Microsoft Surface Book 2: supersnelle tablet-laptop convertible

De Microsoft Surface Book 2 is de snelste convertible in het huidige aanbod van het bedrijf, welke nog beter presteert dan de al indrukwekkende Surface Pro. Het doel is om het beste Windows tablet-laptop hybride design te bieden, met een slim docking mechanisme die een op zichzelf staande Nvidia GPU toevoegt, inclusief ondersteuning van de Surface Dial, die voor het eerst te zien was bij de Surface Studio. Deze combinatie van factoren maakt de Microsoft Surface Book 2 een perfecte keuze voor gebruikers die een hoop verwerkingskracht nodig hebben en personen die op zoek zijn naar de beste Windows 10 ervaring die momenteel beschikbaar is.

Microsoft Surface Book 2 Ontwerp

Vanaf een afstand ziet de Microsoft Surface Book 2 er bijna hetzelfde uit als de originele Surface Book. Het tabletonderdeel van het apparaat is vergelijkbaar met die van de Surface Pro, met dezelfde 3:2 beeldverhouding en identieke configuratie van de aan-/uit-/volumeknoppen (de knoppen zitten links op de lange zijde van het apparaat). Het enige merkbare verschil is de afwezigheid van een standaard.

Op het eerste gezicht ziet het scharniermechanisme van het toetsenbord (waarmee u de tablet fysiek kunt docken) er ook identiek uit. Net als voorheen zit in het toetsenbord de optionele op zichzelf staande Nvidia GeForce GPU en een tweede accu.

De GPU wordt geactiveerd wanneer u het tabletgedeelte koppelt met het toetsenbord en dit zou in theorie de prestaties van het apparaat moeten verbeteren tijdens het gamen of uitvoeren van grafisch intensieve taken. Wanneer u de tablet los gebruikt, wordt er voor de grafische verwerking gebruik gemaakt van de minder krachtige Intel HD graphics.

U zult ook dezelfde 5-megapixel naar voren gerichte en 8-megapixel naar achter gerichte camera combo als de originele Surface Book tegenkomen. Deze blijft goed genoeg voor het voeren van videogesprekken en het maken van foto’s voor sociale mediawebsites.

Van dichtbij worden echter een aantal subtiele verbeteringen op het gebied van ontwerp duidelijk. Om te beginnen is het docking-mechanisme veel stabieler. Bij de originele Surface Book wilde het scharnier voor het toetsenbord nog weleens wiebelen, waardoor sommige personen niet volledig het vertrouwen hadden dat dit mechanisme het apparaat kon houden. Bij de Microsoft Surface Book 2 schudt het apparaat echter helemaal niet meer en hij voelt vergeleken met het origineel een stuk steviger aan, wat geweldig nieuws is voor personen die hem onderweg willen gebruiken.

Microsoft heeft ook een USB-C-poort aan het toetsenbord gedeelte toegevoegd. Dit naast de terugkerende USB 3.0-poorten, SD-kaartlezer, mini-DisplayPort en koptelefoonaansluiting zou voldoende moeten zijn voor de meeste gebruikers op het gebied van connectiviteit.

Toetsenbord en trackpad

Zelfs zonder de extra accu en GPU, is het fysieke toetsenbord van de Microsoft Surface Book 2 een aardig groot verkooppunt. De toevoeging van een fysiek scharnier maakt het gebruik van de Surface Book als een laptop een veel fijnere ervaring dan met de Type Cover van de Surface Pro. Deze laatste is namelijk lastig te gebruiken op iets anders dan een vlak, stabiel oppervlak.

Ondanks het feit dat er een accu en CPU in het tabletgedeelte zit, is de Surface Book 2 niet topzwaar en blijft dus constant stabiel, zelfs wanneer het scherm in een extreme hoek achterover gekanteld is. U kunt het apparaat gebruiken in drie verschillende configuraties, namelijk: laptop, staand en tablet. In de staand modus draait u het scherm rond met de achterkant gericht op het toetsenbord, terwijl u in de tablet-modus het scherm vlak op de dock legt.

Het toetsenbord zelf is ook indrukwekkend. De backlit toetsen zijn goed verspreid en hebben voldoende beweging om het gebruik comfortabel te maken. Het trackpad is daarnaast groot genoeg en afgezien van de MacBook het beste dat we tot op heden getest hebben. Tijdens het gebruik van de Microsoft Surface Book 2 had het trackpad geen enkel probleem om onze bewegingen te registreren.

Beeldscherm

Uiteraard zijn we net zo blij met het gebruikte beeldscherm als bij de vorige modellen. Tekst ziet er scherp uit op het scherm en hetzelfde geldt voor foto’s en video’s. De 3:2 beeldverhouding zorgt echter wel voor grote zwarte balken tijdens het bekijken van de laatste.

De resolutie van het beeldscherm is ongeëvenaard in deze klasse en alleen 4K-laptops bieden iets scherpers. De beeldschermen van de Apple MacBook kunnen pixel per pixel ook niet tippen aan het scherm van de Surface Book 2. De P3-kleurengamma van de Apple torent mogelijk boven het paneel van Microsoft uit in de ogen van kunst- en mediaprofessionals, maar we zien weinig verschil tussen de twee op het gebied van de reproductie van kleuren.

Ons is verteld dat Microsoft een hoop inspanning heeft geleverd om de touchreactie in zijn nieuwste PixelSense beeldscherm voor de Surface Book 2 te verbeteren en dit kunnen we duidelijk merken tijdens het testen. Als u voorheen lag opmerkte tussen het tekenen op het scherm met de Surface Pen en de verschijning van dit, dan zult u blij zijn om te horen dat dit nu nagenoeg niet meer merkbaar is.

Microsoft Surface Book 2 (scharnier)

Stylus en Surface Dial

Het is jammer dat de Surface Pen niet bij de prijs inbegrepen zit, maar deze nieuwste generatie vinkt alle vakjes af voor digitale schilders en ontwikkelaars. Met een enorme hoeveelheid 4.096 drukgevoeligheidsniveaus zijn er maar weinig tablets zo nauwkeurig als de Microsoft Surface Book 2.

Dit maakt het apparaat geweldig intuïtief om te gebruiken wanneer u werkt in creatieve pakketten, zoals Adobe Photoshop of 3D Studio Max. De drukgevoeligheid werkt ook met populaire gratis creatieve pakketten, zoals Krita (al merkte we bij sommige programma’s wel wat lag op).

De Surface Dial maakt alles nog beter. Deze werd voor het eerst uitgebracht met de Surface Studio en volgens ons is het een van de beste dingen van de Surface-collectie. De Dial fungeert als een aanpasbare besturing wanneer u hem op het scherm van de Surface Book plaatst, zodat u bijvoorbeeld kunt scrollen door actieve lagen of de borstelafmetingen in Photoshop aan kunt passen.

We waren in eerste instantie bezorgd dat het 13-inch scherm van de Surface Book 2 te klein zou zijn om de Dial te gebruiken tijdens het verven. Het werkte tot onze verrassing echter briljant.

Tijdens het werken in Photoshop boden de Dial en stylus een van de beste creatieve ervaringen die we tot op heden gezien hebben. Het enige probleem is dat de Dial niet echt goed wilde werken met gratis applicaties van derden. Dit is mogelijk een probleem voor personen die graag werken met programma’s zoals Krita en Blender.

Prestaties

De technologie in de Microsoft Surface Book 2 is indrukwekkend en betekent dat hij qua prestaties op kan boksen tegen goede Ultrabook-modellen en zelfs goedkopere gaming laptops.

De meest krachtige i7-versie die we getest hebben bood zowel gekoppeld als los erg goede prestaties. Gekoppeld kon het apparaat makkelijk omgaan met digitale verfprojecten met meerdere lagen, 3D-ontwerpen en basis videobewerking. Hij bleef ook verrassend stil tijdens deze veeleisende processen.

Gekoppeld in de laptop-modus kon de Surface Book 2 verscheidene recente games zonder problemen afspelen met meer dan 60fps met gemiddelde of hoge instellingen, waaronder Overwatch, DOTA 2, Player Unknown Battlegrounds en Call of Duty WW2. Daarnaast wordt het apparaat ook geleverd met een Xbox One ontvanger, zodat u Xbox controllers kunt koppelen zonder gebruik te maken van het minder stabiele Bluetooth.

De benchmarkscores van de Surface Book 2 kwamen overeen met onze ervaringen tijdens het testen. Tenzij u serieuze enterprise-taken uitvoert of aan enorm grote CAD-projecten werkt, zal de hardware van de Surface Book 2 meer dan voldoende moeten bieden.

Accu

Microsoft geeft aan dat de Surface Book 2 gekoppeld 16 uur lang video’s af kan spelen wanneer de accu volledig opgeladen is. Normaal gesproken nemen we dit soort beweringen niet erg serieus, maar tijdens het uitvoeren van een test met video en internet surfen en een helderheid van 150 nits, kwamen we op een indrukwekkende gebruiksduur van 16,5 uur.

Tijdens normale kantoorwerkzaamheden zult u hier echter niet op komen en moet u rekening houden met een volle werkdag. Tijdens veeleisende taken zoals 3D-ontwerpen, gamen en videobewerking daalde de gebruiksduur van de accu zelfs met 15-20% per uur.

Losgekoppeld biedt het tabletgedeelte een accuduur die iets korter is dan die van de Surface Pro. Tijdens het uitvoeren van een Powermark test behaalde de Surface Book 2 een gebruiksduur van 3,5 uur. Dit is niet erg lang, maar er zullen waarschijnlijk weinig mensen zijn die het apparaat zo lang in de tablet-modus zullen gebruiken.

Microsoft Surface Book 2 (configuraties)

Conclusie

Als u op elk moment van de dag een apparaat nodig heeft die zware verwerkingsprocessen aan kan, maar geen zin heeft om een grote, zware laptop mee te slepen, dan zal het lastig zijn om iets beters te vinden dan de Microsoft Surface Book 2. Het intuïtieve ontwerp maakt het apparaat zeer makkelijk om te gebruiken tijdens alle omstandigheden en de geweldige hardware zorgt ervoor dat u bijna alle taken zeer snel uit kan voeren. De Windows installatie waar dit apparaat mee geleverd wordt, is ook aangenaam vrij van de zogenaamde bloatware. Kortom: een supersnelle tablet-laptop hybride waar u jarenlang mee vooruit kunt.

Mocht u op zoek zijn naar een nieuwe laptop, maar niet zeker weten wat het beste bij u past, dan kunt u altijd contact opnemen met onze klantenondersteuning. We zullen samen met u naar een optie zoeken die het beste bij uw wensen en behoeften aansluit. Neem ook zeker een kijkje naar ons eerdere artikel over waar u op moet letten wanneer u een laptop wilt kopen.