Samsung 850 Pro: snelle SSD voor een betaalbare prijs

Vandaag gaan we het in dit blog hebben over de Samsung 850 Pro, een SATA3-SSD met uitstekende lees- en schijfsnelheden voor een aantrekkelijke prijs. Alhoewel er vandaag de dag snellere PCIe-SSDs zijn, liegen de prijzen voor deze modellen er niet om en blijken ze alleen tijdens erg specifieke taken (kopiëren van grote hoeveelheid data, uitpakken van ingepakte bestanden, etc.) een significante prestatiewinst op te leveren. Daarom is de Samsung 850 Pro nog steeds een erg populaire keuze en in dit artikel zullen we uitgebreid bespreken wat hij u zoal kan bieden.

Samsung 850 Pro

Alhoewel Samsung nu een van de meest bekende SSD-fabrikanten op de markt is, was het bedrijf in 2010 bijna totaal onbekend in de SSD-markt. Ondanks het feit dat Samsung een van de pioniers was in de SSD-industrie, waren de meeste van hun producten tot de lancering van de Samsung 470 in de handen van systeembouwers en OEMs, terwijl merken als Intel, OCZ en Crucial de markt domineerde. Rond 2012 veranderde Samsung hun focus op de retailmarkt drastisch, waardoor ze snel transformeerde van exclusieve aanbieder van OEM-oplossingen naar een van de meest innovatieve en opschuddende krachten in de retail SSD-industrie.

Een van de grootste redenen voor deze transformatie waren verscheidene belangrijke productlanceringen, waarvan een de bekende Samsung 840 Pro in 2012 was. In die tijd overrompelde deze SSD de markt met zijn supersnelle prestaties en uitstekende betrouwbaarheid van Samsung, en dit alles voor een redelijke prijs. Twee jaar na de lancering was de 840 Pro nog steeds een van de populairste SSDs op de markt en dit veranderde pas toen de Samsung 850 Pro uitgebracht werd.

Beschikbare modellen

U heeft bij de Samsung 850 Pro de keuze uit vijf verschillende modellen, wat begint bij 128GB schijfruimte en eindigt bij 2TB. Daartussen heeft u de keuze uit 256GB, 512GB en 1TB. Afgezien van de hoeveelheid schijfruimte zijn bijna alle modellen identiek qua prestaties. Het kleinste model heeft een iets lagere, maar bijna verwaarloosbare schrijfsnelheid en het 128GB en 256GB model hebben een uithoudingsvermogen die een keer zo laag is (150TB ten opzichte van 300TB). Het is belangrijk om op te merken dat bij normaal computergebruik de kans groter is dat u uw computer meerdere keren vervangen heeft voordat u aan een schrijfhoeveelheid van 150TB komt. Er zijn echter verschillende instellingen in Windows die aangepast kunnen worden om ervoor te zorgen dat uw SSD minder schrijft en onze klantenondersteuning staat uiteraard voor u klaar om u hierbij te ondersteunen. Tot slot is er nog een verschil in het cachegeheugen van de verschillende modellen, welke uiteenloopt van 256MB tot 2GB, waarbij een hoger cachegeheugen betere prestaties betekent.

Nieuwe technologie

De Samsung 850 Pro is de eerste SSD met 3D V-NAND-technologie. Voorheen gebruikte SSDs alleen maar NAND-technologie, waarbij een grote hoeveelheid transistoren op horizontaal niveau geplaatst werden. Het probleem met de oude technologie, is dat deze transistoren steeds kleiner gemaakt moesten worden om een grotere hoeveelheid schijfruimte te kunnen bieden. Hoe kleiner deze transistoren, hoe onbetrouwbaarder ze worden, wat een invloed heeft op het uithoudingsvermogen van de SSD. De ‘V’ in deze nieuwe technologie staat voor verticaal en zoals u waarschijnlijk al geraden heeft betekent dit dat de transistoren nu ook verticaal geplaatst worden. Het voordeel hiervan is dat Samsung grotere, maar nog steeds meer transistoren kan gebruiken. Dit zorgt echter niet alleen voor een beter uithoudingsvermogen dan de concurrentie, maar ook een lagere kostprijs, aangezien het fabricageproces van grotere transistoren een stuk goedkoper is. Het resultaat is een snelle SSD met een grote hoeveelheid maximale schijfruimte voor een betaalbare prijs.

SATA, PCIe, NVMe en M.2

Zoals we in het begin van dit artikel al aangaven zijn er SSDs die gebruik maken van SATA en PCIe. Aangezien SATA, PCIe, NVMe en M.2 termen zijn die u veel voorbij zult zien komen als u op zoek bent naar een SSD, willen we ze kort bespreken, zodat u weet waar men het over heeft.

PCIe is de opvolger van SATA en de termen geven de soort verbinding aan. PCIe is in theorie twee tot drie keer zo snel als SATA3. De snelheid van een computer wordt echter nooit alleen bepaald door de schijf en deze snelheidswinst is dus ook afhankelijk van de andere onderdelen in uw computer en daarnaast waar u de computer voor gebruikt.

Tijdens normale kantoorwerkzaamheden zult u hier bijvoorbeeld vrij weinig van merken, want programma’s zijn met een SATA-SSD al binnen een paar seconden geopend. Als u echter bijvoorbeeld regelmatig datahoeveelheden van 10GB+ kopieert en veel werkt met grote RAR-/ZIP-bestanden (inpakken en uitpakken), dan zult u een significante snelheidswinst opmerken die oploopt tot 2-3 minuten per bestand. Bij foto- en videobewerking zal u zeer waarschijnlijk weinig verschil zien, aangezien de processor de maximale snelheid hiervan vaak bepaald.

NVMe is een geoptimaliseerd protocol met hogere prestaties die het oude AHCI vervangt en een aanvulling op PCIe is. Dit zorgt wederom voor een kleine, maar verwaarloosbare prestatiewinst ten opzichte van een PCIe-SSD zonder NVMe. PCIe en NVMe zijn zeker weten de toekomst, maar tenzij u veelvuldig te maken heeft met de taken die we eerder genoemd hebben, kunt u beter voor een goedkopere SATA-SSD kiezen. Het verschil tussen een 512GB SATA-SSD en PCIe-SSD is bijvoorbeeld al bijna €100 en dit loopt bij 2TB al op naar bijna €300.

M.2 is tot slot een kleinere vormfactor (dan de standaard 2,5-inch vormfactor) waar het moederbord van uw computer een speciale aansluiting voor moet hebben. Er zijn zowel SATA- als PCIe-SSDs die gebruik maken van deze vormfactor.

Samsung 850 Pro (printplaat)

Samsung 850 Pro vs. 850 Evo

Naast de Samsung 850 Pro heeft het bedrijf ook een 850 Evo model uitgebracht. Bij dit model heeft u de keuze uit schijfruimtes van 120GB, 250GB, 500GB, 1TB, 2TB en 4TB. De verschillen tussen de twee modellen zijn op het gebied van prestaties niet heel erg groot. De lees- en schrijfsnelheden van de Evo zijn iets langzamer, maar dit is iets waar u tijdens normaal computergebruik niet veel van zult merken. Het uithoudingsvermogen van maximaal 75TB (120GB en 250GB) en 150TB is het grootste verschil tussen de twee modellen en is naast een garantie van vijf jaar in plaats van tien jaar de grootste reden voor het prijsverschil tussen de twee modellen. Zo betaalt u voor een 2TB 850 Evo bijna €250 minder dan een 2TB 850 Pro, dus als deze extra betrouwbaarheid en garantie niet belangrijk voor uw werkzaamheden is, dan kunt u het beste voor de Evo kiezen en zodoende geld besparen. De prijsverschillen tussen de kleinere schijfruimtes zijn echter wel kleiner, dus overweeg wel goed of u deze extra betrouwbaarheid nodig heeft of niet.

Handige software, verbeterde Rapid modus

Net als bij de 840 Pro en 840 Evo kunt u met de Samsung 850 Pro alle functies beheren via de meegeleverde Magician software. Zo kunt u de software bijvoorbeeld gebruiken om de encryptie, over-provisioning (een functie die een deel van de SSD-opslag gebruikt om de prestatie van de schijf te verbeteren) en de Rapid modus in of uit te schakelen. De Rapid modus is een unieke functie van Samsung SSDs en een van de meest interessante en aantrekkelijke functies.

Rapid is een acroniem die voor ‘Real-time Accelerated Processing of I/O Data (realtime versnelde verwerking van I/O-gegevens)’ staat. Het betekent in principe dat het beschikbare systeemgeheugen (RAM) op de computer gebruikt wordt als een invoer/uitvoer cache om de prestaties een boost te geven. Aangezien de meeste nieuwe computers een grote hoeveelheid RAM-geheugen hebben, is Rapid een aangename functie.

Rapid was ook al beschikbaar bij de 840 Pro en Evo, maar kon toen tot maar 1GB RAM gebruiken voor cache. Bij de Samsung 850 Pro is dit echter verhoogd naar 4GB of 25 procent van het RAM-geheugen van de computer. Meer cache betekent betere prestaties. Tijdens het testen konden we geen reden vinden waarom u niet gebruik zou moeten maken van de Rapid modus.

Prestaties

De Samsung 850 Pro presteerde erg goed tijdens het testen. We hebben alle capaciteiten getest en ze gaven allemaal min of meer dezelfde prestaties. De schijven werden getest als primair opslagapparaat waar het besturingssysteem op geïnstalleerd was, aangezien de Rapid modus niet werkt als u de SSD als secundaire schijf gebruikt. De testmachine is een middenklasse computer met een Core i5 en 8GB systeemgeheugen.

Tijdens onze sequentiële gegevensoverdrachttest, scoorde de schijf een aangehouden snelheid van 246MBps tijdens tegelijkertijd schrijven en lezen, wat iets langzamer is dan de SanDisk Extreme Pro. Toen we de Rapid modus echter inschakelde behaalde we een snelheid van 287MBps, wat verreweg het snelste resultaat van een SATA-SSD is.

Daarna gingen we verder met testen met het benchmarkpakket van PC Mark en de Samsung 850 Pro scoorde consistent uitstekend. De schijf scoorde ook het hoogste vergeleken met andere SSDs.

PC Mark liet ook zien dat Samsung 850 Pro hielp om de applicatieprestatie ietwat te verbeteren ten opzichte van de SanDisk Extreme Pro, vooral met de Rapid modus.

Tijdens alle testen was de Samsung 850 Pro een van de snelste of snelste SATA-SSDs op de markt. U dient echter wel een computer te hebben die SATA3 ondersteunt om volledig te profiteren van deze prestatie.

Samsung 850 Pro (back)

Conclusie

De Samsung 850 Pro is een geweldig voorbeeld van de voordelen wanneer u de controle heeft over uw eigen onderzoek, ontwikkeling en productie. Geen enkel ander bedrijf heeft een SSD ontwikkeld die hetzelfde DNA deelt als de 3D V-NAND-technologie van Samsung en het gereviseerde ontwerp van deze schijf betaalt zich uit in de prestaties. Het is de snelste SSD tijdens bijna al onze testen en wanneer hij niet bovenaan staat, dan ligt hij vaak niet ver achter. De uitstekende prestaties worden daarnaast aangevuld met een uitstekende garantie en uithoudingsvermogen.

SATA zal ongetwijfeld over een paar jaar volledig vervangen zijn door PCIe, maar op dit moment is het prijsverschil voor de meeste mensen nog te groot en daardoor is het nu een uitstekend moment om een SSD zoals de Samsung 850 Pro te kopen. U krijgt prestaties die tijdens de meeste taken (bijna) net zo goed zijn als PCIe-SSDs en dit voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Zoals de naam aangeeft is de Samsung 850 Pro wel echt voor professionals. Als u een SSD nodig heeft voor normaal computergebruik, dan is de 850 Evo mogelijk goed genoeg voor u, zolang u geen problemen heeft met het lagere uithoudingsvermogen en de kortere garantie. U kunt uiteraard zoals altijd contact opnemen met onze klantenondersteuning als u niet zeker weet wat u nodig heeft, zodat we samen met u een keuze kunnen maken die bij uw wensen en behoeften aansluit.