HP ProLiant DL380 Gen10: de meest diverse 2U-rackserver die u momenteel kunt kopen

De ProLiant DL380 server van HP (of HPE) staat sinds dat hij uitgebracht is bijna altijd bovenaan de lijst met bestverkochte servers. Daar is uiteraard een goede reden voor, aangezien dit de meest capabele rackserver op dit moment is. Er is weinig dat hij niet kan doen en in het blog van vandaag zullen we de HP ProLiant DL380 Gen10 uitgebreid bespreken, om te zien wat er vernieuwd is in deze nieuwe generatie.

HP ProLiant DL380 Gen10 server

We kunnen u al direct vertellen dat er voldoende is om enthousiast over te worden bij deze nieuwe generatie. De server biedt namelijk niet alleen ondersteuning voor de nieuwe schaalbare Xeon CPU-familie van Intel, maar is ook totaal vernieuwd op het gebied van opslag met een nieuw modulair ontwerp. De Smart Array RAID-controllers van HP zijn ook bijgewerkt om meer opslag en interface keuzes te bieden.

De server ondersteunt 3 TB DDR4 SmartMemory en kan tot 192 GB aan van de zogenaamde Persistent Memory NVDIMMs van HP. Deze zijn gericht op zware applicaties, zoals analyses en databases en bieden 8 GB DRAM voor hoge prestaties, wat nog eens aangevuld wordt met 8 GB flashgeheugen met een standaard vormfactor DIMM-module.

Daarnaast is er ook nog de nieuwe iLO 5 management controller van HP. Deze biedt een hoop nieuwe functies en naast een verbeterde servermonitoring, heeft de controller een zeer scherpe focus op platformbeveiliging met een silicone vingerafdruk, codering en technologie voor inbreukdetectie.

Opslag

Tijdens het bespreken van de HP ProLiant DL380 Gen10 nemen we een kijkje naar het prestatiemodel (826556-B21). Deze heeft twee 12-core Intel Xeon Gold 5118 CPU’s, welke gekoppeld worden met 64 GB DDR4 geheugen. Een vlugge blik aan de voorkant laat zien dat HP ervoor gekozen heeft om de 8 + 8 + 8 schijfconfiguratie lay-out te behouden, wat ruimte biedt voor in totaal 24 SFF-schijven.

In de linker bay kunt u de universele media-eenheid plaatsen, welke dual USB 3, een DisplayPort plus optische schijf en ruimte voor twee SFF-schijven daaronder biedt. Dat is echter niet alles, want aan de achterkant is nog meer. Hier kunt u drie zogenaamde dual SFF hot-swap kooien toevoegen, wat betekent dat u in totaal 30 schijven kunt plaatsen.

Het SFF-chassis ondersteunt ook maximaal 20 NVMe-schijven. Als capaciteit erg belangrijk voor u is, dan zult u blij zijn om te horen dat de server ruimte biedt voor twaalf LFF-schijven aan de voorkant, drie aan de achterkant en zelfs vier in het midden met een mid-plane kit van HP.

Alle modellen van de HP ProLiant DL380 Gen10 beginnen met een ingebouwde Smart Array S100i chip, welke RAID 0, 1, 5 en 10 ondersteunt voor maximaal 14 SATA-schijven. Onze testserver heeft de Smart Array P408i-a, een module die SAS3 en 2 GB flashbeschermde cache aan de opslag toevoegt. Daarnaast biedt HP ook andere modellen met verschillende cache hoeveelheden en externe uitbreidingspoorten.

Beheer en beveiliging

De iLO 5 van de HP ProLiant DL380 Gen10 gebruikt een ASIC (application-specific integrated circuit [applicatie-specifieke geïntegreerde schakeling]) en zijn Secure Start wordt geactiveerd zodra u de server aanzet. De firmware wordt gevalideerd door gebruik te maken van de nieuwe silicone Root of Trust vingerafdruk en als deze faalt, dan zal de server stoppen met opstarten. Vervolgens wordt Secure Recovery gestart, welke de iLO firmware valideert. Als deze test faalt, dan wordt er automatisch een flash uitgevoerd met de herstelimage.

In de standaard iLO 5 licentie zit een actieve systeem ROM-validatie en als deze faalt, dan wordt automatisch de overtollige systeem ROM geactiveerd. Als beide ROMs falen, dan kan de Premium Security Edition licentie een firmwarescan en reparatieproces uitvoeren. Daarnaast zal deze ook dagelijks een firmware validatie van het systeem uitvoeren.

De iLO 5 is twee keer zo snel als iLO 4 met een dubbele hoeveelheid geheugen. Ook vonden we de implementatietools en virtuele mediadiensten van het Intelligent Provisioning besturingssysteem (OS) veel sneller en beter reageren. De iLO 5 web-interface heeft een flinke make-over gekregen, waardoor deze nog informatiever is. HP is ook volledig overgestapt naar hun zogenaamde agentless management service (AMS), waardoor het niet meer nodig is om OS-agents te laden.

Bestaande gebruikers van HP OneView moeten overstappen op v3.1 om Gen10-hardware te ondersteunen. Hiervoor is geduld vereist, aangezien dit proces bij ons zo’n twee uur duurde. Toen de update was afgerond was voerde we onze aanmeldgegevens van iLO 5 in bij OneView Hyper-V VM. We hielden CPU- en stroomverbruik plus temperaturen in de gaten, voerde controlesessies op afstand uit en schakelde de server in en uit.

Stroomverbruik en netwerken

Er is ruimte om uit te breiden bij de HP ProLiant DL380 Gen10 wanneer dit nodig is. Ons testmodel heeft zowel 3-slot PCI-Express riser-kaarten als ruimte voor een 2-slot tertiaire riser boven de PSU-bay. Het gereedschapsvrije ontwerp van HP komt hier erg goed van pas, aangezien de twee primaire risers eenvoudig verwijderd kunnen worden.

Alle modellen zijn uitgerust met quad geïntegreerde Gigabit-poorten en u kunt hier uitbreiden met een interessante selectie van FlexibleLOM mezzanine-kaarten. De HP ProLiant DL380 Gen10 server ondersteunt één kaart die in een aparte slot aan de achterkant van het moederbord geplaatst wordt. Daarnaast biedt HP dual- en quad-poort fibre of koper 10 Gbe en een dual-poort 10/25/40 Gbe-kaart.

Ons systeem bevat twee 800 W hot-plug PSU’s en HP biedt ook 500 W en 1600 W versies, maar niet de Flex Slot Battery Backup Module van de Gen9-servers. Voor een 48 virtuele core server was het stroomverbruik indrukwekkend laag, met een verbruik van 81 W tijdens idle en een piek van 272 W wanneer beide CPU’s extreem belast worden.

Andere keuzes

Als een 2U-rackserver (zelfs voor de toekomst) te overdreven voor uw organisatie is, dan kunt u ook voor een 1U-rackserver kiezen. Bij HP heeft u op dit gebied de keuze uit de ProLiant DL360 Gen10. Deze biedt vergelijkbare functies en prestaties als de HP ProLiant DL380 Gen10, maar heeft logischerwijze minder uitbreidingsmogelijkheden. Het prijskaartje is echter ook lager en een server met dezelfde specificaties kan al snel € 700 goedkoper zijn.

Hieronder kunt u een tabel vinden waarbij we een HP ProLiant DL380 Gen10 server vergelijken met een DL360 Gen 10, zodat u direct kunt zien wat u wel en niet krijgt:

HP ProLiant DL380 Gen10 HP ProLiant DL360 Gen10
Vormfactor 2U-rack 1U-rack
CPU 2 x 12-core 2.3 GHz Intel Xeon Gold 5118 2 x 12-core 2.3 GHz Intel Xeon Gold 5118
Geheugen 64 GB ECC DDR4 2.400 MHz (max 3 TB/2.667 MHz) 32 GB ECC DDR4 2.400 MHz (max 3 TB/2.667 MHz)
Schijf bays 8 x hot-plug SFF (max 30) 8 x hot-plug SFF (max 11)
Opslag HDD’s niet standaard meegeleverd HDD’s niet standaard meegeleverd
RAID HPE Smart Array S100i en P408i-a SAS3/2 GB met FBWC/BBU HPE Smart Array S100i en P408i-a SAS3/2 GB met FBWC/BBU
Array-ondersteuning RAID 0, 1, 5, 6, 10, 50, 60, 1 ADM, 10 ADM RAID 0, 1, 5, 6, 10, 50, 60, 1 ADM, 10 ADM
Uitbreiding 6 x PCI-e Gen3 slots (max 8) 3 x PCI-e Gen3 slots
Netwerk 4 x Gigabit 4 x Gigabit
Overig FlexibleLOM, interne USB 3 (2), microSD-kaart slot FlexibleLOM, interne USB 3 (2), microSD-kaart slot
Koeling 6 x hot-plug fans 7 x hot-plug fans
Voeding 2 x 800W hot-plug PSU’s 2 x 800W hot-plug PSU’s
Beheer HPE iLO 5 Standard with Gigabit HPE iLO 5 Standard with Gigabit
Garantie Drie jaar garantie op locatie Drie jaar garantie op locatie

HP ProLiant DL380 Gen10 server (zonder behuizing)

Conclusie

De DL380-serie van HP wordt steeds beter met elke generatie en de nieuwe HP ProLiant DL380 Gen10 levert een overvloed aan nieuwe en aangename functies. Deze zeer diverse 2U-rackserver biedt een enorme hoeveelheid opslagopties en de nieuwe iLO 5 controller geeft u uitstekend beheer op afstand en een zeer capabele platformbeveiliging. Kleine tot middelgrote bedrijven die op zoek zijn naar een krachtige en veilige 2U-rackserver die met hen mee kan groeien, hoeven niet verder te zoeken dan de HP ProLiant DL380 Gen10.

Mocht een 2U-rackserver niet nodig zijn voor uw organisatie, dan heeft u bij HP ook de keuze uit een 1U-rackserver. Weet u niet wat het beste bij uw organisatie past? Neem dan zeker contact op met onze klantenondersteuning. Wij zullen dan samen met u bespreken wat het beste bij uw wensen en behoeften past. Ongeacht uw keuze hoeft u zich dankzij onze Laagste Prijs-garantie nooit zorgen te maken dat u te veel betaalt.