorten, een iLO-managementpoort, een seriële poort, 2 USB 3.0 poorten en de optionele  FlexibleLOM-card. Via de voorkant heb je toegang tot de optionele extraVGA-aansluiting en 1 USB 3.0 aansluiting. Binnenin de server zijn ook nog eens 2 USB 3.0 poorten en een microSD-aansluiting (niet hot plugable) voorhanden.

De stroomvoorziening van de server hangt af van de uitvoering en bedraagt 500W, 800W of 1400W. De Flexible Slot Platinum power supplies zijn hot pluggable en kunnen zonder gereedschap worden geplaatst en verwijderd. Het daadwerkelijke stroomgebruik wordt zo laag mogelijk gehouden door de energiezuinige Haswell chipset en het dynamische stroombeheer door de geavanceerde HP-software. Zo is het gebruik in rusttoestand slechts 40W, en in gemiddelde werksituaties zo tussen de 70W en 150W.

De koeling van de DL360-serie wordt verzorgd door 5 of 7 fans, afhankelijk van of er 1 of 2 CPU's in de server ztten. Voor servertoepassingen in omgevingen vanaf 35 graden Celcius kan een optionele High Performance Fan Kit worden toegevoegd om de server op veilige temperatuur te houden.

Wat beveiliging betreft biedt de DL360-serie de volgende mogeljkheden: opstartwachtwoord, toetsenbordwachtwoord, QuickLock netwerkmodus, seriële interface beheer, admin-wachtwoord, iLO 4 met 12 aanpasbare gebruiker-accounts en SSL-encryptie, TPM 1.2 en UEFI Secure Boot.

Met UEFI Secure Boot wordt gebruik gemaakt van een cryptografisch beveiligde image van een OS om het systeem op te starten. Hierdoor wordt voorkomen dat geïnfecteerde systemen in het netwerk worden opgenomen. De Secure Boot modus staat standaard ingechakeld op alle Gen9-servers en wordt ondersteund door Windows, RHEL, SLEServer, Ubuntu Server en Oracle Solaris.

HP ProLiant DL360 Gen9 rack (back)

Software
HP levert de ProLiant DL360 Gen9 met de volgende mogelijkheden:

Ingebouwde beheertools

  • HP Integrated Lights-Out (HP iLO): server monitoring, service alerting, rapportages en remote management met iLO
  • UEFI: configureer en boot de server veilig met de industriestandaard Unified Extensible Firmware Interface (UEFI)
  • HP RESTful API: de RESTful Web Service API is gekoppeld aan iLO's webserver
  • Intelligent Provisioning: supersnelle software-installatie via de HP-cloud of externe gegevensdragers, doordat alle benodigde firmware, drivers en tools al standaard zijn voorgeladen in het system board
  • Embedded Remote Support: HP's embedded remote support, om hardware events direct naar HP of een HP Authorized Partner te sturen voor geautomatiseerde phone home support

Server utilities

  • HP Smart Update en HP Systems Insight Manager: monitor de gezondheid van uw HP ProLiant Server en optimaliseer firmware en driver updates
  • HP OneView Standard: met behulp van HP OneView kunnen ProLiant G6, G7, Gen8 en Gen9 servers beheerd worden via 1 interface
  • Scripting Tool Kit en Windows PowerShell: installeer en upgrade software door middel van eigen scripts via 1 server meerdere servers tegelijk
  • HP RESTful Interface Tool: voor het bedienen van de HP RESTful API
  • HP iLO Mobile Application: beheer uw DL360 Gen9-server via smartphone of andere mobiele apparauur

De DL360 kan overigens overweg met een veelvoud aan platformen: MS Server, diverse Linux-versies (Ubuntu, RHEL, SLES), VMware vSphere, Solaris en Citrix XenServer worden allemaal ondersteund.

Support en verkrijgbaarheid
De uiterst degelijke HP ProLiant DL360 Gen9 servers zijn standaard voorzien van de 3x3-garantie van HP: 3 jaar garantie op onderdelen, arbeid en onsite suppport. Verdere garanties en support in de vorm van HP Care Pack services zijn uiteraard ook via ons beschikbaar.

Er is bij Beat-it.nl al een DL360 Gen9 rack server beschikbaar voor rond de EUR 1.200,-. Met Laagste Prijsgarantie.