Laptop kopen? HP, Lenovo, Toshiba en nog veel meer keuzes. Lees hier waar u op moet letten!

Een laptop kopen. Voor bijna iedereen een spannende aangelegenheid. Er zijn veel merken om uit te kiezen, met als meest vooraanstaande merken HP, Lenovo, Acer en Toshiba. En wat denkt u van de machine zelf? Deze is compact genoeg om met u mee te nemen, maar divers genoeg om veeleisende applicaties af te spelen. Een laptop is het beste hulpmiddel voor het uitvoeren van serieus werk of thuis of onderweg te spelen. Alhoewel tablets en smartphones altijd populair zijn, zullen de meeste personen realiseren dat alles van het typen van een onderzoeksrapport tot het kijken van video’s en spelen van games beter werkt op een laptop. Dus wat voor soort laptop zou u moeten kopen?

Laptops van HP

 

Klik hier om direct naar onze notebook categoriepagina te gaan.

Laptops bieden een geweldige mobiliteit, maar minder flexibiliteit dan een desktop zodra u uw keuze gemaakt heeft. U kunt natuurlijk een maximaal budget bepalen en dan maar kiezen wat een gerenommeerd merk zoals HP of Dell biedt voor die prijs, maar wat als u er daarna achter komt dat de laptop niet doet wat u wilt? Wat als het toetsenbord of het scherm niet geschikt is of dat het apparaat niet alle poorten wilt die u nodig heeft? U kunt niet het toetsenbord vervangen of een uitbreidingskaart in het apparaat doen zoals bij een desktop.

Er is een grote verscheidenheid aan afmetingen, kenmerken en prijzen, wat het uitkiezen van de juiste laptop een uitdaging maakt. Daarom moet u ontdekken wat uw wensen en behoeften zijn. Om die reden hebben we dit artikel samengesteld, waarbij we verscheidene essentiële tips met u doornemen, zodat u aan het einde van dit artikel een weloverwogen beslissing kunt maken en u, liefst bij ons, de voor u geschikte laptop kunt kopen.

Kies een platform: Windows, Mac of Chrome OS?

Dit is niet een makkelijke vraag om te beantwoorden, vooral als u niet bekend bent met Macs en PCs. De meeste laptops worden geleverd met een van de volgende drie besturingssystemen: Windows, Chrome OS of Mac OS X (alleen voor MacBooks). De juiste kiezen is een persoonlijke voorkeur, maar dit is een snel overzicht van wat elke biedt.

Windows 10

Het meest flexibele besturingssysteem. Microsoft Windows vindt u terug bij veel meer modellen en merken dan Chrome OS of Mac OS X. Prijzen van Windows notebooks lopen uiteen van zo’n €150 tot duizenden euro’s en bieden een grote verscheidenheid aan kenmerken, van touchscreens tot vingerafdruklezers en dubbele videokaarten. Windows 10, de meest recente versie van het vlaggenschip besturingssysteem van Microsoft, biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van Windows 7 en 8. Dit zijn onder andere de mogelijkheid om te schakelen tussen tablet en desktop modi, een vernieuwd startmenu met livetegels en de krachtige digitale assistent Cortana. Sinds de lancering in juli 2015 heeft Microsoft ook een hoop verbeteringen aan Windows 10 doorgevoerd, waaronder de mogelijkheid om opvolgvragen te gebruiken met Cortana, uw e-mail te zoeken met uw eigen stem en u kunt uw stylus bijna overal gebruiken om te schrijven.

Apple macOS Sierra

Alle MacBooks worden geleverd met het meest recente besturingssysteem van Apple, macOS Sierra. Al met al biedt het besturingssysteem een vergelijkbare functionaliteit als Windows 10, maar met een andere insteek op het gebied van de interface. Een grote balk aan de onderkant van het scherm vervangt het startmenu en de werkbalk van Microsoft. In plaats van Cortana, krijgen Mac-gebruikers Siri. Ze kunnen ook transacties uitvoeren met Apple Pay, telefoongesprekken of sms-berichten aannemen/beantwoorden en hun laptops ontgrendelen met een Apple Watch. MacOS is echter niet gemaakt voor touch, omdat geen enkele MacBook een touchscreen heeft.

MacBooks hebben vaak een erg kwalitatief design, maar de prijs is hier ook naar. Voor een Windows laptop met dezelfde specificaties als een MacBook bent u al snel honderden euro’s goedkoper uit.

Chrome OS

Het besturingssysteem van Google, Chrome OS, kunt u terugvinden op goedkope ‘Chromebooks’ en het is eenvoudig, veilig, maar gelimiteerd. De gebruikersinterface lijkt erg op die van Windows met een applicatiemenu, bureaublad en de mogelijkheid om schermen te verslepen, maar de primaire app die u gebruikt is de Chrome browser. Het nadeel is dat de vele webapplicaties die u gebruikt, niet echt goed offline werken.

Als u echter alleen een laptop nodig heeft om op het internet te surfen, e-mails te controleren, sociale netwerken te navigeren en online te chatten, dan zijn Chromebooks goedkoop en zeer mobiel en ze bieden een goede accuduur. Google begint ook langzaamaan ondersteuning voor Android apps toe te voegen, welke u kunt downloaden op Google Play.

Besluit of u een 2-in-1 wilt

Vandaag de dag zijn er een hoop laptops die onder de ‘2-in-1’-categorie vallen (zo is er bijvoorbeeld de HP Spectre Pro x360). Hiermee bedoelen we apparaten die kunnen schakelen tussen de traditionele schelp (clamshell) modus, tablet modus en andere posities hier tussenin, zoals tent of stand modi. De 2-in-1 modellen zijn over het algemeen beschikbaar in twee verschillende stijlen: ontkoppelbare met schermen die u los kunt maken van het toetsenbord en flexibele laptops met scharnieren die 360 graden kunnen draaien. De meeste van deze systemen zijn veel beter voor een doel dan de ander, waarbij de flexibele meer laptops zijn en de ontkoppelbare een superieure tabletervaring bieden. Als u echter niet de toegevoegde waarde ziet van de mogelijkheid om uw laptop ook als tablet te gebruiken, dan zult u vaak meer prestaties voor uw geld en betere productiviteitervaring krijgen met een traditionele laptop.

Als u besluit om een 2-in-1 laptop te kopen, dan is het belangrijk om te onthouden dat de flexibele vaak een veel betere accuduur hebben dan degene die u los kunt koppelen.

Kies de juiste afmeting

Voordat u een kijkje gaat nemen naar specificaties of prijzen om te bepalen welke laptop u zult kopen, moet u eerst bepalen hoe mobiel uw laptop moet zijn. Laptops worden meestal gecategoriseerd op basis van hun schermafmetingen:

  • 11- tot 12-inch: De dunste en lichtste systemen die beschikbaar zijn hebben 11- tot 12-inch schermen en wegen vaak rond de 1,1 tot 1,6kg.
  • 13- tot 14-inch: Hiermee krijgt u de beste balans tussen mobiliteit en bruikbaarheid, vooral als u een laptop koopt die minder dan 2kg weegt.
  • 15-inch: Dit is de populairste afmeting en weegt vaak 2 tot 3kg. Overweeg deze afmeting als u een groter scherm wilt en niet van plan bent om u laptop te vaak met u mee te nemen.
  • 17- tot 18-inch: Als uw laptop elke dag de hele dag op uw bureau blijft staan, dan kan een 17- of 18-inch systeem u de verwerkingskracht bieden die u nodig heeft voor workstationtaken of om de nieuwste games op de hoogste instellingen te spelen.

 

Controleer het toetsenbord en touchpad

De meest indrukwekkende specificaties in de wereld maken niks uit als de laptop die u koopt geen goede ergonomie heeft. Als u van plan bent om een hoop werk op uw computer te doen, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het toetsenbord voldoende feedback biedt, de toetsen ver genoeg ingedrukt kunnen worden (dit is vaak 1 tot 2mm) en er genoeg ruimte tussen de toetsen zit.

Zoek ook naar een nauwkeurig touchpad die er niet voor zorgt dat uw cursor over het scherm vliegt en consistent reageert op gebaren met uw vingers, zoals knijpen om in te zoomen. Als u een bedrijfslaptop koopt, overweeg dan om eentje te kopen met een zogenaamde aanwijsstick tussen de G en H-toetsen, zodat u in het bureaublad kunt navigeren zonder dat u uw vingers van het toetsenbord af hoeft te halen.

Laptop kopen, HP laptops

 

Kies uw specificaties uit

Notebookonderdelen zoals processor, harde schijf, RAM en videokaart kunnen zelfs de kenners in de war brengen, dus u hoeft zich zeker niet slecht te voelen als een specificatie-overzicht eruitziet als een taal die u niet spreekt. Dit zijn de primaire onderdelen waar u op moet letten.

CPU of processor

De processor is het ‘brein’ van uw computer en heeft een grote invloed op de prestatie, maar afhankelijk van wat u wilt doen kan zelfs het goedkoopste model goed genoeg zijn. Dit zijn de processors die u vandaag de dag tegen kunt komen:

  • Intel Core i5: Als u op zoek bent naar een algemene laptop met de beste combinatie van prijs en prestatie, koop dan eentje met een Intel Core i5 CPU. Modellen die eindigen op een U (bijv. Core i5-7300U) komen het meeste voor. Degene met een Y in de naam bieden de slechtste prestatie, terwijl modellen met een HQ vier cores bieden. De nieuwste ‘Kaby Lake’ CPUs van Intel hebben modelnummers die beginnen met 7, wat staat voor zevende generatie (bijv. Core i5-7300U). Deze bieden de beste prestaties, dus zoek naar deze als u dat wilt.
  • Intel Core i7: Geweldige prestaties voor workstations en gaming laptops. Modellen die eindigen op HQ of K gebruiken een grotere wattage hoeveelheid en hebben vier cores, zodat u zelfs nog productiever kunt zijn. Wederom bieden de modellen die eindigen op Y de ‘slechtste’ prestaties.
  • Intel Core i3: De prestatie is een stapje lager dan de Core i5 en hetzelfde geldt voor de prijs. Als het mogelijk is voor uw budget om een stapje hoger naar de Core i5 te gaan, dan raden we dat ten zeerste aan.
  • AMD A, FX of E-Serie: Deze kunnen gevonden worden op goedkope laptops en de processors van AMD (welke het bedrijf APU in plaats van CPU noemt) bieden een degelijke prestatie voor de prijs, wat goed genoeg is voor surfen op het internet, bekijken van video’s en productiviteit.
  • Intel Atom: Deze kunt u terugvinden op erg goedkope laptops (denk aan €250 of minder). Atom biedt basis prestaties, maar meer accuduur dan Celeron/Pentium.
  • Intel Pentium/Celeron: Deze komen veel voor in laptops van tegen de €400 en zijn iets sneller dan de Atom chips, maar ze bieden een slechtere accuduur. Als u een hoger budget beschikbaar heeft voor een Core i3 of i5, dan kunt u daar beter voor kiezen.
  • Intel Core m/Core i5/i7 Y-series: Minder energieverbruik en warmte maakt het voor systemen met deze processors mogelijk om zonder ventilator te werken, waardoor ze soms een stuk stiller zijn. Prestaties zijn beter dan Celeron, maar een stukje lager dan normale Core i5 U-series.
  • Intel Xeon: Erg krachtige en dure processors voor grote mobiele workstations. Als u aan professionele techniek, 3D-modeleren of videobewerking doet, dan heeft u waarschijnlijk baat bij een Xeon, maar u zult geen goede accuduur of lichte laptop krijgen.

RAM of geheugen

Sommige laptops van minder dan €250 hebben maar 2GB RAM-geheugen, maar ideaal is minimaal 4GB, zelfs als u een budgetsysteem wilt en 8GB als u iets meer over heeft. Voor de meeste gebruikers is 16GB onnodig.

Harde schijf

Zelfs nog belangrijker dan de snelheid van uw CPU, is de prestatie van uw harde schijf. Als uw budget het toelaat en u niet een hoop intern geheugen nodig heeft, koop dan een laptop met een zogenaamde solid state drive (SSD) in plaats van een normale harde schijf. De reden hiervoor, is dat uw laptop tenminste drie keer zo snel is en alles gewoon veel sneller opstart en u niet lang hoeft te wachten.

Bij SSDs heeft u de keuze uit verschillende modellen en de nieuwere PCIe x4 modellen (ook wel NVMe genoemd) bieden een drie keer zo hoge snelheid als traditionele SATA-schijven. Laptops van rond de €250 gebruiken eMMC-geheugen, wat technisch gezien ook solid-state, maar niet sneller dan een mechanische harde schijf is.

Beeldscherm

Hoe meer pixels u heeft, hoe meer inhoud er op uw scherm past en hoe scherper het eruit zal zien. De meeste budget en standaard laptops hebben 1366 x 768 schermen, maar als het binnen uw budget past, dan raden we aan om iets meer te betalen voor een paneel met een resolutie van 1920 x 1080, wat ook wel Full-HD of 1080p genoemd wordt. Sommige duurdere laptops hebben schermen met resoluties van 2560 x 1600, 3200 x 1800 of zelfs 3840 x 2160, wat allemaal erg scherp is, maar meer energie verbruikt, waardoor uw accuduur een stuk lager wordt.

Ook heeft u de keuze uit een TN- of IPS-paneel, waarbij de laatste meestal de beste kwaliteit biedt. Als u een laptop vaak in een team gebruikt en meerdere mensen rond het scherm staan, dan raden we een IPS-paneel aan, aangezien deze betere kijkhoeken heeft. Ook voor fotobewerking raden we deze panelen aan. Als u daarentegen een laptop gebruikt voor normale kantoorwerkzaamheden en er geen meerdere mensen tegelijkertijd naar het scherm hoeven te kijken, dan is een TN-paneel voldoende, waardoor u vaak ook weer wat geld kunt besparen.

Touchscreen?

Als u een traditionele laptop koopt in plaats van een 2-in-1, dan zult u niet veel profiteren van een touchscreen en de accuduur zal met 1 tot 3 uur verlagen. Bij 2-in-1 modellen zijn touchscreens standaard.

Videokaart

Als u geen pc-games speelt, 3D-objecten creëert of aan videobewerking met een hoge resolutie doet, dan zal een geïntegreerde videokaart (degene die systeemgeheugen deelt) voldoende zijn. Als u echter een van de bovenstaande behoeften heeft, dan is een discrete grafische processor of GPU van AMD of Nvidia essentieel. Net als bij CPUs heeft u de keuze uit modellen die hoge of lage prestaties bieden. Zowel Nvidia als AMD houdt een lijst bij met de videokaarten die ze aanbieden. Over het algemeen geldt dat een hoger getal in het modelnummer beter is (bijv. GTX 1050 of 1060).

Connectiviteit

Een laptop heeft minder ruimte rond de base en heeft daardoor veel minder poorten dan een normale desktop-pc. Om deze reden moet u goed nadenken over wat u aan wilt sluiten. Sommige laptops hebben maar twee USB-poorten. Als u een printer en een muis aangesloten heeft en vervolgens een aantal foto’s van uw camera af wilt halen, dan moet u iets loskoppelen (tenzij uw laptop een ingebouwde SD-kaartlezer heeft, wat de meeste hebben). De meeste laptops van vandaag de dag hebben ook tenminste een USB 3-poort voor het sneller versturen van data.

Er zijn vandaag de dag maar weinig laptops die een optische schijf hebben, omdat alle software en films gedownload kunnen worden. Als het echter noodzakelijk voor u is om cd’s/dvd’s te lezen/schrijven en uw voorkeurslaptop geen inbouwde dvd-schijf heeft, dan kunt u altijd een externe kopen die u via USB verbindt en vaak minder dan €20 kost.

Bespaar niet op accuduur

Als u een grote, zware notebook koopt die u alleen maar op een bureau gebruikt in de buurt van een stopcontact, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over accuduur. Als u echter van plan bent om de laptop op uw schoot te gebruiken, ook al is het alleen maar thuis of op het werk, dan heeft u tenminste een accuduur van 6 uur nodig en 8+ uur is ideaal. De accuduur die door de fabrikant wordt gegeven is vaak gemeten tijdens omstandigheden met de minste belasting en het scherm op een erg lage helderheid, dus hier kunt u vaak wel een uur en vaak meerdere uren van aftrekken.

Plan gebaseerd op uw budget

Vandaag de dag kunt u een bruikbare laptop voor nog geen €200 kopen, maar als uw budget meer toelaat, dan zult u een systeem krijgen met een betere bouwkwaliteit, betere prestaties en een beter beeldscherm. Dit is wat u ongeveer kunt krijgen voor elke prijsklasse.

  • €150 tot €350: De goedkoopste notebooks zijn Chromebooks die werken op het besturingssysteem van Google of goedkope Windowssystemen met minimale opslag en langzamere processors, zoals de HP Chromebook 11 of vergelijkbare modellen van Dell. Gebruik deze alleen als secundaire laptops of geef ze aan de kinderen.
  • €350 tot €600: Voor minder dan €600 kunt u al een notebook vinden met een Intel Core i5 (zoals de HP 250) of AMD A8 CPU, 4 tot 8GB RAM-geheugen en een 500GB harde schijf, wat allemaal respectabele specificaties zijn. De meeste notebooks hebben voor deze prijs echter geen SSD, een Full-HD-beeldscherm of een lange accuduur.
  • €600 tot €900: Boven de €600 begint u meer premium ontwerpen te zien (een goed voorbeeld is de HP ProBook 450 G4), zoals metalen afwerkingen. Fabrikanten beginnen ook andere kenmerken toe te voegen terwijl u hoger komt in de prijsladder, zoals beeldschermen met hogere resoluties en SSDs.
  • Boven de €900: In deze prijsklasse kunt u notebooks verwachten die mobieler, krachtiger of beide zijn. De beeldschermen hebben nog hogere resoluties, de processors zijn sneller en u begint configuraties met discrete videokaarten tegen te komen. De lichtste en langst uithoudende modellen die erg mobiel zijn kosten meer dan €1.000. Mobiele workstations en gamesystemen kosten tot wel €1.500 en er zijn zelfs modellen die meer dan het dubbele kosten (een aantal interessante modellen zijn bijvoorbeeld de HP EliteBook 840 G4 en de ZBook 15).

Nog maar eens: let op het merk!

Uw laptop is maar zo goed als het bedrijf dat erachter staat. Nauwkeurige en snelle technische ondersteuning is erg belangrijk. Dit is echter maar een deel van wat een notebook merk uw geld waard maakt. U moet ook overwegen hoe de fabrikant presteert ten opzichte van de concurrentie op het gebied van ontwerp, waarde en selectie, scores in recensies en andere criteria.

Een aantal merken die erg bekend staan om hun goede kwaliteit en klantenondersteuning zijn HP, Dell en Apple en deze scoren vaak ook het hoogste van alle merken wanneer ze beoordeeld worden door gebruikers. Wij hebben zelf de meest intensieve samenwerking met HP en als u een laptop wilt kopen, kunnen wij qua merk sowieso HP aanbevelen.

Laptop kopen: waarom bij Beat-it.nl?

Sinds de start van Beat-it.nl hebben wij al meer dan 60.000 klanten mogen bedienen. Aangezien wij een webshop voor zakelijke afnemers zijn, specialiseren wij ons ook in producten voor de zakelijke klant, waarbij u moet denken aan software (bijv. Adobe CS6), alles wat met netwerken te maken heeft (bijv. Cisco switches), laptops in uiteenlopende prijsklassen en nog veel meer. Hierbij geven we niet alleen altijd de Laagste Prijs-garantie, maar bijna alles kan ook direct geleverd worden. Onze jarenlange ervaring in de verkoop van laptops zorgt ervoor dat we u goed kunnen adviseren.

Alle bestellingen verlopen via onze online winkel, waardoor tussenkomst van (duur) personeel wordt voorkomen. Ook houden wij geen eigen voorraad aan en alle voorraden die u ziet zijn van onze leveranciers en/of de fabrikanten. Uw bestellingen worden vaak direct vanuit het magazijn van hun geleverd. Tot slot hebben wij minder medewerkers, omdat informatie vandaag de dag allemaal terug te vinden is op het internet. Dit alles betekent lagere kosten, waardoor we u producten voor een lage (laagste) prijs kunnen bieden.

Naast prijs is uw tevredenheid ook erg belangrijk voor ons. Wij proberen bijvoorbeeld beter te presteren dan onze concurrenten op het gebied van communicatie. Onze medewerkers hebben niet alleen kennis van zaken, maar beantwoorden vragen die u stelt via de chat of e-mail ook nog eens vliegensvlug. Daarnaast kunt u door onze samenwerking met eKomi ook zien wat echte klanten over ons zeggen.

U krijgt dus kortom de laagste prijs en pijlsnelle communicatie met mensen die verstand van zaken hebben en niet vingerwijzen. Via onze webshop kunt u snel en aan de hand van de belangrijkse attributen de juiste notebook kopen!

Tot slot: een handige website om ook te ondersteunen bij uw aankoopbeslissingen is Notebook Review. Hier kunt u ook productlijnen van de diverse merken met elkaar vergelijken. Bijvoorbeeld de HP Zbook Studio G4 vs. de Dell 5520. Enig nadeel is dat het een Amerikaanse website is, en de modellen daar genoemd niet altijd (direct) in Europa beschikbaar zijn.